Repatriëring en je reisverzekering
Als een familielid overlijdt of ernstig ziek wordt, dan wil je direct naar huis. Dit zijn voorbeelden van redenen waarom repatriëren nodig kan zijn. Repatriëring is het eerder terugkeren van een reis vanwege een onverwachte noodsituatie. Maar wat houdt repatriëring precies in en hoe zit het met repatriëring en je reisverzekering? Met een reisverzekering van Univé ben je verzekerd voor de kosten van repatriëren. En wordt je repatriëring in geval van (medische) nood geregeld door de Univé Alarmcentrale. Lees alles over repatriëring en je reisverzekering.
Wat is repatriëring?
Repatriëren is onverwacht terugkeren naar huis. Repatriëring is niet zomaar het eerder terugkeren van een reis. Dit gebeurt alleen als er sprake is van een noodsituatie. Dit kan een persoonlijke noodsituatie zijn, maar je kunt ook gerepatrieerd worden vanwege onveilige situaties op je vakantiebestemming.
Repatriëring vanwege een medische noodsituatie
Incidentele repatriëring kan een persoonlijke noodsituatie zijn, zoals een medisch noodgeval of het overlijden van een familielid. In zulke situaties moet je eerder terugkeren van je reis dan gepland.
Denk bijvoorbeeld aan een gipsvlucht bij een ongeval tijdens een wintersportvakantie. Voor een wintersportvakantie is het verstandig een reisverzekering met wintersportdekking af te sluiten. Of als een familielid overlijdt tijdens een vakantie in het buitenland en deze persoon moet worden teruggehaald. In deze situatie is er sprake van incidentele repatriëring.
Repatriëring vanwege een onveilige situatie
Je kunt ook gerepatrieerd worden vanwege een onveilige situatie op je bestemming. Bijvoorbeeld als er een gewapend of politiek conflict uitbreekt. In zulke situaties is het gevaarlijk om in het land of de regio te blijven waar dit gebeurt. Repatriëring is dan belangrijk om veiligheidsredenen. Dit heet ook wel structurele repatriëring.
Repatriëring vanwege een dreigende natuurramp
Een dreigende situatie, zoals een dreigende natuurramp, is preventieve repatriëring. Bij deze vorm van repatriëring worden personen naar huis gebracht nog voordat een mogelijke noodsituatie zich voordoet. Het is altijd verstandig om calamiteiten en negatief reisadvies in de gaten te houden voor je op reis gaat. Dit is preventieve repatriëring.
Valt repatriëring onder je reisverzekering?
Repatriëring valt onder de reisverzekering. Repatriëring valt niet onder de zorgverzekering zoals veel mensen regelmatig denken. Met zowel de doorlopende reisverzekering als een kortlopende reisverzekeringvan Univé ben je verzekerd voor de kosten voor repatriëren.
Hoe wordt repatriëring geregeld bij een reisverzekering?
Hoe je repatriëring geregeld wordt, hangt af van de situatie. Gaat het om een incidentele repatriëring, bijvoorbeeld omdat jij of één van je reisgenoten ernstig ziek wordt? Als je een Univé-reisverzekering hebt, dan regel je dit via de Univé Alarmcentrale. Je neemt contact op en legt uit wat de situatie is. Vervolgens regelt de alarmcentrale wat er nodig is voor jouw terugreis. Je bereikt onze alarmcentrale telefonisch via +31 592 348 112. Je kunt dit nummer 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen.
Repatriëring zonder een reisverzekering
Heb je nog geen reisverzekering afgesloten en moet je door een (medische) noodsituatie eerder naar huis? Dan zul je de kosten voor je repatriëring zelf moeten vergoeden. Deze kosten kunnen in sommige gevallen oplopen tot € 10.000. Bijvoorbeeld wanneer er bij een ongeval speciaal vervoer en extra personeel ingeschakeld moet worden vanwege de situatie van de patiënt.
Repatriëring door de Nederlandse overheid
Moet je gerepatrieerd worden vanwege de veiligheidssituatie in het land of regio van je vakantiebestemming, bijvoorbeeld omdat hier gewelddadige protesten ontstaan? In sommige gevallen regelt de Nederlandse overheid - als dat veilig kan - een evacuatie van Nederlandse burgers uit het land of de regio. In deze situatie moet je je aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om gerepatrieerd te worden.
Univé voor een reisverzekering met repatriëring
Het is altijd verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten voordat je op vakantie gaat. Met een reisverzekering van Univé ga je onbezorgd op reis. Je bent verzekerd van hulp in geval van nood, want onze Univé Alarmcentrale staat 24/7 voor je klaar. Repatriëring vanwege bijvoorbeeld een medisch noodgeval of overlijden van een familielid wordt voor je geregeld. De reisverzekering vergoedt repatriëring. Een reisverzekering van Univé sluit je gemakkelijk online af. En je ziet meteen wat jouw premie wordt.