25 januari 2022Ondernemen
Wetgeving landbouwvoertuigen: hoe zit dat?
Hoe hard mag een tractor op de openbare weg? En mag hij daar eigenlijk wel rijden? Lees hier meer over de wetgeving voor landbouwvoertuigen.
De snelheid van een tractor op de openbare weg
Uit onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer bleek dat slechts 11% van de ondervraagde bestuurders van een tractor met aanhangwagen aangaf meestal onder de destijds geldende maximumsnelheid van 25 km/uur te blijven. Hete grootste deel, 64% van de ondervraagden, zei meestal tussen de 25 en 40 km/uur te rijden en 25% rijdt meestal 40 km/uur of harder.
De officiële maximumsnelheid voor een tractor is sinds 1 januari 2021 40 km/uur op de openbare weg buiten de bebouwde kom. Het landbouwvoertuig moet dan wel een kentekenplaat dragen. Ook geldt de snelheid voor wegen binnen de bebouwde kom waar geen (snor)fietsverkeer rijdt. Het gaat dan om wegen waar je 50 of 70 km/uur mag en die een vrijliggend fietspad hebben.
De regels voor kentekenplaten
Sinds 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Voor tractoren dus, maar ook voor een land- of bosbouwaanhangwagen, combine of rooimachine. 2021 werd gezien als een overgangsjaar. Vanaf 2022 is het verplicht en mag je zonder kenteken de openbare weg niet meer op. Er geldt ook een verplichte APK voor tractoren met een constructiesnelheid boven de 40 km/u.
Registratie volgens de wetgeving landbouwvoertuigen
Sinds 1 januari 2021 moeten bestaande landbouwvoertuigen worden geregistreerd bij de RDW. Dat geldt voor de volgende soorten voertuigen:
land- en bosbouwtractoren (inclusief oldtimers),
land- en bosbouwaanhangwagens,
verwisselbare getrokken uitrustingsstukken,
motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) en
mobiele machines.
Kan je voertuig sneller dan 25 km/u? Of heb je er een ontheffing voor nodig vanwege de hoogte of lengte bijvoorbeeld? Dan moet er sinds 1 januari 2021 ook een kentekenplaat op dit voertuig zitten. Vanaf 1 januari 2025 moet elk geregistreerd landbouwvoertuig een kentekenplaat voeren.
De registratie regel je zelf via de website van het RDW. Denk je ook nog aan de tractorverzekering en werkmaterieelverzekering?
Deel dit bericht