Atopie
Atopie is een aandoening die wordt veroorzaakt door een allergische reactie. Atopische dermatitis is een vorm van atopie. Bij atopische dermatitis is de huid van de hond ontstoken, jeukt het en kan het leiden tot roodheid, uitslag en haarverlies. Atopie kan ook bestaan uit klachten zoals niezen, loopneus, jeukende ogen en terugkerende oorontsteking.
Wat is atopie?
Atopie is een veelvoorkomende allergische aandoening bij honden. Het wordt veroorzaakt door een overgevoelig immuunsysteem, waardoor je hond allergisch reageert op stoffen in de omgeving die op normaal niet schadelijk zijn. Het gaat hierbij om stoffen zoals pollen, huidschilfers en huisstofmijt. Het immuunsysteem van je hond ziet de stoffen als gevaarlijk en reageert hierop. Deze reactie bestaat uit niezen, een loopneus, jeukende ogen of terugkerende oorontstekingen. Een andere uiting van atopie is atopische dermatitis: een ontsteking van de huid. Hierbij krijgt je hond last van jeuk, roodheid en huidirritatie. Atopie is erfelijk en de klachten beginnen vaak al op jonge leeftijd.
Er zijn bepaalde rassen en kruisingen waar atopie veel voorkomt:
- Labrador Retriever
- Golden Retriever
- Duitse Herder
- Labradoodle
- Franse Bulldog
- Sharpei
- Boxer
- Mopshond
- Terriers
Herkennen van atopie bij honden
Honden met atopie hebben vaak last van jeuk rond de poten, oren, oksels, buik en liezen. Door veel krabben, likken en bijten ontstaan huidirritaties. Oorontstekingen komen ook vaak voor bij honden met atopie. De klachten kunnen seizoensgebonden zijn. Hierbij zijn ze vaak erger in de lente en zomer door pollen. Sommige honden hebben er het hele jaar last van. Heeft je hond regelmatig jeuk zonder duidelijke oorzaak? Dan is het verstandig om naar je dierenarts te gaan zodat zij kunnen vaststellen wat het is.
Behandelingen bij atopie
Atopie is niet te genezen, maar de klachten zijn wel te verminderen. Het belangrijkste is om eerst te ontdekken waar je hond precies allergisch voor is. Hiervoor kan je een allergietest doen bij de dierenarts. Dit kan op twee manieren. De dierenarts kan een huidtest of bloedtest doen. Zodra je weet waar je hond allergisch voor is kan je deze stof proberen te vermijden. Dit is niet altijd makkelijk, maar regelmatig schoonmaken en het wassen van de hond kan helpen. Soms schrijft de dierenarts speciale shampoos of zalven voor om de huid te kalmeren. Bij ernstige gevallen kan immunotherapie een oplossing zijn. Overleg met de dierenarts wat het beste is voor jouw hond.
Zeker van goede zorg voor je hond
Heeft jouw hond last van atopie of een andere allergie? De dierenarts kan helpen met onderzoek en een passende behandeling. De huisdierenverzekering van Univé vergoedt consulten bij de dierenarts en de kosten voor ziektes en aandoeningen die nog niet bekend waren voor het afsluiten van de verzekering.