Ga naar inhoud

Met een fiets doe je mee: “Wekelijks komen tientallen mensen een fiets halen”

Met een fiets de buurt verbinden: dat is het doel van het project ‘Met een fiets doe je mee’ in Nijmegen. Want een fiets maakt niet alleen de afstand naar werk, onderwijs of bijvoorbeeld de activiteiten bij Huis van Compassie kleiner, je kunt ook makkelijker meedoen aan activiteiten in de buurt.

Huis van Compassie is een ontmoetingsplek waar minima in Nijmegen terechtkunnen voor support. Soms in de vorm van een luisterend oor en taallessen, een andere keer voor meer praktische steun, zoals met een maaltijd of een fiets. Bij de inloop kwamen veel vragen binnen van mensen die niet mee konden doen omdat ze geen fiets hadden. Daarop werd ‘Met een fiets doe je mee’ in het leven geroepen. Projectcoördinator Luuk Eickmans vertelt er graag meer over:

Hoe is dit initiatief ontstaan?
“Fietsarmoede is een groot probleem. Als je geen geld hebt voor een fiets of het onderhoud van een fiets, kun je je niet verplaatsen en dus niet meedoen. Je kunt namelijk niet naar school, naar de markt in de stad of naar werk dat wat verder weg is. Ook kun je niet naar activiteiten als de soepmaaltijd bij Huis van Compassie of naar vrienden. En een fiets geeft status. Dat zien we zeker bij vluchtelingen. Het doet wat met de eigenwaarde van iemand.

We zijn met ‘Met een fiets doe je mee’ begonnen in de kelder van Huis van Compassie. Daar konden mensen fietsen inleveren die werden opgeknapt door vrijwillige fietsenmakers. We hadden al snel meer ruimte nodig. Inmiddels zijn we verhuisd naar een loods waar we gelijktijdig zes fietsen kunnen opknappen. Uit de fietsen die niet goed genoeg meer zijn, halen we onderdelen. Wekelijks komen tientallen mensen een fiets halen.”

Wat vindt de buurt ervan?
“We zien dat veel mensen die een fiets komen doneren, graag meer willen doen. De verbindingen die ontstaan zijn echt fantastisch. Het zorgt voor echte gesprekken, die verder gaan dan een ‘hoi’ in de supermarkt. Buurtbewoners komen regelmatig even kijken bij de loods of een fiets brengen en spreken dan hun waardering uit. Ze vinden het heel mooi wat we doen en zijn heel enthousiast. Dat zag je laatst ook bij één van onze fietscafébijeenkomsten. Een groep Eritreeërs en verschillende buurtbewoners kregen les van onze fietsenmakers en leerden bijvoorbeeld een band plakken of een wiel richten.”

Hoe kijken jullie terug op de ondersteuning van het Buurtfonds?
“Ik vind het superleuk dat Univé dit doet en dat ze zo actief zijn in de buurt. Mooi om te zien. Het indienen van het voorstel was eenvoudig. Met de bijdrage die we hebben gekregen kunnen we mooie dingen doen.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?
“Dit jaar willen we 600 fietsen uitgeven. Ik verwacht dat we daar zelfs overheen gaan. Het aantal aanvragen neemt nog steeds toe. Ook willen we ons gaan richten op kinderfietsen, omdat we merken dat daar veel vraag naar is. Daarnaast gaan we fietstochten organiseren. We zitten in een diverse wijk. Door samen te fietsen willen we mensen samenbrengen.”

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op https://huisvancompassienijmegen.nl/. Met vragen kun je terecht op fiets@huisvancompassienijmegen.nl