Autoschade
Lekke band auto vervangen
Je merkt het vaak meteen: als de auto schokkerig rijdt of het stuur naar één kant trekt: een lekke band. Hoe zit het in dat geval met je autoverzekering en hoe vervang je een platte band?
Een lekke band en je autoverzekering
Of je verzekerd bent bij een lekke band, hangt af van welke dekking je op je autoverzekering hebt en wat precies de situatie is.
Schade aan je eigen auto
Heb je door de lekke band schade aan je eigen auto? Dat is alleen verzekerd op je autoverzekering als je een All Risk dekking hebt. Daarmee vergoeden we ook schade aan je eigen auto.
Schade aan anderen
Heb je schade veroorzaakt aan (de auto van) anderen doordat je een lekke band had? Dan is dit verzekerd op je autoverzekering. Het maakt hiervoor niet uit of je een WA, WA+ of All Risk dekking hebt.
Pechhulp
Sta je langs de weg met een lekke band en kun je niet meer verder, omdat je bijvoorbeeld niet zelf de band kunt vervangen? Als je de Pechhulp dekking bij je autoverzekering hebt gekozen, kun je bellen naar +31 592 348 112. We staan 24/7 voor je klaar.
Autoband vervangen? Bekijk deze video
Hoe verwissel je zelf een autoband? Automonteur Tonnie van Marle legt het je stap voor stap uit.
Om deze inhoud te tonen dient u YouTube cookies te accepteren.
Een lekke band vervangen in 10 stappen
- 1
Zorg dat de auto horizontaal staat, dus niet op een kleine helling of half op de stoep
- 2
Zet de auto op de handrem, zodat deze tijdens het wisselen niet van zijn plek rolt
- 3
Leg het reservewiel en het benodigde gereedschap klaar bij de band die u gaat verwisselen
- 4
Draai de wielbouten een slag los, dit gaat namelijk moeilijker wanneer de auto al op de krik staat
- 5
Plaats de krik onder de dorpel op de plek van het markeerpunt en draai de krik totdat het wiel vrijkomt van de grond
- 6
Leg de reserveband zolang onder de dorpel, deze vangt de auto op wanneer de krik onverwacht losschiet
- 7
Draai de bouten van de band verder los en haal het wiel eraf
- 8
Leg de oude band nu onder de dorpel en plaats de nieuwe band
- 9
Draai de bouten handvast en haal de oude band onder de auto weg
- 10
Laat de auto met de krik zakken en draai de bouten nu helemaal vast
Let op: de reserveband is niet altijd een volwaardige band
Heb je de lekke autoband vervangen door een reserveband met een kleurige sticker op de velg? Dat noemen we een thuiskomertje. Deze is echt alleen bedoeld om er een korte afstand mee te rijden en niet harder dan 80 kilometer per uur. Je moet hem zo snel mogelijk vervangen door een volwaardige band, waarmee je weer tienduizenden kilometers kunt rijden. Volg daarvoor thuis of bij een garage nogmaals het stappenplan van hierboven.
De gevaren van een platte band
Als je autoband lek is, rijd je minder veilig. Dat is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen op de weg. Daarom is het zo belangrijk dat je altijd met de juiste bandenspanningrijdt. Dat zorgt niet alleen voor een betere wegligging en energiezuinig rijden, maar ook dat je minder snel een lekke band krijgt. Voor de juiste bandenspanning moet je regelmatig je autobanden oppompen.
Die platte band zorgt ervoor dat je minder controle over uw auto hebt. Wanneer je een klapband krijgt op de snelweg kan dat meteen een gevaarlijke situatie opleveren. Bijvoorbeeld als je de controle over je auto verliest. Maar ook bij lagere snelheden kun je de velg kapot rijden of brokken maken doordat de auto niet meer reageert op je stuurbewegingen. Kortom: redenen genoeg om de lekke band van je auto snel te verwisselen of je autoband te reparerenals dat mogelijk is.
We hebben meer tips en advies over autoschade.
Auto verzekeren
Autoverzekering dekkingen
Klantenservice
Handige informatie