Ga naar inhoud

Computerworm

Je wilt alleen in huis halen wat goed voelt. Dat geldt ook voor je computers en andere online apparaten. We vertellen je daarom graag meer over een worm-virus en wat je ertegen kunt doen om dit type malware te voorkomen of te verwijderen.

Wat is een computerworm?

Het verschil tussen een computervirus en een computerworm is dat een virus inactief blijft in een ander bestand, zoals een Word-bestand of PDF, totdat het geactiveerd wordt en zichzelf vermenigvuldigt naar de bestanden op je computer. Een worm-virus hoeft niet geactiveerd te worden, want die kan zichzelf activeren, vermenigvuldigen en verspreiden.

Na infectie met een computerworm kan je computernetwerk (of zelfs een deel van het internet, als je daaraan verbonden bent) supersnel geïnfecteerd raken. Een computerworm kan persoonlijke gegevens stelen en doorgeven aan cybercriminelen, of puur een destructieve werking hebben door het netwerk van de geïnfecteerde te saboteren.

Hoe weet ik of mijn apparaat besmet is met een worm-virus?

In dat geval vertoont je computer dezelfde symptomen als bij een computervirus: hij wordt heel traag, er verschijnen bestanden en software die je niet zelf hebt gemaakt of geïnstalleerd, en je krijgt meldingen of pop-ups die je niet herkent.

Hoe kun je een computerworm voorkomen?

  • Klik niet op pop-ups, banners of andere meldingen op websites.
  • Gebruik een pop-up-blocker om deze meldingen te blokkeren.
  • Update je browser, besturingssysteem en andere software zodat eventuele kwetsbaarheden verholpen zijn.
  • Gebruik goede antivirussoftware, firewalls en wifi-beveiliging.
  • Pas op dat je niet klikt op een link in een phishing-mail.
  • Check altijd de veiligheid van nieuwe software voordat je deze downloadt en installeert.

Worm-virus verwijderen van je computer

Installeer goede antivirussoftware of antimalwaresoftware om de computerworm te detecteren en verwijderen. Wanneer de schade aan je computer te groot is om nog te herstellen, is alleen een complete herinstallatie van je systeem nog een optie. Schakel een IT-expert in als je daar hulp bij nodig hebt.

Wil je geen cyberzorgen meer? Word CyberGerust!

Als lid van Univé heb je 24/7 gratis toegang tot onze cyberhelpdesk. Ben jij slachtoffer van cybercriminaliteit, of verkeer je in een situatie die jij niet vertrouwt? Bel dan direct met 0592 74 22 22 om het probleem zo snel mogelijk op te lossen en verdere schade te voorkomen.

We staan voor je klaar met tips, beantwoorden je vragen als je twijfels hebt over iets en helpen je verder wanneer je gedupeerd bent door een cybercrimineel. Word ook CyberGerust!