Ga naar inhoud

12 juli 2024Gezondheid

Goede zonbescherming voor een gezonder leven

Na het natte voorjaar is het een van de fijnste ervaringen: de warmte van de zon op je gezicht. Heerlijk op je slippers naar buiten, je laat je jas hangen en de zonnebril gaat op. En met een beetje geluk staat er een fris, verkoelend briesje dat zorgt voor die perfect aangename temperatuur. Maar heb je ook nagedacht over een goede bescherming van je huid?

Drie manieren om je huid te beschermen

Goede zonbescherming gaat verder dan alleen insmeren. Bij KWF Kankerbestrijding gebruiken ze dan ook het ezelsbruggetje ‘weren, kleren, smeren’. Gemma van den Boog werkt bij het KWF en licht toe: 

Het eerste dat je kunt doen om je huid tegen de zon te beschermen is de zon weren op de momenten dat de zonkracht het sterkst is, vaak tussen 12.00 uur en 15.00 uur.  

Het tweede dat je kunt doen is rekening houden met je kleding. UV-werende kleding beschermt het beste, maar ook gewone kleding maakt al verschil. Vergeet ook niet een pet en/of een zonnebril.  

Het smeren komt pas op de laatste plaats. Zorg ervoor dat je de plekken die toch worden blootgesteld aan de zon goed insmeert. 

Zonkracht als indicator

Dat doe je door minimaal factor 30 te gebruiken, zo vertelt Gemma. “Smeer het liefst elke twee tot drie uren. En vergeet daarbij niet de, wat we bij KWF ‘vergeten-zon-momentjes’ noemen. Ook als je in de tuin werkt, je in je lunchpauze een korte wandeling maakt of wanneer je even op de fiets stapt om boodschappen te doen, word je blootgesteld aan de zon. En als de zonkracht sterk genoeg is, is het al voldoende om te verbranden of zonneschade op te lopen.”  

Gelukkig geven veel weerapps op je telefoon tegenwoordig de zonkracht aan. Want ook al voelt het buiten niet zo heel warm aan, bijvoorbeeld omdat er een briesje staat, de zonkracht kan hoog zijn. Pas vooral op als deze hoger dan drie is. 

De langetermijneffecten van zonschade 

Zonschade gaat verder dan alleen de pijnlijke huid die je voelt op de dagen nadat je verbrand bent. “De echte schade komt pas op de lange termijn. Elke verbranding zorgt voor schade aan je huid en aan je cellen. En bruin worden is ook schade aan je huid. Al deze beschadiging stapelt zich op en kan na twintig, dertig jaar leiden tot huidkanker. Op dit moment krijgt een op de vijf Nederlanders een vorm van huidkanker en elk jaar overlijden er zo’n duizend mensen aan. Dat maakt dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is in Nederland”, aldus Gemma.  

Meer dan een tijdelijk kleurtje

Huidkanker ontstaat doordat de zon je DNA beschadigt. Eefje Sporenberg is dermatoloog in ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen en legt uit: Zonstraling bestaat uit UVB- en UVA-straling. UVB komt wat oppervlakkiger in de huid en zorgt voor de bruine kleur die wat korter van duur is. UVA dringt dieper door in je huid en geeft daardoor meer pigment op langere termijn. Beide kunnen DNA-schade opleveren waardoor je een verhoogd risico ontwikkelt in de toekomst. Dat is ook het probleem met huidkanker: het merendeel van de huidschade wordt in de jeugd opgelopen en pas jaren later krijg je daarvan de rekening gepresenteerd.” 

Jong gesmeerd is oud gedaan 

Bij Univé vinden we het belangrijk dat schade en leed zoveel mogelijk wordt voorkomen. Voor onze leden, maar ook voor de lokale gemeenschap. Bij tientallen evenementen, scholen, kinderdagverblijven en verenigingen verstrekken we deze zomer daarom gratis zonnebrandcrème. Zo helpen we het bewustzijn te vergroten over het belang van huidbescherming en de discipline om je regelmatig in te smeren, vooral onder kinderen. Jong gesmeerd is oud gedaan! 
Heb je wondjes die niet goed genezen? Pijnlijke bultjes of ruwe plekjes die op latere leeftijd spontaan ontstaan? Twijfel dan niet en laat het beoordelen door de huisarts.

Wil je meer weten over zonbescherming? 

Bekijk dan onze pagina met tips en informatie. 

Deel dit bericht

  • 6 januari 2025Gezondheid

    We sporten meer maar bewegen minder

    Vaker de fiets pakken of stevig trainen in de sportschool. Niet met de lift, maar met de trap naar boven. Er wordt ons vaak verteld dat we meer moeten sporten en bewegen. Maar dóen we dat ook? Sportonderzoeker Remko van den Dool over de sport- en beweegtrends van 2025.

  • 3 januari 2025Gezondheid

    Geldzorgen? Je staat er niet alleen voor

    1 op de 8 mensen in Nederland leeft in armoede. Als je weinig geld hebt, is het moeilijk om mee te doen in de maatschappij. En dat kan grote gevolgen hebben. Gelukkig is er hulp voor mensen met geldzorgen of financiële problemen.  

  • 2 januari 2025Gezondheid

    Hoe zorg je voor voldoende vitamine D in de winter? 

    Niet te lang in de zon zitten! Smeer je goed in!  Belangrijke adviezen om je huid te beschermen tegen schadelijke straling. Maar zonlicht zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D, een essentiële vitamine voor het lichaam. Wat is de kracht van deze zonnevitamine? En wat als het winter is en de zon niet uitbundig schijnt?