4 mei 2022Wonen
Brandschade beperken? Het kan echt.
Brand helemaal voorkomen is onmogelijk. Maar het helpt als je bewust oplet wat je doet en laat. En als er dan toch brand uitbreekt, heb je allerlei mogelijkheden om de schade binnen de perken te houden. Een paar tips op een rij.
Eerst de boel in huis op orde
Kortsluiting is vaak de reden waardoor brand in huis ontstaat. Daarom is de basis voor brandveiligheid een optimaal functionerende elektrische installatie die is aangelegd en wordt onderhouden door een erkend installateur. Die zorgt bijvoorbeeld voor de verplichte losse groepen voor wasmachine, wasdroger en vaatwasser. Zelf kun je elke maand eenvoudig testen of de aardlekschakelaar van je installatie goed werkt.
Kwestie van opletten
Per jaar komen in Nederland zo’n 30 tot 40 mensen om als gevolg van brand. Een aantal hiervan had voorkomen kunnen worden. Vraag maar eens aan brandweerlieden welke bizarre situaties ze soms tegenkomen. Het begint allemaal met bewust, verantwoord gedrag. Wat moet je bijvoorbeeld zeker niet doen?
- Laat je laptop niet op een plaid of dekbed liggen, ook niet als hij stand-by staat.
- Voor oplaadaccu’s geldt hetzelfde: leg ze op een tafel of bureau als ze ‘aan’ staan.
- Zet geen brandende kaarsen dicht bij je (rol)gordijnen.
- En voorkom dat je op de bank of in bed in slaap sukkelt met een brandende sigaret in je hand.
- Rol verlengsnoeren altijd helemaal uit en koppel vooral geen verlengsnoeren aan elkaar.
Wat doe je dan wel?
- Ook als er geen brand is: doe altijd alle deuren in huis achter je dicht, ook die van je slaapkamer. Een dichte deur houdt rook en vuur een tijd tegen en levert daarmee al snel een brandvertraging van zo’n 20 minuten op.
- Maak de filter van de wasmachine regelmatig schoon. En haal in ieder geval na elke droogbeurt de filters van de wasdroger goed leeg. De restanten die erin achterblijven zijn namelijk erg brandgevaarlijk.
- Maak een vluchtplan waarin je alle mogelijke vluchtroutes uit je huis vastlegt. Bedenk daarbij: hoe kom ik zo snel en veilig mogelijk buiten als er brand is?
- Oefen dat vluchtplan ook regelmatig, zodat alle bewoners de routes kennen en ook hun rol weten. En zorg ervoor dat iedereen bij de sleutels van de buitendeuren kan.
Apparatuur om erger te voorkomen
Om het eens heel ‘plat’ te zeggen: ‘Je leven is toch zeker wel meer dan een paar tientjes waard?’ Want voor dat beetje geld plaats je apparatuur in huis die jou tijdig waarschuwt. Zo kun je eenvoudig erger voorkomen.
- Rookmelders met een 9V-batterij of – liever nog - op 220V met een reservebatterij. Deze zijn verplicht vanaf 1 juli 2022. Plaats ze in ieder geval op de vluchtroutes (gang en zolder), maar besef dat brand meestal juist ontstaat in verblijfruimten, bijvoorbeeld slaapkamers. En bedenk: na een jaar of tien zijn ze ‘op’ en aan vervanging toe.
- Koolmonoxidemelders plaats je in de buurt van je cv-ketel, je kachel of eventueel je geiser. Zeker doen, want koolmonoxide is the silent killer.
Het is natuurlijk niet voldoende om dit soort melders alleen maar te plaatsen. Je moet ze ook regelmatig testen. Liefst op een vast tijdstip zodat het een automatisme wordt. Denk eens aan de eerste maandag van de maand als om 12.00 uur de nationale sirenetest te horen is. Lukt het niet direct om 12.00 uur, doe de test dan diezelfde avond. Een handig geheugensteuntje.
- Daarnaast is een brandblusser in huis een must, net als een blusdeken om bij vlam-in-de-pan direct de beginnende brand te doven.
En als er dan toch brand uitbreekt?
- Blijf kalm en besef dat de veiligheid van jou en de jouwen voorop staat.
- Kijk of je eenvoudig maatregelen kunt nemen om de schade te beperken. Kun je bij een vlam-in-de-pan bijvoorbeeld zonder groot gevaar zelf het gas uitdraaien, het deksel over de pan schuiven en eventueel de blusdeken eroverheen leggen? Dan is dat prima.
- Maar ga geen heldhaftige acties uitvoeren als je daarmee de veiligheid van jezelf of je medebewoners op het spel zet. Je kunt dan beter razendsnel via 112 de brandweer bellen.
- Voer je vluchtplan uit. Blijf daarbij zo dicht mogelijk bij de vloer: daar vind je ‘betere’ en koelere lucht.
- En heb je voldoende tijd? Vergeet dan je eventuele huisdieren niet.
- Als je slim bent, hoef je je niet te bekommeren om de familiefoto’s en andere belangrijke documenten. Die heb je al eerder in de cloud gezet of digitaal gekopieerd en buitenshuis ondergebracht.
Houtkachel of open haard
Schoorsteenbrand is in grote delen van Nederland brandoorzaak nummer 1. Vaak gaat het dan om slecht onderhoud, dus regelmatig je schoorsteen laten vegen blijft belangrijk.
Woon je in een huis met een rieten dak? Dan weet je dat je extra kwetsbaar bent. In onze preventietips voor rietgedekte woningen lees je hoe je met die specifieke risico’s kunt omgaan.
Op zoek naar meer informatie, bijvoorbeeld over veiligheid thuis? Kijk dan op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid.
Met dank aan Gerbrand Jonker en Hubert Weitenberg van de Brandweer in Veiligheidsregio IJsselland.
Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je brandschade oploopt. Dan is het goed om je opstalverzekering en inboedelverzekering goed geregeld te hebben bij Univé.
Deel dit bericht