Ga naar inhoud

Welke auto’s zijn het populairst bij autodieven? En waar worden die gestolen?

De kans dat je slachtoffer wordt van een auto-inbraak is het grootst in de provincie Utrecht. Dat concludeert Univé op basis van het aantal inbraakclaims* dat autoverzekerden de afgelopen vier jaar doorgaven. Met 0,62% zochten Utrechtse verzekerden percentueel het vaakst contact met Univé’s claimservice vanwege een opengebroken auto.

Inbraakrisico in Utrecht 7 keer groter dan in Friesland

Behalve in Utrecht hebben er ook relatief meer Univé-klanten in Zuid-Holland (0,47%) een auto-inbraak gemeld. Gevolgd door klanten in Noord-Brabant met 0,40%.

Autobezitters zijn het veiligst voor autokrakers in Friesland. Met een inbraakpercentage van 0,09% is de kans op een autokraak in Friesland bijna zeven keer kleiner dan in Utrecht. Ook Drenthe (0,11%) wordt relatief vaker met rust gelaten door autokrakers. Net als verzekerden in Groningen en Overijssel (0,12%).  Daarmee is het aantal claims van een auto-inbraak in de Noordelijke provincies relatief lager dan het landelijk gemiddelde (0,26%).

Inbraakrisico per provincie

Audi, Mercedes en BMW meest inbraakgevoelig

Het komt niet als een verrassing dat er vaker wordt ingebroken bij de duurdere automerken. Audi, Mercedes en BMW vallen relatief het vaakst ten prooi aan autokrakers. Terwijl de minste inbraakclaims van Daihatsu-, Subaru- of Suzuki-bezitters kwamen.

Gerekend over de afgelopen vier jaar, is de kans om slachtoffer van een autokraak te worden 0,26%. Van Univé’s top 5 meest verzekerde auto’s is Volkswagen het enige merk dat bovengemiddeld vaker (0,44%) ten prooi valt aan inbrekers.

Meest en minst inbraakgevoelige automerken

Autodieven kiezen vaker een Audi of Volkswagen

Volkswagen is ook onder autodieven populair. Bij bijna 1 op de 3 claims in de afgelopen vier jaar, werd een auto van dit merk als vermist opgegeven. Op basis van claims in deze periode heeft alleen Audi (0,11%) een groter het risico op diefstal dat een Volkswagen (0,09%). Gevolgd door Mercedes (0,07%). Dit is ruim boven de gemiddelde kans dat een auto wordt ontvreemd (0,04%).

De Hyundai-, Mitsubishi-, Subaru- en Suzuki-bezitters hebben fors minder last van het dievengilde.

Meest en minst diefstalgevoelige automerken

Autodieven actiefst in Limburg

Uit de cijfers van Univé blijkt ook dat autodieven het actiefst lijken in Limburg. In de jaren 2018 t/m 2021 noteerde Univé in Limburg met gemiddeld 0,11% het hoogste percentage diefstalclaims. Gevolgd door de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland (0,08%) en Utrecht (0,07%).

In deze laatste 2 provincies is dus het risico op zowel een autodiefstal als auto-inbraak fors groter dan gemiddeld.

In dezelfde jaren lag in Groningen, Friesland, Overijssel en Zeeland het aantal ingediende claims per verzekerde het laagst, met een percentage van 0,01%.

Het aantal claims stijgt weer naar pre-corona niveau

Tijdens de coronapandemie zag Univé het aantal claims van autodiefstallen en -inbraken dalen. Maar inmiddels is er weer sprake van een stijging. Het aantal meldingen van het afgelopen jaar is vergelijkbaar met dezelfde periode in de jaren vóór de crisis. Ook autodieven en -krakers zijn niet langer aan huis gekluisterd. 

Een autoverzekering afgestemd op jouw merk

Goed verzekerd op pad? Univé heeft voor ieder merk auto een passende autoverzekering. Ook voor merken die populair zijn bij autodieven. 

Alle automerken

Preventietips om autodiefstal en auto-inbraak te voorkomen

Een auto-inbraak of autodiefstal is en blijft erg vervelend. Los van het gedoe om het te regelen en de onkosten, is er emotionele schade. Het voorkomen van schade blijft dus de beste oplossing.

  • Parkeer je auto op een goed verlichte en drukke plaats.
  • Parkeer bij een stoeprand en draai je wielen naar de stoeprand toe. Dat maakt wegrijden moeilijker.
  • Laat je auto in het stuurslot vallen door het stuur te draaien nadat je de sleutel eruit hebt gehaald.
  • Gebruik een extern stuurslot of pedaalslot.

Lees ook wat je moet doen na autodiefstal.

  • Laat geen waardevolle spullen in je auto liggen. Zorg in ieder geval dat ze van buitenaf niet zichtbaar zijn.
  • Schakel bluetooth en WIFI uit als een laptop of telefoon achterblijft in de auto.
  • Laat het dashboardkastje open staan en dek de laadruimte van een stationcar niet af. Zo is duidelijk dat er niets te halen valt.
  • Heb je keyless entry? Laat dan je zendsleutel beveiligen. En voorkom onderschepping van het signaal door de sleutel in huis goed op te bergen, bijvoorbeeld in een afsluitbaar blikje.

Lees ook wat je moet doen na een auto-inbraak.

*De inzichten in dit bericht zijn tot stand gekomen door analyse van eigen claimdata door Univé. Deze data heeft betrekking op claims die de coöperatie heeft binnengekregen in de jaren 2018 t/m 2021.

Meer autoverzekering en onderzoek

Meer onderzoeken over auto of autoverzekering die zijn gepubliceerd door Univé vind je bij autoverzekering onderzoek.