Eten in Turkije
Heb je een vakantie naar Turkije gepland en ben je benieuwd naar het eten? Het Turkse eten is enorm smaakvol en heeft invloeden vanuit verschillende keukens. Denk daarbij aan de Mediterrane, Midden-Oosterse en de Aziatische keuken.
Wat eten ze in Turkije?
In Turkije eten ze drie maaltijden per dag, waarbij het ontbijt en het avondeten uitgebreid zijn. Er worden veel verse producten, kruiden en specerijen uit de directe omgeving gebruikt. Lees hier meer over de verschillende maaltijden die de Turkse keuken te bieden heeft.
Het Turkse ontbijt
Het Turkse ontbijt, ook wel ‘kahvalti’ genoemd, is een uitgebreide maaltijd. Het bestaat vaak uit een combinatie van verschillende ingrediënten, zoals brood, olijven, tomaten, komkommer en verschillende soorten kaas. Ook eieren zijn onderdeel van een typisch Turks ontbijt, zowel gekookt als gebakken. Met eieren wordt ook vaak 'menemen' gemaakt, dit is een speciaal gerecht met roerei en groenten.
Bij het ontbijt wordt vaak ook clotted cream (kaymak), honing en jam geserveerd. ‘Simit’, een rond broodje met sesamzaad, is vooral in de steden een populaire keuze. Bij het eten wordt vaak Turkse thee (çay) gedronken.
De lunch in Turkije
Veel Turken eten tijdens de lunch een lichte maaltijd die ze zelf meenemen naar werk of school. Dit kan een gevulde wrap (dürüm) of een broodje met kaas, vlees of groente zijn. Een traditionele lunch in een restaurant of thuis kan uitgebreider zijn. Je kunt hierbij denken aan gerechten zoals mercimek çorbasi (linzensoep) of börek (hartige deegwaren gevuld met kaas, vlees of groenten).
Avondeten in Turkije
Het diner is in Turkije de belangrijkste maaltijd van de dag. Dan eten de Turken vaak samen. De maaltijd begint meestal met mezze, een verzameling van kleine hapjes die als voorgerecht worden gegeten. Zoals hummus, yoghurt met knoflook, gevulde wijnbladeren (yaprak sarma) en auberginegerechten.
De hoofdmaaltijd bestaat vaak uit gerechten zoals pilav (rijst), imam bayildi (aubergine gevuld met groenten en kruiden), stoofpotten of een variant van kebab. Gegrilde vis is ook populair, vooral in de kustregio’s. In het binnenland eten ze veel vleesgerechten. Het avondeten wordt meestal afgesloten met een zoet nagerecht of fruit.
Turkse specialiteiten
Als je van nieuwe en verrassende gerechten houdt, kun je ook één van deze Turkse specialiteiten proberen:
Baklava
Een zoet dessert van laagjes filodeeg, gevuld met gehakte noten, suikersiroop en honing. Een beroemd Turks gerecht, perfect voor de zoetekauw.
Lahmacun
Ook wel bekend als de Turkse pizza: een dunne deegbodem belegd met gekruid gehakt en groenten. De pizza’s worden vaak afgemaakt met citroen en peterselie, en vervolgens opgerold gegeten.
Iskender Kebab
Dit is één van de meest geliefde kebabsoorten. Het bestaat uit een Turks broodje, belegd met dun gesneden lamsvlees. Het broodje wordt overgoten met tomatensaus, yoghurt en gesmolten boter.
Manti
Kleine Turkse dumplings, gevuld met gehakt. Manti worden geserveerd met een saus van yoghurt, knoflook en een pittige boter.
Raki
Een populaire Turkse traditie bij het diner is het drinken van raki. Dit is een alcoholische anijsdrank. Raki drinken staat symbool voor gezelligheid en samenzijn.
Benieuwd welke specialiteiten er op het menu staan tijdens de feestdagen in Turkije? Bekijk dan onze pagina over de Turkse feestdagen.
Reisverzekering Turkije
Heb je een vakantie naar Turkije gepland en wil je zorgeloos genieten van de Turkse keuken? Sluit dan voor vertrek een reisverzekering bij Univé af. Je bent dan verzekerd van hulp in noodsituaties, bijvoorbeeld als je extra verblijfskosten maakt omdat je ziek wordt, of vervroegd naar huis moet. Zo ga je met een gerust gevoel op reis!