Ga naar inhoud

30 mei 2023Ondernemen

Hoe zorg je ervoor dat jouw webshop veilig is?

Voor het eerst heeft Nederland meer webwinkels dan fysieke winkels. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Nederland hebben we zo'n 84.100 webwinkels tegenover 82.100 fysieke winkels. Hoe zorg je ervoor dat jouw webshop, website en bedrijfsnetwerk veilig is? Daarvoor geven we je in dit blog heel wat tips.

Gebruik je voor je onderneming een website en/of sociale media?

Er gelden wetten en regels voor digitale kanalen. Heb jij een website en zet je ook je social mediakanalen in voor je bedrijf? Bekijk de tips en handvatten op de site van de overheid: Veiliginternetten.

Veilig digitaal ondernemen, hoe doe je dat?

Je wilt je bedrijf beschermen tegen cybercriminelen. Daar zijn genoeg mogelijkheden voor. Om veilig digitaal te ondernemen, moet je je basisbeveiliging op orde hebben.

De Univé checklist:

  • Zorg ervoor dat je systemen veilig zijn, kijk goed naar de instellingen van je netwerk- en internetverbindingen, je apparatuur en software. Of schakel een IT specialist in om zo veilig mogelijk te werken.
  • Geef  medewerkers of 3e partijen geen toegang om software te installeren.  Beleg dit bij een IT specialist. Zorg dat ze goed geïdentificeerd en geautoriseerd zijn.  Voor geïnstalleerde software: voer updates automatisch uit.   
  • Installeer goede antivirussoftware en firewalls en update deze regelmatig. Dit gaat vaak automatisch.
  • Voer kritieke updates altijd direct uit, je systemen worden daardoor veiliger. Voor andere updates kan het goed zijn om een IT bedrijf in te zetten om ervoor te zorgen dat updates veilig en stabiel zijn. Dit kan namelijk nog wel eens tegenvallen.  
  • Werk je met personeel? Kijk dan kritisch naar wie toegang moet hebben voor een systeem en leg dit vast. En geef je medewerkers duidelijke instructies over do’s en don’ts.
  • Maak regelmatig back-ups. Vergeet hierbij niet te testen of het terugzetten van de back-up goed gaat. De back-ups kun je in de Cloud opslaan, maar wij raden ook  aan om de back-ups tevens offline op te slaan. Daarnaast is het ook goed de back-ups op een andere locatie buiten je eigen bedrijf te bewaren, dit in verband met bijvoorbeeld een brand. Een back-up moet losgekoppeld zijn van je computer, anders heeft het geen zin. Schakel eventueel hulp in van een IT-bedrijf.
  • Gebruik sterke wachtwoorden in een wachtwoord-app. Schrijf wachtwoorden nooit op. Tip: lees ons blog over wachtwoordbeleid.
  • Voer altijd een twee-factor-authenticatie in, dat is een veilige(re) manier van inloggen.
  • Breng in kaart welke apparatuur is gekoppeld via wifi aan je computernetwerk of mobiele apparaten, of dat van een leverancier. Kortom: breng de risico’s voor je IT-onderdelen in beeld.
  • Zet je tijdelijke werknemers of 3e partijen in? Zorg er dan voor dat de toegang aan het eind van de looptijd direct verwijderd wordt.
  • Verdiep je in digitale veiligheid door op de hoogte te zijn van de gevaren en te herkennen wat de gevaren zijn. Herken de basis: computervirusphishinghackenbotnetmalwareransomware.
  • Klik niet zomaar op een toegestuurde link. Linkje eerst checken, dan klikken.
  • Maak een noodplan. Welke stappen moet je ondernemen mocht je bedrijf slachtoffer worden van cybercriminaliteit?

Check de bouw van je website

Laat je je website door een externe partij bouwen? Goed om een aantal vragen te stellen aan je leverancier. Zo is het verstandig om te checken of je website vanuit de basis veilig ontworpen is. 100% veiligheid bestaat niet, maar hoe moeilijker je het maakt voor de digitale inbreker om bij jou binnen te komen, hoe groter de kans dat hij een makkelijker slachtoffer zoekt. Check ook bij je ontwikkelaar of de geleverde applicatie is getest door een onafhankelijke derde partij en vraag naar de resultaten.

Hoe weet je nu of je website veilig is?  

Je klanten moeten veilig online bij je kunnen shoppen. Zorg ervoor dat je je website voorziet van een beveiligde verbinding, beveiligingscertificaat en een keurmerk, helemaal wanneer klanten direct kunnen afrekenen in je webshop. Op thuiswinkel.org staat welke webshops een keurmerk hebben. Een beveiligde verbinding is te herkennen aan https://.

Het is verstandig om je beveiligingsrisico’s door een externe partij te laten checken en controleer dan ook gelijk of je website voldoet aan de laatste internetstandaarden. Je gebruikt een contentmanagementsysteem? Vergeet dan niet deze toegang te beschermen. En we vallen in herhaling, maar voer je updates direct uit.

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar!

Ben je klant van Univé? Dan heb je 24/7 toegang tot Univé Cyberhulp. Als coöperatie vinden we het belangrijk dat je met een veilig en zeker gevoel online bent. Heb je het vermoeden dat een ongewenste indringer jullie bedrijfsnetwerk probeert binnen te komen? Je kunt dan altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk voor hulp. Ook als je vragen hebt over het beveiligen van je netwerk kun je hier terecht.

Voor meer informatie, kijk op de sites van de overheid:

Deel dit bericht