27 september 2021Wonen
Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022
Wist je dat je tijdens je slaap niet of nauwelijks iets ruikt? Je oren daarentegen werken nog wel prima. Dat is waarom rookmelders zo belangrijk zijn. Als je ligt te slapen en er breekt ergens in je huis brand uit, dan kan het een hele tijd duren voordat je hier wakker van wordt. Met een brandmelder aan het plafond voorkom je dit, want die gaat piepen zodra hij rook signaleert.
Rookmelders zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk in de gaten hebt dat er brand is in huis. Dit geeft je uiteraard de kans om jezelf op tijd in veiligheid te brengen en de brandweer zo snel mogelijk te waarschuwen. Maar nog belangrijker is dat brandmelders helpen voorkomen dat je rook inademt. Rook zorgt namelijk voor de meeste slachtoffers bij brand.
Per 1 juli volgend jaar: in alle huizen rookmelders
Een rookmelder kan dus van levensbelang zijn. In dat licht is het eigenlijk best gek dat je pas vanaf 1 juli 2022 verplicht bent om rookmelders op elke verdieping in je huis op te hangen. Heb je ze nog niet? Regel het vandaag nog of vraag de verhuurder van jouw huis dat te doen. Voor nieuwbouwwoningen geldt die verplichting overigens al wel. Wat eveneens best vreemd is, omdat oude huizen niet per se minder brandgevaarlijk zijn.
Aantal en plaats van de rookmelders
Hoeveel detectoren je nodig hebt, hangt af van de indeling en grootte van je huis. Zorg sowieso dat er op iedere verdieping een brandalarm hangt. Verder moeten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt een rookmelder hebben. Geen wettelijk voorschrift, maar wel een goede tip: hang er ook eentje in de ruimte waar de wasdroger staat (zolang dit niet de badkamer is) en in de ruimtes waar elektrische apparaten worden opgeladen. Wasdrogers en accu’s kunnen namelijk brandgevaarlijk zijn.
Rookmelders in je appartementencomplex
Woon je in een appartement? Dan is het goed om na te gaan of het trappenhuis en de entree van het appartementencomplex wel voorzien zijn van deugdelijke rookmelders. Het is een taak van de VVE om ervoor te zorgen dat dit in orde is.
Hoe kies je de meest geschikte rookmelders?
Ga nooit voor de goedkoopste variant, want die bevatten vaak batterijen die snel leeg raken. Let daarnaast op het keurmerk. Het Europese keurmerk EN 14604 garandeert dat jouw rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, werkzaamheid, onderhoud, duurzaamheid en milieueisen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te checken of de rookmelders nog functioneren en of de batterij niet leeg is.
Rookmelders koppelen
Is je huis groter dan één etage, dan is het een goed idee om rookmelders te koppelen. Als er boven brand uitbreekt, dan is het fijn als je beneden ook een seintje krijgt. Goed om te weten: kinderen reageren niet altijd op het alarmsignaal, omdat ze nog niet hebben geleerd dat het piepgeluid ‘gevaar’ betekent. Ook is het verstandig om jouw rookmelders te koppelen met die van de buren.
Slimme rookmelders
In het duurdere segment vind je slimme rookmelders die zowel rook als koolmonoxide detecteren. Als je thuis bent, vertelt een vriendelijke stem je wat er loos is. Ben je niet thuis? Dan word je via een app geïnformeerd.
Rookmelders installeren in je vakantiehuis
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je het in je eigen huis goed hebt geregeld qua brandveiligheid. Maar als je op vakantie bent, dan wil je ook veilig zijn. Het kan dan ook geen kwaad om de verhuurder van je vakantiewoning te vragen naar de aanwezigheid van een rookalarm.
Zorg dat je woonverzekering up-to-date is
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar mocht er ondanks alle preventiemaatregelen toch brand uitbreken, dan helpt je woonverzekering je ‘uit de brand’. Net als voor je rookmelder geldt dat je af en toe moet (laten) checken of je verzekering nog voldoet. Een adviseur van Univé bekijkt graag samen met jou wat er voor jouw situatie precies nodig is aan dekkingen en verzekerde bedragen. Maak een afspraak.
Deel dit bericht