11 juni 2020Ondernemen
Een bedrijf overnemen
Als ondernemer ben je continu in beweging. Dat geldt ook voor je bedrijf, dat je natuurlijk het liefst ziet groeien. Een ander bedrijf overnemen kan daarbij een aantrekkelijke optie zijn. Maar wat komt daar allemaal bij kijken en waar moet je op letten? We nemen een aantal belangrijke zaken met je door.
Hoe vind je een geschikt bedrijf?
Soms loop je tegen een buitenkans aan, maar in de meeste gevallen zul je echt op zoek moeten naar een bedrijf dat geschikt is voor een overname. Je eigen netwerk is daarbij een logisch startpunt. Laat in gesprekken weten dat je op zoek bent en wie weet kom je via via een mooie kans tegen.
Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel websites waar je geschikte kandidaten kunt vinden. Google maar eens op ‘bedrijf overnemen’ en je hebt direct volop keuze. De sites met aanbod lijken op Marktplaats, maar de aankoop van een bedrijf zit vanzelfsprekend wat ingewikkelder in elkaar dan die van een tweedehands fiets.
Due diligence (boekenonderzoek)
Heb je een bedrijf op het oog? Dan is het belangrijk dat je precies weet wat je straks koopt. Het proces waarin je dit onderzoekt heet due diligence, of in goed Nederlands het boekenonderzoek. Dit doe je trouwens meestal niet zelf, maar laat je doen door specialisten die het bedrijf op verschillende onderdelen helemaal doorlichten.
Op financieel vlak is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat de resultaten van de afgelopen jaren zijn. Kloppen alle cijfers en hoe zijn de vooruitzichten voor de toekomst? Daarnaast spelen er ook juridische zaken mee, zoals contracten en patenten of bijvoorbeeld risico’s op rechtszaken.
Soorten bedrijfsovernames
Er zijn namelijk verschillende soorten bedrijfsovernames, met elk hun eigen kansen, risico’s en aanpak:
1. Overname van een familiebedrijf
Als je bent opgegroeid in een familiebedrijf heb je niet hoeven zoeken naar een geschikt bedrijf. Dat is al een voordeel, net zoals het feit dat je het bedrijf al goed kent. Maar wanneer je een overname overweegt, is het wel belangrijk een strikt zakelijke houding aan te nemen. Je moet namelijk echt alle ins en outs kennen om tot een objectieve beslissing te komen.
Dat betekent niet dat je het persoonlijke aspect helemaal opzij kunt zetten. De dynamiek binnen het bedrijf zal veranderen na een overname en daarmee ook binnen de familie. Een goede relatie met je familieleden is nu eenmaal de basis van een gezond familiebedrijf.
2. De management buy-out
Ook bij een management buy-out ben je al snel klaar met zoeken, je werkt in dat geval namelijk al binnen het bedrijf. Een situatie als deze kan voorkomen wanneer je weet dat de eigenaar wil stoppen en jij kansen ziet om het bedrijf voort te zetten. Voor beide partijen een aantrekkelijk scenario, want jullie weten al goed wat je aan elkaar hebt.
Wel kan het lastig zijn om na een jarenlange relatie tussen werkgever en werknemer ineens op gelijkwaardige basis te onderhandelen. Mocht dat het geval zijn, dan kan het verstandig zijn hier een externe adviseur voor in te schakelen.
3. De management buy-in
Neem je als buitenstaander een bedrijf over, dan spreken we van een management buy-in. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een eigenaar met pensioen wil en iemand zoekt om het bedrijf voort te zetten. Of wanneer een bedrijf door slecht management ten onder dreigt te gaan en jij als nieuwe eigenaar kansen ziet om er nog wat van te maken.
Je zult bij dit type overname wel een heel goed uitgewerkt plan moeten hebben. Dat is bij de overige vormen ook belangrijk, maar zeker wanneer een koerswijziging de reden van een overname is. Voor jezelf, maar ook voor eventuele geldverstrekkers zoals de bank of een investeerder.
Advies bij een bedrijfsovername
Overweeg je een bedrijf over te nemen? Dan is het goed om advies in te winnen over wat dat voor jou als ondernemer gaat betekenen. Bij Univé staat er altijd een persoonlijk adviseur voor je klaar. Neem dus gerust eens contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Deel dit bericht