Aanvragen van gespreid betalen verplicht eigen risico
Wil je volgend jaar niet voor financiële verrassingen komen te staan? En verwacht jij je verplicht eigen risico volledig te gebruiken? Dan kun je de regeling 'Gespreid betalen eigen risico' aanvragen. Dit doe je in Mijn Univé Zorg.
Naar inlogpagina Mijn Univé Zorg
Dit is hoe het werkt
Bij Univé heb je de keuze jouw verplicht eigen risico in 10 termijnen te betalen. Kies je hiervoor? Dan betaal je vanaf eind februari tot en met eind november een bedrag van € 38,50 per persoon per maand. Ook als je nog geen zorgkosten hebt gemaakt.
Gespreid betalen eigen risico aanvragen
Je kunt het gespreid betalen van jouw eigen risico aanvragen als je:
- bij ons verzekerd bent op 1 januari van het jaar waarin jij je eigen risico gespreid wilt betalen;
- 18 jaar of ouder bent;
- verwacht jouw eigen risico te gaan gebruiken;
- geen vrijwillig eigen risico hebt naast het verplicht eigen risico;
- deze regeling uiterlijk op 31 januari 2024 hebt aangevraagd.
Aanvragen via Mijn Univé Zorg
Je kunt de regeling voor 2024 tot en met 31 januari 2023 aanvragen. Maak je nu gebruik van de regeling 'Gespreid betalen eigen risico'? In Mijn Univé Zorg kun je de regeling bekijken. Liever stopzetten? Dat kan op elk gewenst moment.
Betaal je nu jouw eigen risico gespreid?
Dan hoef jij je niet opnieuw aan te melden voor deze regeling. Als je voldoet aan de voorwaarden verlengen wij de regeling automatisch voor je. Je kunt de regeling op elk gewenst moment stopzetten via Mijn Univé Zorg. Heb je in 2023 te veel betaald? Dan krijg je dit bedrag in het eerste kwartaal van 2024 automatisch terug.
Veelgestelde vragen
Ja, u kunt dan een betalingsregeling voor openstaande facturen bij ons aanvragen. Zo kunt u uw facturen toch in termijnen betalen.
Dit gebeurt soms inderdaad. Dat zit zo: zorgverleners hebben 90 dagen om zorgkosten bij Univé te declareren. Soms komen die zorgkosten binnen nadat u de eindafrekening heeft ontvangen. In dat geval ontvangt u achteraf alsnog een zorgkostenfactuur voor uw eigen risico.
U kunt de regeling op elk gewenst moment stopzetten via Mijn Univé Zorg. Daarna ontvangt u binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico betalen wij dan aan u terug.
Als u nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaalt u het resterende bedrag in één keer.U kunt 'Gespreid betalen eigen risico' aanvragen voor alle verzekerden op uw polis die voldoen aan de voorwaarden gespreid betalen eigen risico. Bent u hoofdverzekerde en wilt u zelf geen gebruikmaken van deze regeling? Maar een medeverzekerde op uw polis wel? Dan kunt u gespreid betalen ook alleen voor deze medeverzekerde aanvragen. Betaling van de termijnbedragen loopt wel altijd via de hoofdverzekerde.
Nee, dat kan niet meer voor dat jaar.
U kunt gespreid betalen voor het verplicht eigen risico aanvragen tot en met 31 januari. Aanvragen na 31 januari zijn voor het daaropvolgende jaar. Wel kunt u gebruikmaken van een gewone betalingsregeling voor uw openstaande facturen.
Tips
Kun je zorgtoeslag krijgen?
Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor jouw Nederlandse zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt, bepaalt de overheid. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van jouw inkomen. Meer over zorgtoeslag vind je op de site van de Belastingdienst.
Zorgverzekeringslijn.nl
Bij Zorgverzekeringslijn.nl kun je terecht voor gratis en onafhankelijk advies. Zij helpen je om jouw financiële situatie op orde te krijgen. Daarnaast kunnen zij je doorverwijzen naar (schuld)hulpverlenende instanties.