Ga naar inhoud

Motorrijden bij warm weer

Motorrijden bij warm weer kan heerlijk zijn. De zon schijnt, de wegen zijn droog en de omgeving ziet er prachtig uit. Maar motorrijden bij temperaturen boven de 30 graden vraagt om extra aandacht. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan een motorrit namelijk gevaarlijk zijn. Hieronder vind je tips om goed voorbereid op pad te gaan, zodat je veilig motor kunt rijden bij warm weer.

Draag de juiste kleding tijdens motorrijden bij warm weer

Bij motorrijden is bescherming altijd belangrijk, ook bij warm weer. Toch wil je niet té warm krijgen in je motorkleding. Kies daarom voor speciale doorwaai-motorkleding. Dit type kleding is gemaakt van ademende materialen, zoals mesh, die zorgen voor een goede ventilatie. Je zou het misschien niet denken, maar thermokleding kan ook helpen. Dit zorgt voor een betere zweet- en warmteafvoer van je lichaam, waardoor je koel blijft. Verder kan het ook fijn zijn om een koelvest onder je motorjas te dragen. Heb je geen koelvest? Stop dan een coldpack in je rugbeschermingsvak voor extra verkoeling.

Draag verder altijd een goede helm, handschoenen en stevige schoenen. Er zijn speciale zomerschoenen en handschoenen voor motorrijders die meer lucht doorlaten. Kies daarnaast voor een lichte of witte helm. Deze weerkaatst de warmte, waardoor je hoofd minder snel opwarmt.

Drink genoeg water

Tijdens het motorrijden bij warm weer verlies je veel vocht. Dit kan leiden tot uitdroging. Dit merk je vaak aan klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en spierkrampen. Deze klachten beïnvloeden je reactiesnelheid en zijn dus heel gevaarlijk tijdens het motorrijden. Drink daarom genoeg water. Doe dit niet alleen tijdens pauzes, maar ook vóórdat je de motor opstapt. Plan je route verder zo dat je onderweg even kunt stoppen om te drinken en uit te rusten.

Bescherm jezelf tegen de zon

Motorrijden bij warm weer betekent vaak veel zon. Bescherm jezelf daarom goed door UV-werende motorkleding te dragen. Vergeet ook niet je nek in te smeren met zonnebrandcrème. Je nek verbrandt namelijk snel tijdens het rijden. Daarnaast is het fijn om een zonnebril te dragen, zodat de zon je niet verblindt. 

Pas je rijstijl aan

Bij warme temperaturen kan het asfalt zachter worden. Hierdoor hebben je banden minder grip. Pas daarom je snelheid en rijstijl aan. Houd meer afstand tot andere weggebruikers en wees extra alert in bochten. Bij motorrijden met warm weer kun je ook sneller vermoeid raken. Merk je dat je minder geconcentreerd bent? Neem dan pauze, drink wat water en rust even uit.

Zorg voor je motor

Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer heeft je motor extra zorg nodig. Door de warmte kan je motor bijvoorbeeld oververhit raken. Dit herken je aan een stijgende temperatuurmeter en het verlies van vermogen. Controleer daarom altijd het koelvloeistof- en oliepeil voordat je vertrekt. Zorg er verder voor dat de banden goed zijn opgepompt. Bij hogere temperaturen kan de spanning in je motorbanden toenemen, wat invloed heeft op je wegligging.

Plan je rit slim in

Ga je een lange rit maken? Vermijd dan het heetste deel van de dag. Dat is meestal tussen 12.00 en 16.00. Motorrijden in de vroege ochtend of late namiddag is vaak koeler en fijner. Vermijd daarnaast lange, onafgebroken ritten en plan genoeg stops om even bij te komen.

Tip: kies een route waar je kunt blijven rijden en waar niet te veel verkeerslichten staan. Als je vaak en lang stil moet staan, kun je sneller oververhit raken. Dit geldt ook voor druk stadsverkeer. Het beste is om een route te kiezen met veel schaduw, zoals dicht bij een bos.

Man rijdt op motor in de zomer bij warm weer

Wees voorbereid op noodsituaties

Zelfs met een goede voorbereiding weet je nooit wat er kan gebeuren. Neem daarom altijd een kleine EHBO-kit mee op de motor en zorg dat je telefoon opgeladen is. Deel je locatie met een vriend of familie, zodat iemand weet waar je ongeveer bent. Een powerbank en extra fles water zijn ook handig om altijd bij je te hebben.

Let goed op andere motorrijders

Ga je met een groep motorrijden bij warm weer? Houd dan ook je mede motorrijders in de gaten. Zeker bij temperaturen boven de 30 graden. Zie je iemand ineens langzamer rijden zonder reden of afwijken? Dan kan dit wijzen op vermoeidheid, oververhitting of een verminderde alertheid. Maak in dat geval gebruik van speciale handgebaren om aan te geven dat jullie even pauze moeten nemen.

Lees meer over motorrijden en het weer