Ga naar inhoud

Motor uit Engeland importeren

Stel: je bent al een tijdje op zoek naar een uniek motormodel. Na lang zoeken vind je hem in Engeland. Je besluit de motor te kopen. Dat betekent dat je de motor uit Engeland moet gaan importeren. Daar komt best wat bij kijken. Zeker nu Engeland geen officieel Europees land meer is. Hoe werkt dat dan nu eigenlijk? Lees meer over waar je allemaal op moet letten bij het importeren van een motor uit Engeland.

Motor importeren uit Engeland

Voordat je daadwerkelijk tot aankoop over gaat, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de verkoper. Bijvoorbeeld over de prijs. Vraag ook altijd naar de documenten van de motor, zoals het kentekenbewijs en aankoopbewijs. Als deze niet compleet zijn, kun je de motor beter niet kopen. Verder is het aan te raden om de motor zelf te bekijken en een proefrit te maken. Bij een tweedehands motor is een technische check ook belangrijk. Zo voorkom je dat je een motor met verborgen gebreken koopt.

De motor afmelden in Engeland

Zorg ervoor dat de motor afgemeld wordt in Engeland. Anders kun je ‘m niet laten registreren in Nederland. De verkoper doet dit via de Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA). Wanneer de motor is afgemeld, ontvang je een bevestiging van de DVLA. Dit document wordt in Engeland ook wel Certificate of Permanent Export genoemd. Bewaar dit document goed. Deze heb je namelijk nodig voor het importproces naar Nederland.

De motor naar Nederland halen

Er zijn verschillende manieren om de motor naar Nederland te halen:

  1. Zelf de motor naar Nederland rijden met een busje of aanhanger.
  2. Een transportbedrijf inhuren dat de motor voor jou vervoert.
  3. Met een tijdelijke kentekenplaat (Export Mark/Temporary Export Plate) de motor zelf naar Nederland rijden. Zorg ervpor dat de motor goed verzekerd is tijdens de rit naar Nederland.

Tip: ga je zelf de motor vervoeren? Kijk dan ook eens naar opties zoals het vliegtuig, de trein of boot.

Btw en invoerrechten bij motor importeren uit Engeland

Houd bij het importeren van een motor uit Engeland ook altijd rekening met btw en invoerrechten. Sinds de Brexit gelden er namelijk nieuwe regels voor de handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Zo moet je 6% invoerrechten betalen over de aankoopprijs en 21% btw.

De motor laten keuren en registreren in Nederland

Wanneer jouw motor in Nederland is aangekomen, moet deze gekeurd en geregistreerd worden door de RDW. Maak hiervoor een keuringsafspraak. Neem de motor en alle benodigde documenten mee. Zoals het Certificaat van Overeenstemming (COC), Engels kentekenbewijs en Certificate of Permanent Export. Rij je zelf met de motor naar de keuringsafspraak? Dan heb je hiervoor een eendagskenteken nodig. Is alles in orde en heb je betaald? Dan wordt jouw nieuwe motor uit Engeland geregistreerd in het kentekenregister van de RDW.

BPM-aangifte en kenteken aanvragen

Na de keuring en registratie volgt het aangifte doen van Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst. Hoeveel BPM je moet betalen, hangt af van de leeftijd en uitstoot van je motor. Na betaling krijg je het nieuwe kentekenbewijs en de tenaamstellingscode opgestuurd. Wanneer je dit allemaal hebt, kun je een Nederlandse kentekenplaat laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Monteer deze vervolgens op de motor.

Je nieuwe motor uit Engeland verzekeren

Om de weg op te kunnen gaan met je nieuwe motor, moet je deze eerst minimaal WA verzekeren. Dit is wettelijk verplicht in Nederland. Met een WA motorverzekering ben je verzekerd voor schade die je aan anderen of andermans spullen veroorzaakt. Wil je liever een uitgebreidere dekking? Zoals voor motordiefstal en schade aan je eigen motor? Kies dan voor een WA+ motorverzekering of All Risk motorverzekering.

Bij Univé heb je naast WA, WA+ en All Risk ook keuze uit verschillende aanvullende verzekeringen. Zo is je nieuwe motor uit Engeland nóg beter verzekerd en kun je zorgeloos de weg op. Benieuwd hoeveel je bij ons betaalt?

Bereken nu je premie

Of sluit direct af