Ga naar inhoud

Verkeersregels in België

Veel Nederlanders reizen regelmatig naar België voor bijvoorbeeld werk, familiebezoek of vakanties. De verkeersregels bij onze zuiderburen lijken veel op de regels in Nederland, maar er zijn een aantal verschillen. Wanneer je de weg op gaat in het buitenland is het altijd slim om de verkeersregels te checken. Met deze handige lijst ga je goed voorbereid de weg op in België. 

De verschillen in verkeersregels tussen Nederland en België

Sommige verkeersregels in België zijn anders dan in Nederland. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

Een boete voor het gebruiken van je telefoon in de auto in Nederland kost je maar liefst € 380,-. In België doen ze daar nog een schepje bovenop. Zo is ook het gebruik van je telefoon verboden als je stilstaat met de auto. Je mag dus ook in de file of bij rood licht geen mobiele telefoon vasthouden. Handsfree bellen mag wel, maar wanneer je duidelijk afgeleid bent, riskeer je alsnog een boete. Als je je telefoon gebruikt als navigatie, mag je deze niet bedienen. 

Motorrijders mogen tijdens een file gebruikmaken van de vluchtstrook. Wanneer hulpdiensten de vluchtstrook moeten gebruiken, moeten motorrijders deze wel direct verlaten. 

Buiten de bebouwde kom geldt in Vlaanderen en Brussel een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur, tenzij er iets anders staat aangegeven. In Wallonië geldt buiten de bebouwde kom een hogere maximumsnelheid, namelijk 90 kilometer per uur. Ook hiervoor geldt dat dit alleen telt als er niets anders is aangegeven.  

Spijkerbanden zijn speciale winterbanden met extra grip op gladde wegen. Dit komt door de stekels op de banden. Van 1 november tot en met 31 maart mogen voertuigen met een maximummassa van 3500 kg spijkerbanden hebben. Het gebruik van sneeuwkettingen of spike-spiders mag alleen als de wegen zijn bedekt met sneeuw of ijs.

Op de autosnelwegen in België geldt een minimumsnelheid van 70 kilometer per uur.  

Milieusticker voor de auto in België

België heeft milieuzones, ook wel lage-emissiezones (LEZ) genoemd. Om in deze zones te mogen rijden mag je voertuig niet teveel schadelijke stoffen uitstoten. De precieze regels hiervoor verschillen per omgeving. Brussel, Vlaanderen en Wallonië hebben allemaal een eigen beleid. Eén ding komt in alle gebieden overeen: je hoeft geen milieusticker of -vignet te gebruiken.

Verplicht in de auto in België

In België moet je verplicht een aantal dingen in je auto hebben. Zo moet je altijd een gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto hebben liggen. Een brandblusser is niet verplicht voor auto’s met een Nederlands kenteken, maar toch raden we je aan om er een mee te nemen.

Onbezorgd op reis naar België

Ondanks dat je je goed aan de verkeersregels houdt, kan het je natuurlijk overkomen: pech onderweg. Met Pechhulp Buitenland van Univé ben je goed voorbereid op autopech in België. Zo word je bij pech snel weer op weg geholpen door onze hulpdiensten. Lukt dat niet? Dan zorgen wij na drie dagen voor vervangend vervoer. Zo kun je jouw reis door België gewoon vervolgen.

Meer over Pechhulp Buitenland