Ga naar inhoud

7 december 2022Ondernemen

Verplicht kenteken op tractor en werkmaterieel vanaf 1 juli 2022

Sinds 1 januari 2021 geldt er al een registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Voor tractoren dus, maar ook voor een land- en bosbouwaanhangwagen, combines en rooimachines. Tot 1 juli 2022 wordt een coulanceperiode gehanteerd en mag je nog met een niet-gekentekend landbouwvoertuig de weg op. Op 1 juli 2022 is de coulanceperiode afgelopen en mag je zonder kenteken de openbare weg niet meer op. Ook ben je dan volgens onze verzekeringsvoorwaarden niet verzekerd omdat je niet meer aan de wet voldoet. Vanaf 1 januari 2022 moet je je landbouwvoertuig eerst laten keuren voordat deze geregistreerd en gekentekend kan worden. Regel daarom vandaag nog je kentekenregistratie.

De belangrijkste wijzigingen 

Even op een rij wat er nu precies is veranderd sinds 1 januari 2021: 

  • registratieplicht voor bestaande landbouwvoertuigen, 

  • kentekenplicht voor sommige landbouwvoertuigen, 

  • maximumsnelheid van 25 naar 40 km/u en 

  • verplichte APK vanaf 1 mei 2021, 

De verplichte APK geldt voor tractoren met een constructiesnelheid boven de 40 km/u. 

Voor bestaande voertuigen 

Sinds 1 januari 2021 moeten bestaande landbouwvoertuigen worden geregistreerd bij de RDW. Dat geldt voor de volgende soorten voertuigen: 

  • land- en bosbouwtractoren (inclusief oldtimers), 

  • land- en bosbouwaanhangwagens, 

  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken, 

  • motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) en 

  • mobiele machines. 

Kan je voertuig sneller dan 25 km/u? Of heb je er een ontheffing voor nodig vanwege de hoogte of lengte bijvoorbeeld? Dan moet er sinds 1 januari 2021 ook een kentekenplaat op dit voertuig zitten. Vanaf 1 januari 2025 moet elk geregistreerd landbouwvoertuig een kentekenplaat voeren. 

De registratie regel je zelf via de website van de RDW

Voor nieuwe voertuigen 

Koop je nu een nieuw landbouwvoertuig of werkmaterieel? En is de registratie- en kentekenplicht voor dit voertuig van toepassing? Dan wordt het voertuig geregistreerd en met kenteken afgeleverd. 

Waarom een registratie- en kentekenplicht? 

De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK komt voor land- en bosbouwtractoren. De Nederlandse overheid combineert deze registratie met een kentekenplicht. 

Dat gebeurt vooral met het oog op de veiligheid. Zo is een voertuig sneller terug te vinden als het wordt gestolen bijvoorbeeld. Daarnaast is een tractor sneller op te sporen wanneer deze betrokken is bij een ongeluk. 

Is mijn (bedrijfs)terrein een openbare weg?

Als er gesproken wordt over een openbare weg gaat het niet alleen om asfalt-, klinker-, zand- en andere wegen. Het kan namelijk ook om uw (bedrijfs)terrein gaan. Als dat toegankelijk is voor anderen en als er geen hek of slagboom voor zit die automatisch opengaat, wordt het gezien als openbare weg. Heeft u een (bedrijfs)terrein met een hek of slagboom die met toestemming opengemaakt wordt, dan is er geen sprake openbare weg. Maar houd er rekening mee dat u zelfs als u alleen de weg over moet steken om naar uw stuk land te komen, u verzekerd moet zijn.

Belangrijk voor je tractor- of werkmaterieelverzekering 

Heb je een tractor- of een werkmaterieelverzekering bij Univé? Geef het kenteken en de meldcode van je landbouwvoertuig of werkmaterieel dan direct door aan Univé. Vanuit verzekeringsplicht moet Univé namelijk het kenteken en de meldcode doorgeven aan de RDW. Geef je meldcode en kenteken daarom door aan ons. 

Maak een afspraak

Deel dit bericht