Preventietips voor je rieten dak
Een rieten dak geeft een huis een knusse, rustieke uitstraling. Er zitten echter wel risico’s aan het hebben van een rieten dak, zoals toegenomen brandgevaar en kwetsbaarheid bij storm. Woon je in een huis met een rieten dak? Univé legt uit wat dit betekent voor je opstalverzekering.
Een opstalverzekering voor je huis met rieten dak
Het afsluiten van een opstalverzekering is belangrijk voor een huis met rieten dak. Riet is een licht ontvlambaar materiaal, iets dat niet geldt voor dakpannen. Daarom kan een kleine vonk bij een huis met rieten dak al leiden tot brand. Als je rieten dak in brand vliegt, veroorzaakt dat grote brandschade aan je huis.
Schade door een verbrand rieten dak gaat gepaard met hoge kosten voor opruimen en herstel. Het aanleggen van een nieuw dak en herstel van andere delen van je woning kan je duizenden euro’s kosten.
Met de opstalverzekering van Univé ben je verzekerd tegen schade door brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding. Als je een huis met rieten dak hebt, is het verstandig om goed verzekerd te zijn vanwege de verhoogde risico’s. Want stel, je bent aan het barbecueën in je achtertuin en er vliegen door de wind vonken naar je dak. Zo kan je per ongeluk een brand veroorzaken, met alle gevolgen van dien.
Brandrisico’s met een rieten dak
Het risico op brand aan je rieten dak wordt door een aantal aspecten bepaald.
Je omgeving
In je omgeving zijn er allerlei factoren die een risico op brand kunnen vormen. Het weer, het gedrag van je buren, maar ook pyromanen. Beperk het aantal risico’s zoveel mogelijk.
Je huis
Hoe brandveilig is je huis? Hoe zit het bijvoorbeeld met de verwarming, het schoorsteenkanaal en de elektra? En het rieten dak zelf?
Je gewoontes
Ook in je eigen gedrag schuilt soms een risico. Want ben jij je bij alles wat je doet bewust van het risico op brand? En zorg je voor periodiek professioneel onderhoud?
Lees meer over je gewoontes
Brand aan je rieten dak voorkomen
Een woningbrand met grote schade tot gevolg: dat wil je natuurlijk liever helemaal voorkomen. Gelukkig is er veel dat je zelf kunt doen om het risico op brand in je rieten dak, en de daaropvolgende schade, te verkleinen.
Verwarm je met een (hout)kachel? Laat de schoorsteen regelmatig vegen. Het liefst jaarlijks. Zo voorkom je dat er teveel roetdeeltjes in de schoorsteen blijven zitten die vlam kunnen vatten.
Installeer een sprinklersysteem op je dak. Voor rieten daken zijn sprinklersystemen beschikbaar, die water sproeien zodra rook wordt gedetecteerd. Zo wordt een dakbrand snel geblust en verspreidt deze zich niet.
Hang rookmelders op onder het dak. Als je rookmelders vlak onder uw rieten dak plaatst, gaan deze snel af als er rookvorming is op het dak. Zo kun je snel ingrijpen en brand voorkomen.
Heb je een schoorsteen? Plaats hierop een vonkenvanger. Een vonkenvanger is een soort metalen kooitje dat vonken uit je schoorsteen opvangt. Zo komen deze niet op je dak. Het installeren van een vonkenvanger is verplicht met een rieten dak.
Wees voorzichtig met barbecues of vuurkorven in je tuin. In de zomer barbecueën of ‘s avonds een vuurkorf aan in de tuin: met een rieten dak moet je hier voorzichtig mee zijn. Plaats een barbecue of vuurkorf zo ver mogelijk van het dak en steek deze niet aan als er veel wind staat, daardoor kunnen vonken naar je dak waaien.
Plaats een bliksemafleider op je dak. Als er bliksem in je rieten dak slaat, is de kans op brand groot. Plaats daarom een bliksemafleider op je dak om dit risico te verkleinen.
Breng voor meer brandveiligheid daksporen aan onder het rieten dak. Je kunt bij een traditioneel rieten dak beplating onder de daksporen aanbrengen voor extra brandveiligheid. Een manier om dit te doen is met brandwerende gipsplaten. Zo grijpt brand minder snel om zich heen.
Onderhoud je rieten dak goed. Door verloop van tijd kunnen door wind en weer zwakke plekken in je rieten dak ontstaan. Dit maakt het dak kwetsbaarder voor brand en brandschade. Als je jouw dak regelmatig laat onderhouden voorkom je dit.
Laat een brandvertragend middel op je rieten dak aanbrengen. Als je - het liefst elke twee jaar - een brandvertragend middel op je rieten dak laat spuiten, is de kans op brand(schade) kleiner. Laat dit het liefst over aan een specialist en over met deze specialist wat het beste is voor jouw dak.
Tijdens bepaalde periodes in het jaar is de kans op brand op je rieten dak groter. Denk daarbij aan droge, hete zomerdagen, of rond de jaarwisseling wanneer vuurwerk afgestoken wordt. Het is verstandig om op deze momenten extra alert te zijn op brandveiligheid. Met een goede rookmelder onder je dak ben je zo snel mogelijk op de hoogte als er brand ontstaat op jouw rieten dak. Dan kun je indien mogelijk de brand nog zelf blussen. Is dit niet mogelijk? In dat geval ben je er nog op tijd bij om de brandweer te bellen en jezelf en huisgenoten in veiligheid te brengen.
Zo gebruik je een hout- of pelletkachel
Heb je een houtkachel? Stook dan volgens de Zwitserse methode met een bruinaanmaakblokje. Zorg ervoor dat het vuur goed blijft branden. Dan voorkom je aanslag in het rookkanaal. Gebruik alleen droog en schoon hout. Gebruik zo weinig mogelijk hardhout, rondhout en schors. Ook afval moet je niet gebruiken in je kachel. Komt er geen rook uit de schoorsteen? Dan stook je op de juiste manier.
Heb je een pelletkachel? Zorg er dan voor dat je de juiste pellets gebruikt en dat ze voldoen aan de bijpassende EN-norm.
Meer informatie
Heb je vragen of wil je meer informatie over de risico’s van een rieten dak of wil je meer lezen over verzekeringen voor een vrijstaand huis? Maak dan een afspraak met een Univé-adviseur bij jou in de buurt of lees meer over onze opstalverzekering.