Ga naar inhoud

Invoegen via de invoegstrook

Hoe zat het ook alweer met de regels voor in- en uitvoegen op de snelweg? Waar moet je op letten, en hoe kun je dit veilig doen? Lees meer over de belangrijkste regels en tips over hoe je veilig in- en uit kunt voegen op de snelweg.

Hoe moet je invoegen op de snelweg?

Invoegen op de snelweg kan soms even lastig zijn. Met dit stappenplan weet je precies wat je moet doen:

Heeft invoegend verkeer voorrang?

Invoegen is een bijzondere verrichting. Wie wil invoegen, moet dus altijd voorrang verlenen aan bestuurders die op de doorgaande rijbaan rijden.

Soms is een invoegstrook tegelijkertijd ook een uitvoegstrook. Dit heet ook wel een weefvak. In- en uitvoegende weggebruikers moeten bestuurders die op dezelfde rijbaan blijven voorrang verlenen.

Gaan de in- en uitvoeger allebei wisselen van rijstrook? Dan is er geen wettelijke regel die de voorrang bepaalt. Het meest praktische is dan vaak om de uitvoegende weggebruiker voor te laten gaan.

Rechts inhalen mag

Als je gaat invoegen, mag je rechts van de blokmarkering een voertuig dat op de snelweg rijdt inhalen. Denk aan een vrachtwagen die langzamer rijdt dan de maximale toegestane snelheid. Neem wel afstand bij het invoegen met de vrachtwagen. Dan hoeft de bestuurder van de vrachtwagen niet op de rem te trappen.

Wat als je niet voor het einde van de invoegstrook kunt invoegen?

De invoegstrook loopt vaak over in een vluchtstrook. Deze mag je alleen gebruiken in noodgevallen. Is het dus echt te gevaarlijk om in te voegen? Dan kun je uitwijken naar de vluchtstrook. Probeer wel zo snel mogelijk in te voegen wanneer dat weer veilig kan. De vluchtstrook moet namelijk vrij zijn voor hulpdiensten. Gebruik je onnodig de vluchtstrook? Dan kun je zelfs een boete krijgen.

Tips voor veilig invoegen op de snelweg

Als je je aan de verkeersregels houdt rondom invoegen, dan hou je het vaak al veilig. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om veilig in te kunnen voegen.

Om veilig in te kunnen voegen, is het belangrijk om even hard te rijden als het verkeer op de snelweg. De invoegstrook is ideaal om op snelheid te komen, wat invoegen een stuk makkelijker maakt. Zeker als iedereen onderling voldoende afstand houdt. Voor de doorstroming is het vaak het beste als je de gehele invoegstrook gebruikt.

Het is verplicht om de richtingaanwijzer te gebruiken bij het invoegen. Zo weten andere weggebruikers ook wat je plannen zijn.

Is het druk op de snelweg? Kijk dan of je ergens een gaatje kunt vinden. Hou je ogen open op de weg voor je, kijk in de binnenspiegel, de linker buitenspiegel en werp een blik opzij naar links. Is de weg ergens voldoende vrij? Rijd dan in een vloeiende beweging de snelweg op.

Zo voeg je veilig uit op de snelweg

Wanneer je de snelweg wilt verlaten, wordt het tijd om uit te voegen. Met deze tips zorg je ervoor dat je veilig van de snelweg op de afrit komt.

  • Rijd voor het uitvoegen al op tijd op de rechterbaan.
  • Geef alvast je richting aan. Doe dit vanaf ongeveer 300 meter voor het uitvoegen.
  • Ga niet te dicht op je voorganger uitvoegen.
  • Verminder je snelheid niet al op de doorgaande rijbaan. Behalve als dit niet anders kan.

Veilig op Weg met Univé

Veilig invoegen en uitvoegen: het kan zoveel schelen. Wist je dat wij bij Univé veilig rijden belonen met extra korting op je autopremie? Download hiervoor de Veilig op Weg functie in de Univé App. Hoe veiliger je rijdt, hoe hoger de korting. Deze loopt op tot maximaal 10%. Let op: de functie is alleen te gebruiken bij de Univé-autoverzekering.

Activeer Veilig op Weg in de Univé App
Of lees meer over Veilig op Weg