Ga naar inhoud

Reisverzekering bij negatief reisadvies

Een land of regio kan om verschillende redenen een negatief reisadvies krijgen. Bijvoorbeeld door natuurrampen, oorlogen of uitbraken van besmettelijke ziekten zoals corona. Dit zijn gevaarlijke situaties, die je het beste kunt vermijden als dat mogelijk is. Wil je toch reizen naar een land met een negatief reisadvies, omdat je hier bijvoorbeeld een zwaarwegende reden voor hebt? Je kunt voor reizen naar landen met een negatief reisadvies wel een reisverzekering afsluiten, maar schades die te maken hebben met het negatieve reisadvies zijn daarbij niet verzekerd. We vertellen je er op deze pagina meer over. 

Het reisadvies voor jouw bestemming 

Als je niet weet wat het reisadvies is voor jouw bestemming, is het verstandig om dit voor vertrek te controleren. Zo weet je wat je daar ter plekke kunt verwachten, en kun je je reis beter voorbereiden. Het reisadvies voor het land of de regio waar jij heen wilt reizen check je op nederlandwereldwijd.nl.  

Of jouw bestemming een positief of negatief reisadvies heeft, zie je aan de kleurcode. Bestemmingen met kleurcode groen zijn veilig om naartoe te reizen. Bij bestemmingen met code geel gelden wel veiligheidsrisico’s, maar geen heel ernstige. In landen of regio’s met code oranje gelden ernstige veiligheidsrisico’s. Het is af te raden om hierheen te reizen, tenzij je een zwaarwegende reden hebt. Een land of regio met code rood is levensgevaarlijk om naartoe te reizen. Voor zo’n land of regio geldt expliciet een negatief reisadvies. Het is sterk af te raden om hierheen te reizen, wat je situatie ook is. 

Reisverzekering bij negatief reisadvies 

Het is ook mogelijk om een reisverzekering af te sluiten als je reist naar een land met negatief reisadvies. Daarbij ben je verzekerd voor schades die een reisverzekering gewoonlijk dekt. Bijvoorbeeld schade aan je bagage, of diefstal van je geld. Wat niet verzekerd is, zijn schades die te maken hebben met het negatieve reisadvies van je bestemming. Is er bijvoorbeeld een oorlogssituatie in het land, en loop je hierdoor schade op? Dan kun je deze schade niet verhalen op je reisverzekering.  

Dit geldt ook voor extra verblijfkosten die je maakt door een negatief reisadvies. Bijvoorbeeld als je in quarantaine moet bij het vermoeden dat je een besmettelijke ziekte hebt opgelopen. Of als je langer in het land moet verblijven omdat uitreizen door de veiligheidssituatie niet mogelijk is. 

Annuleringsverzekering en negatief reisadvies 

Heb je een annuleringsverzekering afgesloten bij je reisverzekering? Dan dekt deze niet de kosten als je annuleert door een negatief reisadvies. Het geld dat je hebt betaald voor deze reis ben je dan dus kwijt. 

Calamiteitenfonds 

Als je al op een bestemming bent die plots een negatief reisadvies krijgt, bijvoorbeeld vanwege een natuurramp, kun je in sommige situaties een annuleringsvergoeding krijgen van het Calamiteitenfonds. Dit geldt alleen als je je reis hebt geboekt via een reisorganisatie die is verbonden aan de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). 

Een reisverzekering afsluiten bij Univé 

Waar je ook heen gaat: het is altijd een goed idee om voor vertrek een reisverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd tegen schade op reis, zoals diefstal van je spullen of het kwijtraken van geld. Dat scheelt een hoop zorgen als je op vakantie gaat. Een reisverzekering sluit je bij Univé gemakkelijk online af. Daarbij zie je gelijk hoe hoog je premie uitvalt. 

Bereken je premie