27 maart 2023Ondernemen
De verduurzaming van Landhotel Diever is een mikado spel
Toen Landhotel Diever in coronatijd zijn deuren moest sluiten, bleef eigenaresse Lisa Hulskamp niet met haar armen over elkaar zitten. Samen met haar partner Evert van der Lingen maakte ze actief plannen om het hotelpand te verduurzamen. Aan hun Univé- adviseur vroegen ze advies en wat de gevolgen waren voor hun verzekeringen.
Landhotel Diever is een prachtig, landelijk gelegen hotel aan de rand van Nationaal Park Drents Friese Wold. Gasten komen er voor de gezelligheid, de rust en de natuur. Verduurzaming past prima bij het karakter van het hotel. Lisa zwaait er dagelijks de scepter, samen met hotelmanager Heino Woldhuis. Evert werkt niet in het hotel, maar is als partner van Lisa wel erg betrokken. Hij wilde de kar wel trekken in de verduurzamingsklus. Maar dat bleek nog niet zo simpel.
Veel vragen
“Ons eerste plan maakten we eerlijk gezegd nogal argeloos”, vertelt Evert. “Je denkt: we zijn nu toch dicht, dat is een mooie kans om te verduurzamen. Als we weer opengaan, zijn we van het gas af en gebruiken we duurzaam opgewekte stroom. Maar de realiteit blijkt complex. Want ja, welke keuzes maak je? Als je je inleest, krijg je veel en soms tegenstrijdige informatie. Dan komen de vragen. Wat moeten we isoleren? Zijn warmtepompen wel zo duurzaam? Hoeveel zonnepanelen hebben we nodig? Hoeveel geld hebben we om te investeren? Waar kunnen we subsidies krijgen, hoeveel is dat en wanneer kom je ervoor in aanmerking? We hebben regelmatig advies gevraagd: over de beste strategie, de maatregelen die we wilden treffen, de energiebesparende apparatuur en de subsidies. In je eentje kun je dat niet uitvogelen.”
In de wacht bij Enexis
Planning kost dus tijd. Maar de grootste hobbels ervoer het hotel bij de uitvoering. Doordat er een run plaatsvindt op warmtepompen en zonnepanelen zijn de levertijden een stuk langer geworden. Dat betekent wachten. “Al hebben we geluk gehad” aldus Evert. “We hadden ons vastgepind op begin januari en al in de zomer een klap gegeven op de offerte. Alles was net op tijd binnen.”
Het grootste probleem bij de uitvoering zit bij de netbeheerders die nieuwe elektriciteitsaansluitingen moeten realiseren. Omdat veel bedrijven verduurzamen, is de vraag naar elektra sterk gestegen. Netbeheerders kunnen die vraag niet aan. Evert: “We staan in de wacht bij Enexis en weten niet voor hoe lang. Omdat we de extra stroom die we voor warmtepompen nodig hebben nog niet kunnen krijgen, moeten we heel secuur omgaan met het verbruik. En we gebruiken noodgedwongen nog steeds gas in de keuken.”
Maatregelen met elkaar verweven
Evert ontdekte bovendien dat je allerlei maatregelen niet los van elkaar kunt zien. “Als je laadpalen wilt, heb je weer dat probleem met de netbeheerder. Daarom kozen we voor meer zonnepanelen zodat we zelf stroom opwekken. Als je warmtepompen wilt, moet je pand goed geïsoleerd zijn. Met vloerisolatie zouden we de meeste winst behalen. Ja, dan kun je meteen de gelegenheid te baat nemen om vloerverwarming te installeren. Zo krijg je een kluwen aan bouwactiviteiten: cv, radiotoren en leidingen eruit, isoleren, beton storten, buizen leggen. Er waren hier 20 man aan het werk, allemaal met een andere taak. Het was even een puzzel om al die werkzaamheden zorgvuldig op elkaar af te stemmen.”
Bezwaren welstandscommissie
Zonnepanelen plaatsen kan bij veel bedrijven zonder veel problemen. Maar niet bij Landhotel Diever. Het gebouw grenst aan beschermd natuurgebied en dan kun je niet zomaar allerlei verbouwingen realiseren. Evert: “De gemeente is ons hier gelukkig tegemoetgekomen en heeft het bestemmingsplan iets gewijzigd.” Toch waren ze er toen nog niet. Evert en Lisa wilden de zonnepanelen een eindje van het hotel af plaatsen en op laten gaan in de natuurlijke omgeving. “We hadden een mooi plekje gevonden en al een kabel laten trekken voor een bedrag waarvoor je een nieuwe auto kunt kopen. Maar toen kwam de welstandscommissie met bezwaren. Zij wilden een ander plek. Maar waar? Dichter bij het hotel? Nee. We willen niet dat onze gasten tegen zonnepanelen aankijken. Verder weg? De kabel nog verder doortrekken zou te duur worden. Na veel vijven en zessen lijkt de oplossing nu in zicht. Gelukkig maar want de zonnepanelen zijn al gekocht en moeten half april geïnstalleerd worden.”
Zonnepanelen verzekeren
In hoeverre heeft de verduurzaming geleid tot aanpassingen in het verzekeringspakket? “Dat hebben we met de Univé-adviseur besproken in het jaarlijkse adviesgesprek”, zegt Evert. “Door de investeringen in isolatie en warmtepompen is het pand meer waard geworden. Daarom hebben we meteen de verzekerde waarde verhoogd toen de verbouwing rond was. Verder heeft de adviseur ons erop gewezen om de zonnepanelen meteen te verzekeren zodra ze geplaatst zijn. Dat gebeurt binnenkort. De risico’s schijnen deels af te hangen van de plek van de zonnepanelen. Op het dak zijn ze vatbaarder voor storm en kunnen ze schade veroorzaken als ze losgerukt worden door harde wind. En als ze vlam vatten, loopt je gebouw gevaar. Maar onze zonnepanelen staan op de grond. Dan kan er bijvoorbeeld bij storm een boom op vallen.”
Winst voor de gasten
Hoe kijkt Evert terug op anderhalf jaar voorbereiding van de verduurzaming? “Als een mikadospel”, zegt hij lachend. “Je moet bij elke beslissing kijken welke andere stokjes dan ook gaan bewegen. Maar al met al zijn we heel blij met het resultaat. Hoeveel we gaan besparen op de energiekosten, moeten we nog afwachten maar daar ben ik optimistisch over. Mooi meegenomen is de waardestijging van het pand. Maar de grootste winst is voor onze gasten. Door de laadpalen verbetert onze service. Onze serre was altijd een koude bak, maar is nu prima verwarmd en heeft ook een mooiere uitstraling gekregen. En we dragen ons steentje bij in de energietransitie. Ook dat stellen onze gasten op prijs.”
Tip: bij veranderingen zoals verduurzaming is het raadzaam om tijdig je Univé-adviseur om advies te vragen.
Deel dit bericht