Ga naar inhoud

Een elektrische auto: pas op voor hackers

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt. Allemaal zijn ze voorzien van de nieuwste technologieën. Dat brengt een risico met zich mee: je auto kan gehackt worden. Waarom dat gebeurt en wat je ertegen kunt doen, lees je op deze pagina. 

Waarom wordt een auto gehackt? 

Hackers, vaak deelnemers van professionele bendes, trekken door het land met slimme apparaten. Hiermee hacken ze elektrische auto’s, zodat ze er gemakkelijk kunnen inbreken. Zo kunnen ze waardevolle spullen of zelfs de gehele auto stelen

Dieven maken van buitenaf contact met het besturingssysteem van de auto. Zo kunnen ze het beveiligingssysteem van de auto omzeilen en de auto starten, zonder dat ze de juiste sleutel hebben.  

Gegevens stelen tijdens het opladen 

Hackers hacken niet alleen auto’s om ze te stelen. Soms willen ze graag waardevolle informatie buitmaken, zoals bankinformatie. Een auto wisselt namelijk behoorlijk wat informatie uit met het laadstation. Terwijl je auto aan de (openbare) oplader staat, breken hackers in op de laadpaal. Van daaruit kunnen ze virussen verspreiden of programma’s installeren waarmee ze persoonlijke informatie stelen. 

Hackers kunnen ook programma’s installeren waarmee de elektrische auto op afstand bestuurd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan airconditioning, maar ook transmissie en remmen. Dat kan erg gevaarlijk zijn. 

Inbraak en diefstal voorkomen 

Hackers ontwikkelen steeds sneller nieuwe manieren om auto’s te hacken. Toch kun je jouw auto en autosleutel zo goed mogelijk beschermen tegen hackers met deze tips. 

Verzeker je auto goed tegen inbraak en diefstal 

Je kunt maatregelen nemen tegen inbraak en diefstal van je auto, maar je hebt niet de garantie dat het nooit gaat gebeuren. Verzeker je auto daarom goed tegen inbraak en diefstal met de autoverzekering van Univé. Om verzekerd te zijn tegen deze schade, heb je een WA+ of een All Risk autoverzekering nodig. 

Bereken je premie