Ga naar inhoud

Artikel 5 van de Wegenverkeerswet

Links inhalen, stoppen voor rood licht, niet fietsen op de snelweg en je telefoon niet gebruiken in het verkeer. Het zijn regels die we allemaal kennen en ze zijn er niet voor niets. Door deze regels weet iedereen namelijk hoe die zich veilig moet gedragen in het verkeer. En dat is waar artikel 5 van de Wegenverkeerswet (WVW) over gaat: veiligheid op de weg.

Wat staat er in artikel 5?

In 1994 riep de overheid artikel 5 WVW in het leven. Deze wet legt vast dat gevaarlijk en hinderlijk gedrag in het verkeer verboden en strafbaar is. Als we het hebben over gevaarlijk gedrag, dan kun je denken aan:

  • Te hard rijden, maar ook te langzaam (op de snelweg).
  • Bumperkleven.
  • Je telefoon gebruiken tijdens het rijden (ook op de fiets!).
  • Niet stoppen voor rood licht of bij stopborden.
  • Geen voorrang verlenen aan voetgangers of bestuurders waar dat wel moet.

Wat valt onder hinderlijk gedrag in het verkeer?

  • Langdurig stilstaan op een drukke weg.
  • Dubbel parkeren, waardoor andere voertuigen niet kunnen passeren.
  • Een kruispunt of oversteekplaats blokkeren.

Voor wie geldt deze wet?

Voor iedereen die deelneemt in het verkeer. Of je nu voetganger, fietser, motorrijder of autobestuurder bent. Artikel 5 WVW verbiedt alle verkeersdeelnemers om zich op zo’n manier te gedragen dat ze een gevaar of hinder op de weg veroorzaken. Denk aan inhalen in een bocht of iemand opzij duwen op de fiets. Allemaal horen we voorzichtig te zijn en rekening te houden met andere weggebruikers.

Wat als iemand de wet overtreedt

Artikel 5 van de Wegenverkeerswet maakt gevaarlijk en roekeloos gedrag in het verkeer dus strafbaar. Houdt de politie iemand aan voor het overtreden van deze wet? Dan kan die persoon afhankelijk van de situatie een geldboete van tot wel € 8.700 krijgen. Of er zelfs maximaal 6 maanden voor in de gevangenis krijgen. Dat zijn flinke straffen, maar wel logisch omdat gevaarlijk verkeersgedrag kan leiden tot ongevallen met grote gevolgen.

Rechtsbijstand na een ongeval

Helaas gebeuren er nog veel verkeersongevallen door gevaarlijk gedrag van een ander in het verkeer. Heb jij (letsel)schade opgelopen door een ongeluk dat een ander veroorzaakte door gevaarlijk verkeersgedrag? Onze rechtsbijstandverzekering Verkeer & Voertuigen zorgt ervoor dat een jurist van Univé Rechtshulp je helpt om de (letsel)schade te verhalen op de schuldige tegenpartij. Zo heb jij minder zorgen en sta je er niet alleen voor in zo’n vervelende situatie.