Regels bij het rijden op een tractor
Of je nu een agrariër bent of geniet van het tractor rijden als hobby, bij het besturen van een tractor komen regels en veiligheidsmaatregelen kijken. Door je daaraan te houden, draag je bij aan jouw veiligheid en die van anderen. Maar wat zijn die regels waar je je aan moet houden als je een tractor rijdt? Dat lees je hier.
Leeftijd en rijbewijs
In Nederland moet je minimaal 16 jaar zijn om een tractor te besturen. Voor het besturen van zwaardere combinaties kunnen er strengere leeftijdseisen gelden. Bijvoorbeeld wanneer je een tractor rijdt met een maai/zuigcombinatie. Hierdoor wordt het rijden met een tractor moeilijker en zul je meer rijervaring nodig hebben.
Rijd je alleen maar op eigen akkers of eigen terrein? Dan mag je zonder rijbewijs een tractor gebruiken. Natuurlijk heb je dan wel te maken met strenge eisen voor het veilig gebruiken ervan. Maar ga je ook wel eens van het erf af en rijd je op de openbare weg? Dan moet je een T-rijbewijs (tractorrijbewijs) hebben. Daarvoor doe je theorie- en praktijkexamen bij het CBR. Je mag daarmee beginnen als je 16 jaar bent.
Moet je de tractor verzekeren?
Als je alleen op eigen terrein blijft, dan hoef je de tractor niet te verzekeren. Maar wil je de openbare weg op, dan ben je volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) verplicht om je tractor minimaal WA te verzekeren. Ook als je een ander soort tractor hebt, zoals een oldtimertractor of Unimog, moet je deze verzekeren. Natuurlijk kan je ervoor kiezen de tractor uitgebreider te verzekeren met een WA+- of All Risk-verzekering.
Andere handige verzekeringen voor je tractor
Naast de verplichte WA-verzekering, kun je ook extra verzekeringen afsluiten voor je tractorgebruik. Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel fijn om te hebben voor als het een keer mis gaat en de tractor schade veroorzaakt. Zo kun je kiezen uit de volgende aanvullende verzekeringen van Univé:
- Inzittendenverzekering: voor als er iets gebeurt met de bestuurder van en/of een medepassagier op je tractor.
- Rechtshulp Verkeer: krijg juridische hulp bij een conflict dat te maken heeft met je tractor.
- Eigen Gebrek: vergoedt schade en kosten aan je tractor door materiaal- of constructiefouten.
- Ondergrondse zaken: dekt schade aan ondergrondse zaken zoals leidingen en kabels.
- Extra Aanrijdingsschade: voor schade die met je tractor aan andere voertuigen en gebouwen van jou wordt veroorzaakt.
Let op: als je schade hebt veroorzaakt aan derden door een aanrijding met een tractor of werkmaterieel, en die tractor of het werkmaterieel was niet verzekerd met een tractor- of werkmaterieelverzekering, dan is de schade ook niet gedekt op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). Deze verzekering dekt namelijk nooit schade door motorrijtuigen.
Waar mag de tractor de weg op?
Met een tractor kan je bijna overal rijden, behalve op autowegen, autosnelwegen en op wegen met een verbod voor tractoren. Om te kunnen rijden op de openbare weg, moet je (land)bouwvoertuig wel een kentekenplaat hebben en verzekerd zijn.
Let op je snelheid
Je mag niet harder dan 40 kilometer per uur rijden op openbare wegen die daarvoor geschikt zijn. Zo mag dat binnen de bebouwde kom op wegen waar geen (snor)fietsverkeer rijdt. Buiten de bebouwde kom mag je op alle wegen 40 kilometer per uur rijden, tenzij een maximum snelheid van 30 km/uur staat aangegeven.
Werkmaterieel, aanhangwagens en werktuigen: een precisiewerk
Ga je de weg op met een tractor waar extra werkmaterieel aan vast zit, zoals een aanhangwagen of maaiwerktuig? Dan gelden er extra regels die te maken hebben met kennis en voorzichtigheid. Houd je daarom altijd aan de maximale trekcapaciteit en zorg voor een juiste gewichtsverdeling om ongelukken te voorkomen.
Zeker met het gebruik van zware machines zit een ongeluk in een klein hoekje. Je wilt niet dat je tractor bijvoorbeeld kantelt door te zwaar werkmaterieel dat er aan de achterkant aan vast zit. Met een tractorverzekering kun je jouw tractor uitgebreid verzekeren tegen mogelijke schade. Bovendien kun je ander werkmaterieel ook verzekeren.
Onderhoud aan de tractor
Het is niet verplicht om een APK uit te laten voeren op land- en bosbouwtrekkers op wielen met een maximum snelheid van 40 kilometer per uur. Dat betekent wel dat het belangrijk is om zelf ervoor te zorgen dat er voldoende onderhoud aan de tractor wordt gepleegd. Regelmatige checks van de motor, remmen en verlichting zorgen ervoor dat je machine niet alleen langer meegaat, maar ook veiliger is in gebruik. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en ongelukken.
Voorbereid op noodsituaties
Niet alleen het zorgen voor een veilige tractor is belangrijk, maar ook kennis hebben over hoe je moet handelen in noodgevallen is essentieel. Zorg daarom altijd voor een goed uitgeruste EHBO-kit en brandblusser binnen handbereik. Draag ook de juiste kleding bij het werken met een tractor, bijvoorbeeld stevige werkschoenen, een helm en een veiligheidsvest. Zo beperk je de risico’s op een ongeluk met een tractor en zwaar werkmaterieel en kun jij veilig op weg op de tractor.