16 augustus 2015Gezondheid
Medicijnen mee naar het buitenland
Als u medicijnen meeneemt op vakantie, is dat even een punt van aandacht. Zeker als u naar het buitenland gaat. Hoe bewaart u uw medicijnen het best? Mag u alles zomaar meenemen? En wat zit er in de reisapotheek?
Medicijnen tijdens de reis
Vliegt u naar uw vakantiebestemming? Realiseer u dan dat u in het vliegtuig alleen vloeistoffen en gels in verpakkingen van maximaal 100 ml mee mag nemen. Zit uw vloeibare medicijn in een grotere verpakking? Dan moet u kunnen aantonen dat de medicijnen op uw naam staan. Bijvoorbeeld door een verklaring van uw arts of apotheek.
Geneesmiddelen in handbagage
Neem de medicijnen in het vliegtuig mee in uw handbagage. In het bagageruim kan het namelijk vriezen, waardoor de werking en de houdbaarheid van de medicijnen kunnen verslechteren. Hetzelfde probleem doet zich voor in een auto waar het juist te warm is. U kunt dan een koel-etui of koelbox meenemen. Dit is ook handig voor geneesmiddelen die sowieso koel bewaard moeten worden.
Medicijnen op de vakantiebestemming
Op de vakantiebestemming doet u er verstandig aan de bewaarvoorschriften voor uw medicijnen te volgen. Die voorschriften vindt u in de bijsluiter. Soms moet u extra opletten met het medicijngebruik. Zo kunnen sommige antibiotica en bepaalde medicijnen tegen huidaandoeningen, reuma en hartklachten een overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaken. U heeft dan meer kans op een zonnebrand. Als u deze medicijnen gebruikt, blijf dan uit de zon, draag beschermende kleding en gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
Ook met de pil is het even opletten. Als het tijdsverschil tussen Nederland en uw vakantieland groot is, kunt u in de war raken met het tijdstip van slikken. Bedenk ook dat bij braken of hevige diarree de anticonceptiepil minder betrouwbaar kan worden.
Verboden medicijnen in het buitenland
Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en zijn hierdoor streng verboden in het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen, medicinale cannabis, medicijnen tegen ADHD en sommige medicijnen tegen epilepsie. Als u dit soort medicijnen mee wilt nemen naar het buitenland, heeft u een medische verklaring nodig van uw arts. Met zo’n verklaring toont u aan dat u de medicatie voor eigen gebruik meeneemt.
Medische verklaring voor het buitenland
Als uw dokter de verklaring heeft ondertekend, moet deze vervolgens gelegaliseerd worden door het CAK (Centraal Administratiekantoor), de instantie die verantwoordelijk is voor opiumontheffingen. Hieraan zijn geen kosten verbonden, maar houd wel rekening met een verwerkingstijd van 4 weken.
Er zijn twee soorten verklaringen. Een Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied en een Engelstalige medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. Op de website van het CAK vindt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u direct een aanvraag indienen.
Medicijnen mee op vakantie? Zo bereidt u zich voor
- Maak een lijstje met geneesmiddelen die meegaan naar het buitenland. U kunt ook uw apotheek vragen om een overzicht. Zo heeft u alle gegevens over uw medicijngebruik bij elkaar staan. Dat is handig voor uzelf, maar ook voor een apotheker of arts in het buitenland. Vaak vermeldt de apotheker ook bijzonderheden, bijvoorbeeld als u ergens allergisch voor bent.
- Controleer ruim voor de vertrekdatum of u voldoende medicijnen voor de hele vakantieperiode heeft en of ze wel lang genoeg houdbaar zijn. Haal nieuwe medicijnen als dat nodig is.
- Moet u zich laten inenten of heeft u malariatabletten nodig? Regel dat op tijd. De GGD kan u hierover adviseren. Heeft u een aanvullende zorgverzekering van Univé? Bekijk dan de vergoedingen voor reisvaccinaties.
- Vergeet niet uw Europese Gezondheidskaart (EHIC) mee te nemen. Met deze kaart kunt u in een Europees land aantonen dat u voor zorg verzekerd bent. Heeft u een Univé-zorgverzekering? Dan vindt u de gezondheidskaart op de achterzijde van uw zorgpas.
Checklist reisapotheek
Altijd handig om in te pakken:
middelen tegen diarree of verstopping
- een middel tegen wagenziekte
- pijnstillers
- een verbanddoos
- een insectenafweermiddel met DEET tegen teken
- een goede zonnebrandcrème
- een tekentang
Deel dit bericht