Ga naar inhoud

Motor importeren uit België

Ben je op zoek naar dat specifieke motormodel dat moeilijk in Nederland te vinden is? Dan kan het een slimme zet zijn om eens in België te kijken. Motoren zijn daar vaak een stuk goedkoper én het aanbod is ruim. Daarnaast is het relatief dichtbij. Maar wat komt er allemaal kijken bij het importeren van een motor uit België? Lees meer over het proces van motor importeren uit België en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Doe vooronderzoek

Voordat je de grens oversteekt, is het belangrijk om vooronderzoek te doen. Ga op zoek naar verschillende modellen, prijzen en bepaal je budget. Vaak kun je online al heel veel vinden, zoals op websites als 2dehands.be of autoscout24.be. Heb je een mooie motor op het oog? Check dan ook altijd de beoordelingen van de verkoper en vraag naar extra foto’s van de motor. Zo kun je beter de staat van de motor zien. Vraag ook alvast naar de documenten van de motor. Als deze niet compleet zijn, kun je de motor beter niet kopen.

Motor importeren uit België

Je bent eruit: je gaat de motor kopen in België. Dan wordt het nu tijd om de motor op te halen. Maak voordat je tot aankoop over gaat altijd nog even een proefrit. Bij tweedehands motoren is een technische check ook aan te raden. Zo voorkom je dat je een motor koopt vol verborgen gebreken. Soms kan het ook helpen om iemand mee te nemen die veel verstand heeft van motoren. Die kan jou helpen de juiste keuze te maken.

Welke documenten heb je nodig?

Bij het importeren van een motor uit België heb je deze belangrijke documenten nodig:

  1. Het Belgisch kentekenbewijs (ook 'Inschrijvingsbewijs' genoemd in België)
  2. Factuur of verkoopcontract tussen jou en de verkoper
  3. Certificaat van Overeenstemming (COC). Dit document bewijst dat de motor voldoet aan de EU-standaarden.
  4. Certificaat van Afmelding (bewijst dat de motor niet meer in België staat ingeschreven. De verkoper schrijft de motor uit bij DIV)
  5. Optioneel: onderhoudsboekje van de motor

Tip: check ook altijd of het framenummer van de motor overeenkomt met de documenten van de verkoper.

Je motor uit België naar Nederland vervoeren

Is alles in orde? Dan kun je de motor meenemen naar Nederland. Je kunt hiervoor een transportbedrijf inhuren die dit voor jou doet. Of zelf vervoer regelen. Bijvoorbeeld een busje of een aanhanger waar de motor op kan. Je kunt ook de motor zelf naar Nederland rijden. Hiervoor heb je een tijdelijke kentekenplaat nodig (tijdelijke transitplaat). Deze plaat is wit met rode letters en is 30 dagen geldig. Kies je voor de laatste optie? Zorg er dan ook voor dat de motor goed verzekerd is tijdens de rit naar Nederland.

Motor uit België registreren in Nederland

Eenmaal terug in Nederland, moet je je nieuwe motor registreren. Het is belangrijk om dit direct te doen. Dit gaat als volgt:

  1. Laat je motor keuren
    Maak hiervoor een afspraak bij een RDW-keuringsstation. Neem bij deze afspraak alle documenten van de motor en je legitimatiebewijs mee. Kom je rijdend naar de RDW toe? Dan moet je hier een eendagskenteken voor aanvragen. Wanneer alles in orde is en je betaald hebt, wordt je motor geregistreerd in het Nederlands kentekenregister.
  2. Doe aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM)
    Dit kan via de website van de Belastingdienst. Na akkoord van de Belastingdienst krijg je je nieuwe Nederlandse kentekenbewijs en tenaamstellingscode toegestuurd.
  3. Nieuw kentekenplaat laten maken
    Laat een nieuw kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant en monteer deze op je motor.

Je nieuwe motor uit België verzekeren

Tot slot moet je je motor minimaal WA verzekeren. Dit is wettelijk verplicht in Nederland. Met een WA motorverzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw motor aan anderen of andermans spullen veroorzaakt. Je kunt ook voor een uitgebreidere dekking kiezen, zoals een WA+ motorverzekering of All Risk motorverzekering. Dan ben je ook verzekerd voor motordiefstal en (sommige) schade aan je eigen motor.

Wil je je nieuwe motor verzekeren bij Univé? Dit regel je gemakkelijk en snel online. Of bereken eerst vrijblijvend je premie.

Bereken je premie

Of sluit nu af