Ga naar inhoud

Wat is materiële schade?

Door een ongeluk kun je letselschade krijgen. Hieronder vallen twee soorten schade: materiële schade en immateriële schade. In dit artikel bespreken we materiële schade: wat is het precies? Wanneer kun je iemand hiervoor aansprakelijk stellen? En waar moet je allemaal op letten bij het claimen van zulke schade?

Inhoudsopgave

Wat is materiële schade?

Materiële schade is alle schade die meteen in geld uit te drukken is. Met andere woorden: jouw financiële schade door het ongeluk. Bijvoorbeeld omdat jouw spullen door het ongeluk beschadigd zijn. Of omdat je gewond bent geraakt en hier medische kosten voor moest maken.

Materiële schade: voorbeelden

Een ongeluk kan op allerlei manieren materiële schade veroorzaken. Deze kun je claimen op de persoon die hier aansprakelijk voor is (de aansprakelijke partij). Dit zijn voorbeelden van materiële schade:

  • Schade aan je spullen

Door een verkeersongeluk kun je bijvoorbeeld blikschade of schade aan jouw fiets of kleding krijgen.

  • Medische kosten

Het kan zijn dat je kosten moet maken voor de lichamelijke of mentale schade die het ongeluk heeft veroorzaakt. Denk aan kosten voor operaties, medicijnen en behandelingen door een psycholoog of fysiotherapeut. Mogelijk dekt je verzekeraar deze medische kosten niet (of niet volledig). Je kunt ze dan claimen op de aansprakelijke partij.

  • Reis- en verblijfkosten

Dit zijn onder andere de kosten die je maakt om van en naar het ziekenhuis of jouw behandelaar te reizen. Maar het kan ook zijn dat je door het ongeluk een tijdje helemaal niet meer kunt lopen of fietsen en bijvoorbeeld gebruik moet maken van het openbaar vervoer. Of dat je een periode in een ziekenhuis of revalidatiecentrum moet blijven. Zulke kosten vallen hier ook onder.

  • Huishoudelijke hulp of mantelzorg

Misschien kun je na het ongeluk bepaalde dagelijkse dingen niet meer zelf doen. Soms is het dan nodig om betaalde hulp in te huren die bijvoorbeeld voor je kookt, schoonmaakt en boodschappen doet.

  • Verlies van zelfwerkzaamheid

Ramen lappen, kozijnen schilderen, tuinieren: het kan zijn dat je na het ongeluk geen klusjes meer kunt doen in en om je woning. Vaak moet je dan iemand betalen om je huis te onderhouden.

  • Medische hulpmiddelen en aanpassingen

Na het ongeluk kan het nodig zijn om bepaalde medische aanpassingen te maken, bijvoorbeeld aan je huis of auto. Denk aan het plaatsen van een traplift. Of het kopen van een auto die groot genoeg is voor je rolstoel. Ook de kosten voor het huren of kopen van medische hulpmiddelen, zoals een looprek of sportrolstoel, mag je claimen.

  • Studievertraging

Lichamelijk of mentaal letsel kan ertoe leiden dat je langer over je studie doet. Je moet dan dus ook meer collegegeld betalen.

  • Kosten zonder nut

Hieronder vallen kosten voor zaken waar je door het ongeluk geen gebruik van hebt kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een doorlopend abonnement op de sportschool, terwijl je niet kan sporten door je letsel.

  • Juridische bijstand

Soms is het nodig om de hulp van een jurist in te schakelen. Bijvoorbeeld als je iemand aansprakelijk wilt stellen voor je letselschade, maar diegene weigert mee te werken. Of als de aansprakelijke persoon niet verzekerd is. De juridische kosten die je maakt, kun je dan op de aansprakelijke partij verhalen.

  • Gederfde inkomsten

Een ongeluk kan leiden tot lichamelijke en mentale beperkingen. Mogelijk kun je daardoor tijdelijk of blijvend niet (of minder) werken. In dat geval loop je dus inkomsten mis door het ongeluk. Dit worden ook wel gederfde inkomsten genoemd.

Gederfde inkomsten claimen als werknemer

Werk je in loondienst en kun je door het ongeluk een bepaalde tijd niet werken? Als je een vast contract of tijdelijk contract hebt, dan moet je werkgever minimaal 70% van je loon doorbetalen.

