Ga naar inhoud

Fietsendrager op de auto

Als je een weekendje weg gaat, wil je misschien één of meerdere (elektrische) fietsen meenemen. Je hebt bij het vervoeren van fietsen een auto met fietsendrager nodig. Met een fietsenrek achterop de auto is er een aantal dingen waar je op moet letten. Bijvoorbeeld wat je mag vervoeren op een fietsendrager, en hoe ver een fiets mag uitsteken op de auto.

Welke soort fietsendrager past bij mij?

Er zijn verschillende manieren waarop je fietsen kunt vervoeren met de auto. Je kunt fietsen vervoeren op het dak, of op een fietsenrek achterop. Voor elk van deze manieren zijn er verschillende soorten fietsendragers:

  • Trekhaakdrager: één van de meest voorkomende manieren om één of meerdere fietsen vervoeren is de fietsendrager op de trekhaak. Deze fietsendrager kun je gemakkelijk op je trekhaak vastmaken, als de trekhaak voldoende draagvermogen heeft. Deze moet zowel het gewicht van de fietsendrager zelf als het gewicht van de fietsen kunnen dragen. Voor een trekhaakdrager heb je natuurlijk wel een trekhaak nodig op je auto. Lees hoe je een trekhaak kunt monteren.

  • Achterklepdrager: wanneer je geen trekhaak hebt of je hebt al een caravan of aanhanger aan je trekhaak, kun je kiezen voor de achterklepdrager. Deze wordt aan de achterklep van de auto bevestigd. Zo heb je toch een goede fietsendrager zonder trekhaak. Let hierbij wel goed op welk type achterklepdrager er op jouw auto past, omdat deze per maat kunnen verschillen. De achterklepdrager is een lichte fietsendrager en kan daarom maar een beperkt aantal fietsen dragen.

  • Fietsendrager voor elektrische fiets: een elektrische fiets is vaak een stuk zwaarder dan een gewone fiets. Er moet dan dus extra rekening gehouden worden met het draagvermogen. Speciale fietsendragers voor de elektrische fiets hebben bredere wielgoten en een groter draagvermogen dan reguliere fietsendragers.

  • Dakdrager: met een fietsendrager op het dak van de auto blijft je achterklep vrij toegankelijk en bovendien hoef je geen trekhaak te monteren op je auto. Ook kun je met een dakdrager nog een aanhanger, zoals een caravan, vervoeren. Dakdragers zijn vaak te bevestigen op de dakrails van de auto. Heb je die niet, dan kun je hiervoor een speciale dakdrager kopen. Dakdragers zijn per soort fiets te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan een kinderfiets of juist een volwassen model. Dat maakt de dakdrager minder flexibel dan andere fietsendragers, omdat er dan maar één formaat fiets op de fietsendrager past. Bovendien is het plaatsen van de fietsen op de dakdrager geen gemakkelijke klus en is er wat kracht voor nodig.

  • Fietsendrager op aanhanger of caravan: als je al een aanhanger of caravan vervoert met je trekhaak, kun je ook kiezen voor speciale fietsendragers voor op je caravan of op je aanhanger.

Hoeveel kilo mag op een fietsendrager

Het maximale gewicht van de fietsen op een fietsendrager hangt af van een aantal factoren. Natuurlijk moet je rekening houden met het type fietsendrager dat je gebruikt. Een trekhaakdrager kan vaak wel meer gewicht aan dan een achterklepdrager.

Bij de trekhaak moet je rekening houden met de maximale kogeldruk die het draagvermogen bepaalt. Een trekhaakdrager weegt al gauw rond de 20 kilo. Gemiddeld weegt een fiets 18 kilo. Wanneer je twee fietsen wilt vervoeren, moet je rekening houden met een maximale kogeldruk van 60 kilo. De kogeldruk van je trekhaak vind je op het typeplaatje van de trekhaak.

Rijden met fietsendrager

Het is belangrijk om de regels te weten als het gaat om het rijden met fietsendrager. Zo voorkom je verkeersboetes. Wij beantwoorden een aantal vragen voor je over jouw fietsendrager.

Bij het rijden met fietsendrager is het, als je fietsendrager het kenteken blokkeert, verplicht om te rijden met een witte kentekenplaat. Deze kun je bestellen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Lees meer over de witte kentekenplaat.

Nee, de trekhaak mag niet meer gewicht dragen dan de maximale kogeldruk. Check voor het rijden met de fietsendrager dus de maximale kogeldruk van jouw trekhaak.

De fietsen mogen aan weerszijden van de auto niet meer dan 20 cm uitsteken. Lees ook over rijden met uitstekende lading.

Heeft jouw fietsendrager geen lichtbalk en/of ruimte voor een witte kentekenplaat? Dan moet er een extra lichtbalk en kentekenplaat aan de drager vastgemaakt worden. Fietsendragers blokkeren namelijk het zicht op het kenteken en het zicht op de autoverlichting. Het is daarom verplicht om voor de juiste verlichting te zorgen.

Fietsendrager op auto laten zitten

Je kunt je fietsendrager op de auto laten zitten, maar dit is niet altijd verstandig. Het is niet goed voor de trekhaak om hier langere tijd een lading op te laten staan. Daarnaast is een fietsendrager gemakkelijk te bevestigen en daarmee dus ook gemakkelijk te verwijderen. Om diefstal te voorkomen kun je een slot gebruiken voor je fietsendrager, of deze weer opbergen in je huis of auto. 

Veilig op weg met Univé

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijg je als beloning maximaal 10% korting op je totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.

Wij hebben ook informatie over rijden met een aanhanger