Reisverzekering bij code rood
Wil je reizen naar een land met het reisadvies code rood, of krijgt je bestemming dit reisadvies terwijl je er bent? Code rood betekent dat er een erg onveilige situatie bestaat in een land of regio. Bijvoorbeeld omdat hier oorlog is, net een grote natuurramp heeft plaatsgevonden of er een uitbraak is van een ernstige, besmettelijke ziekte. Het is in zulke situaties sterk af te raden om naar een land of regio te reizen.
Kies je ervoor om dit wel te doen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor je veiligheid. Je kunt dan hoogstwaarschijnlijk geen hulp ontvangen als je bijvoorbeeld ziek wordt of gewond raakt. Je reisverzekering biedt bij code rood alleen dekking voor gewone schades, zoals schade aan je bagage. Op een annuleringsverzekering kun je geen beroep doen als je reist naar een gebied met code rood, of als je je reis wilt afbreken vanwege een negatief reisadvies.
Code rood en reisverzekering
Je kunt een reisverzekering afsluiten als je reist naar een bestemming met code rood. Houd er dan wel rekening mee dat je niet verzekerd bent voor schades die te maken hebben met het reisadvies. Als je bijvoorbeeld reist naar een land waar heftige bosbranden woeden en je krijgt brandschade, dan wordt dit niet vergoed. Je bent alleen verzekerd voor schades die niet te maken hebben met het negatieve reisadvies. Bijvoorbeeld schade aan je bagage doordat je koffer onderweg ergens tegenaan stoot.
Houd er ook rekening mee dat je geen hulp kunt ontvangen in gebieden met een negatief reisadvies. Je kunt geen beroep doen op de Univé Alarmcentrale, en in de meeste gevallen ook niet op de Nederlandse overheid. Je neemt zelf een groot risico door te reizen naar een gebied met code rood: het is hier vanwege de veiligheidssituatie meestal niet mogelijk om reizigers hulp te bieden. Ook repatriëring, terugkeren naar Nederland vanwege een noodsituatie, is vaak niet veilig mogelijk.
Van code geel of oranje naar code rood
Het is mogelijk dat het reisadvies voor je bestemming nog geen code rood was terwijl je de reis boekte, of toen je vertrok. Misschien was het reisadvies op dit moment nog geel of oranje. Dat betekent dat de veiligheidsrisico’s zijn toegenomen, en dat het inmiddels nog minder veilig is om naar het land te reizen en er te zijn. Het kan zijn dat je in zo’n geval liever je reis wilt annuleren. Dit is voor je veiligheid ook een verstandige keuze. Weet daarbij wel dat een annuleringsverzekering in zo'n situatie geen dekking biedt. Je krijgt kosten die je gemaakt hebt voor je reis, zoals vliegtickets, dus niet vergoed als je annuleert vanwege een negatief reisadvies.
Een reisverzekering afsluiten bij Univé
Een reisverzekering afsluiten is altijd mogelijk, wat voor reisadvies er ook geldt voor je bestemming. Alleen een annuleringsverzekering biedt geen dekking als je annuleert vanwege een negatief reisadvies. Met een reisverzekering ben je op bestemmingen met negatief reisadvies alleen verzekerd voor gewone schades die je kunt oplopen tijdens je reis, zoals schade aan je bagage.
Een reisverzekering sluit je bij Univé al in een paar minuten online af. Daarbij bereken je meteen je premie.