Baarmoederontsteking
Een baarmoederontsteking is een ernstig gezondheidsprobleem die vaak voorkomt. De ontsteking komt voor bij niet-gesteriliseerde teefjes. Het ontstaat meestal na een loopsheid en je kan het op verschillende manieren herkennen.
Wat is een baarmoederontsteking bij je hond?
Baarmoederontsteking, of pyometra, is een infectie van de baarmoeder die voorkomt bij niet-gesteriliseerde teefjes. De aandoening ontstaat vaak na een loopsheid. Dit komt doordat de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens loopsheid de baarmoeder gevoeliger maakt voor infecties. Deze aandoening kan snel verergeren en zonder behandeling ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond.
Symptomen baarmoederontsteking
Er zijn een paar algemene symptomen die voorkomen bij een ontsteking van de baarmoeder van je hond. Daarnaast zijn er twee vormen van baarmoederontsteking: de open en gesloten vorm. Beide hebben andere symptomen.
Algemene symptomen
- Sloomheid
- Verminderde eetlust
- Veel dorst en urineren
- Rode slijmvliezen
- Koorts
- Braken
- Diarree
Open vorm symptomen
- Uitvloeiing uit de vulva: Er kan een stinkende, etterige, roze tot bruine vloeistof uit de vulva komen. Deze uitvloeiing is vaak duidelijk zichtbaar en kan achterblijven op de plaatsen waar je hond heeft gelegen.
Gesloten vorm symptomen
- Geen uitvloeiing: Er is geen uitvloeiing uit de vulva. De infectie blijft binnen de baarmoeder en maakt het moeilijker om de aandoening op te merken.
- Snelle achteruitgang: Omdat de infectie zich snel kan verspreiden, kan de hond plotseling erg ziek worden en worden de algemene symptomen snel erger.
Bij vermoeden van een baarmoederontsteking is het belangrijk om meteen contact op te nemen met je dierenarts. Vroege herkenning en behandeling kunnen levensreddend zijn.
Behandeling baarmoederontsteking bij honden
De behandeling van baarmoederontsteking is hangt af van hoe ernstig de infectie en de gezondheid van de hond. In de meeste gevallen is een operatie nodig, waarbij de baarmoeder en de eierstokken worden verwijderd. Deze ingreep is de meest effectieve manier om de infectie te behandelen.
Bij een baarmoederontsteking kunnen bacteriën toxines produceren die de nieren kunnen aantasten. Daarom moet de hond voor de operatie eerst gestabiliseerd worden. Dit gebeurt vaak door vloeistoffen en antibiotica te geven, wat helpt om de infectie te bestrijden en de nieren te ondersteunen.
Vroege herkenning is belangrijk
Baarmoederontsteking is een ernstige aandoening die snel kan verergeren en levensbedreigend kan zijn voor je hond. Het is belangrijk om de symptomen goed te herkennen en bij twijfel direct contact op te nemen met je dierenarts. Zorg dus goed voor je hond en wees alert op veranderingen in haar gezondheid. Uiteindelijk is voorkomen meestal beter dan genezen. Daarom adviseren veel dierenartsen om je hond te laten steriliseren tussen de eerste twee loopsheden in.