De elektrische fiets meenemen op de auto
Net als gewone fietsen, kunnen ook elektrische fietsen mee op of achter de auto. Hier zijn speciale elektrische fietsendragers voor nodig. Elektrische fietsen zijn namelijk zwaarder dan normale fietsen. Om ervoor te zorgen dat jouw elektrische fiets veilig aankomt, geeft Univé een aantal tips.
Elektrische fiets op of in auto vervoeren
Kan een elektrische fiets mee met de auto? Dat kan zeker. Om je fiets op de juiste manier mee te nemen heb je verschillende mogelijkheden. We hebben ze op een rijtje gezet.
De fietsendrager achter op de auto is de meest voorkomende manier. Je monteert een fietsendrager namelijk gemakkelijk op de trekhaak van de auto. Let wel op dat je een speciale fietsendrager voor elektrische fietsen koopt.
Wil je jouw elektrische fiets meenemen op een fietsendrager? Vergeet dan niet:
Om niet meer dan het maximale gewicht op de trekhaak te zetten. Dit noemen we ook wel de maximale kogeldruk. Wanneer je te veel gewicht op de trekhaak zet kan de auto beschadigen. Hoeveel dit mag zijn staat vaak in het boekje van de auto. Staat het hier niet in? Bel dan vooral even je garage of dealer.
Dat je kentekenplaat en lichten zichtbaar moeten zijn. Valt de fietsendrager over je gele kenteken? Gebruik dan een extra wit kenteken. Als het kenteken of de lichten niet zichtbaar zijn kun je een boete krijgen.
Dat de fiets niet meer dan 20 centimeter aan beide kanten mag uitsteken. Maar ook dat er geen scherpe dingen mogen uitsteken waar anderen zich aan kunnen bezeren.
Om alle losse of kostbare spullen van de fiets te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan tassen, fietspompen, maar ook het display en de batterij van de elektrische fiets. Dit scheelt natuurlijk ook weer wat in gewicht.
Met een dakdrager zet je jouw elektrische fiets op het dak van de auto. Dit kan handig zijn wanneer je snel en gemakkelijk bij de achterklep moet kunnen. Denk er wel om dat een autodak maar een maximaal gewicht kan dragen.
Deze optie wordt niet zoveel gebruikt. Je kunt je vast voorstellen wat voor een gedoe het is om de elektrische fiets op het dak te krijgen. Elektrische fietsen zijn namelijk een stuk zwaarder dan gewone fietsen. Je wil de fiets niet bovenop je krijgen.
De veilig keuze is dan ook achterop de auto of in de auto.
Tot slot is er nog de optie van in de auto zelf. Je kan waarschijnlijk wel raden wat hierbij de grootste uitdaging is: ruimte.
Wil je jouw elektrische fiets in de auto vervoeren? Dan moet de auto groot genoeg zijn. De fiets past namelijk zeker niet in iedere auto. Vaak zijn grotere auto’s, zoals bestelwagens of SUV’s, groot genoeg voor een elektrische fiets.
Vergeet niet om je fiets ook goed vast te zetten of leggen in de auto. Zo glijdt de fiets onderweg nergens heen. Je voorkomt dan ongelukken en schade aan je elektrische fiets.
Het gewicht van elektrische fietsen
Wil je jouw elektrische fiets op de auto vervoeren? Dan moet je rekening houden met het gewicht van de fiets en de juiste fietsendrager. Een aantal handige tips:
Het gewicht dat een trekhaak aankan wordt de maximale kogeldruk genoemd. Bij veel auto’s ligt dit tussen de 45 kg en 75 kg. Wil je jouw elektrische fiets meenemen op de trekhaak? Bereken dan het totaalgewicht van de fietsendrager + de elektrische fiets(en).
Leg de accu in de auto om alvast wat gewicht van de fiets af te nemen. Dit scheelt al gauw 3 kg.
Controleer bij het kopen van een fietsendrager hoeveel gewicht deze mag dragen. Een goede elektrische fietsendrager mag vaak zo’n 30 kg per fiets dragen.
Heb je een elektrische fiets op een elektrische auto? Houd er dan rekening mee dat de elektrische auto meer verbruikt vanwege het extra gewicht. Pas hier je reis op aan als dat nodig is.
Maak je gebruik van een dakdrager? Houd er dan rekening mee dat je auto meer verbruikt vanwege de toegenomen luchtweerstand.
Elektrische fiets op auto verzekeren
Wil je je fiets meenemen op een fietsendrager? Dan hoef je dit niet apart te verzekeren. Je bent nog steeds gedekt met je autoverzekering. Check wel goed of je je fiets ook hebt verzekerd. Bij Univé verzeker je ook gemakkelijk je elektrische fiets, met onze elektrische fietsverzekering.