12 juni 2020
Stoppen als ondernemer, hoe doe je dat?
Voor het starten van een bedrijf heb je op zich niet veel nodig. Met een goed idee, een doordacht plan en een flinke dosis energie ben je al snel goed op weg. Maar het beëindigen van een bedrijf is een heel ander verhaal. Hoe regel je dat het beste voor jezelf, maar ook voor het bedrijf dat je achterlaat?
Je hebt je hele leven hard gewerkt en zo een mooi bedrijf opgebouwd. Je pensioen is goed geregeld en ook voor al die vrije tijd heb je volop plannen. Alleen over die laatste stap denk je nog veel na. Want het bedrijf waar je je hele leven aan hebt gewerkt beëindig je niet zomaar. Waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden?
Optie 1: je bedrijf verkopen
Een goed lopend bedrijf is geld waard, dus grote kans dat er geïnteresseerde kopers zijn. Maar voor je daarmee in onderhandeling gaat, moet je een verkoop goed voorbereiden. Denk alvast na over wie jouw taken overneemt, maar zorg er ook voor dat financieel en administratief alles keurig in orde is.
Vervolgens ga je je bedrijf waarderen: voor welke prijs wil je het verkopen? Daarna kun je op zoek naar een koper. Dat kan misschien iemand uit de familie zijn, maar ook een andere ondernemer. Na de onderhandelingen leg je alles vast in een koopcontract. Vanzelfsprekend zijn dit stappen waarbij het verstandig is om je te laten adviseren.
Optie 2: je bedrijf beëindigen
Het kan ook zo zijn dat je bedrijf verkopen geen optie is. Bijvoorbeeld omdat de toekomstperspectieven beperkt zijn, of simpelweg omdat je geen opvolger kunt vinden. In dat geval beëindig je je bedrijf. Ook in dat geval is er nog best wat werk aan de winkel. Dat begint met het informeren van je klanten, die alvast op zoek moeten naar een nieuwe leverancier of dienstverlener.
Is er personeel? Dan moeten deze medewerkers dus ontslagen worden. Als het om meerdere werknemers gaat, is dat natuurlijk ingrijpend. Zorg daarom naast een ontslagvergunning ook voor een sociaal plan. Daarin leg je zaken als een ontslagvergoeding vast.
De boeken sluiten
Nadat je de verkoop of beëindiging van je bedrijf hebt afgerond, zijn er nog wat zaken om af te handelen. Zo moet je de stakingswinst berekenen. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van je bedrijf en de werkelijke waarde op het moment van overdracht of beëindiging. Hier betaal je belasting over, maar je hebt wel eenmalig recht op stakingsaftrek.
Zoals je ziet, komt er veel kijken bij het stoppen als ondernemer. Heel logisch dat je daar de tijd voor neemt en je goed laat informeren. Je adviseur bij Univé helpt je daar graag bij, dus neem gerust contact op voor een afspraak. Dan neem je als ondernemer alvast de eerste stap naar een onbezorgde oude dag.
Deel dit bericht