Ga naar inhoud

“Over eenzaamheid praten lucht écht op”

Wist je dat zo’n 535.000 jongeren tussen de 12 en 30 jaar zich sterk eenzaam voelen? Tijdens de Week van de Mentale Gezondheid (3 t/m 8 juni) en met de campagne Hey, het is oké wordt hier specifiek aandacht voor gevraagd. Onze partner Join Us speelt hierin een grote rol. Myke van Asseldonk van Join Us vertelt er graag meer over.

De gezondheidseffecten van eenzaamheid zijn te vergelijken met die van een nicotineverslaving. Stichting Join Us pakt en kaart eenzaamheid onder jongeren aan en richt zich op het versterken van de mentale gezondheid.

Waarom is het belangrijk dat deze week bestaat?

“We zien dat jongeren met steeds meer mentale uitdagingen te maken hebben. Het is belangrijk dat we daar aandacht voor hebben. Zo’n week helpt ervoor te zorgen dat jongeren zich gezien voelen en dat ze weten waar ze terecht kunnen voor hulp. Ook helpt het met het zichtbaar maken en signaleren van deze uitdagingen.

Vooral eenzaamheid is namelijk lastig om te herkennen. Je kunt het immers niet zien. Natuurlijk kennen we allemaal het beeld van iemand die buiten de groep valt. Maar dat is maar één variant van de vele vormen van eenzaamheid.”

Waar lopen jongeren vooral tegenaan? En hoe is dat te verklaren?
“Jongeren geven aan vooral last te hebben van eenzaamheid en prestatiedruk. Eenzaamheid is natuurlijk niet iets nieuws. Het is er altijd geweest. Maar individualisering en digitalisering hebben veel invloed. Het is daarom belangrijk dat we blijven inzetten op verbinding.”

Samen met de overheid en MIND Us hebben jullie de campagne ‘Hey, het is oké’ ontwikkeld. Wat is het doel van de campagne?
“Met Hey, het is oké willen we jongeren en hun omgeving stimuleren erover te praten. Dat is moeilijk, maar wel de eerste stap. Op de website staat meer informatie over eenzaamheid en prestatiedruk en zijn gesprekstips en ervaringsverhalen te vinden.”

Wat zou je jongeren en hun omgeving willen meegeven?
“Praten lucht écht op. Zoek iemand op die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders, je mentor of vertrouwenspersoon of een huisarts. Het kan ook fijn zijn om een kijkje te nemen op de Join Us-community waar je veel gelijkgestemden vindt.

En voor de omgeving: Vraag niet of iemand zich eenzaam voelt. Dat kan namelijk best confronterend zijn. Vraag liever hoe het echt met iemand gaat, wat die in het weekend doet en of diegene vrienden heeft met wie die kan praten over lastige dingen. Zo kun je een gesprek beginnen als je vermoedt dat iemand zich eenzaam voelt.”