Arbeidsongeschiktheid

Bepaalt een arts van het UWV dat je volledig of deels arbeidsongeschikt bent? Dan kun je van de aansprakelijke partij een schadevergoeding eisen voor de gederfde inkomsten. Hieronder vallen ook salarisverhogingen, toeslagen of bonussen die je mogelijk had gekregen als je het ongeluk niet had gehad.

Hoeveel kan ik claimen?

Jij of je jurist berekent welk bedrag je krijgt voor de gederfde inkomsten. Dit gebeurt door te berekenen welke inkomsten je mogelijk had gekregen als je geen ongeluk had gehad. Jij of je jurist vergelijkt dit bedrag dan met jouw inkomen na het ongeluk. Vaak krijg je het verschil tussen deze twee bedragen vergoed.

Gederfde inkomsten claimen als zzp’er

Ben je zzp’er en loop je door een ongeluk inkomsten mis? Dan kun je daardoor flink in de financiële problemen komen. Als ondernemer heb je namelijk geen werkgever die jouw salaris doorbetaalt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Terwijl je meestal wél de kosten voor bijvoorbeeld je verzekeringen, bedrijfsruimte en boekhouder moet doorbetalen.

Hoeveel kan ik claimen?

Ook in dit geval bereken jij of je jurist welk bedrag je kunt eisen voor de gederfde inkomsten. Dit gebeurt door te vergelijken welke inkomsten je met én zonder het ongeluk zou hebben gehad.

Wanneer kan ik iemand aansprakelijk stellen voor materiële schade?

Iemand aansprakelijk stellen voor materiële schade is alleen mogelijk als:

  • diegene aansprakelijk is voor de schade

  • jouw recht op een schadevergoeding niet is verlopen door verjaring (in de meeste gevallen heb je 5 jaar de tijd om een vergoeding te eisen, gerekend vanaf het moment waarop je weet wie de schade veroorzaakt heeft)

Schakel rechtshulp in

Voldoet jouw situatie aan beide punten, maar werkt de aansprakelijke partij niet mee? Schakel dan zo snel mogelijk juridische hulp in via je rechtsbijstandverzekering. Dat doe je eenvoudig door je zaak online te melden bij Univé Rechtshulp. Een gespecialiseerde rechtshulpverlener vertelt je dan precies wat je rechten zijn en welke kosten je op de ander kunt verhalen. 

Heb je geen verzekering? Dan kun je in veel situaties gratis je letselschade verhalen via Rechtshulp on demand.

Materiële schade claimen: waar moet ik op letten?

Bij het verhalen van materiële schade komt vaak een hoop kijken. Vijf tips om je op weg te helpen:

1. Verzamel foto’s en video’s
Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen van het ongeluk. Maak bijvoorbeeld foto’s of video’s van de materiële schade, je verwondingen en de plek waarop het ongeluk gebeurde. Als je hier zelf niet toe in staat bent, dan kun je iemand in jouw omgeving vragen om dit voor je te doen.

2. Maak een verslag van de gebeurtenissen
Het is altijd verstandig om nauwkeurig op te schrijven hoe het ongeluk gebeurde en hoe de schade is ontstaan. Deze informatie heb je ook nodig voor jouw schademelding bij de verzekeraar. Wacht hier niet te lang mee, anders vergeet je misschien belangrijke details.

3. Verzamel getuigenissen
Ook is het handig om de contactgegevens van alle getuigen op te schrijven. Zo kun je die personen later bereiken en vragen om hun verklaring van de gebeurtenis. Met die getuigenissen kun je mogelijk beter bewijzen dat de ander aansprakelijk is.

4. Houd alle kosten bij
Moet je door het ongeluk bepaalde kosten maken, zoals medische kosten of kosten voor huishoudelijke hulp? Dan is het belangrijk dat je hier alle kassabonnetjes, rekeningen en declaraties van bewaart. Daarmee kun je deze kosten bewijzen en uiteindelijk ook makkelijker verhalen op de aansprakelijke partij.

5. Vraag je werkgever om een verklaring
Ben je in loondienst en heb je door het ongeluk niet of minder kunnen werken? Dan kun je je werkgever vragen om een verklaring. Dit is dan jouw bewijs voor de gederfde inkomsten.