Ga naar inhoud

19 september 2023Ondernemen

Akkerbouwer Jan Sijbring kijkt verder dan zijn boerderij

Je boerenbedrijf leiden en voor je gezin zorgen, dat is niet voor iedere agrariër genoeg. Veel boeren zetten zich in voor de gemeenschap en willen daar een verschil maken. Zo is akkerbouwer Jan Sijbring uit Grolloo al vele decennia bekend om zijn actieve betrokkenheid bij anderen.

Maatschappelijk betrokken zijn, dat zit bij Jan in z’n dna. Hij is van jongs af aan gewend zich in te zetten voor anderen, omdat zijn ouders dat ook deden. “Die houding zie je niet alleen in mijn familie, hoor”, zegt hij. “Ik heb het geluk dat ik tot een leuke, saamhorige gemeenschap behoor. Daar is actief zijn voor de samenleving vanzelfsprekend. Want als je een dorpsgemeenschap levendig wilt houden, moet je dat met elkaar doen. Doordat heel veel mensen in Grolloo die mentaliteit hebben, kunnen we bijvoorbeeld ieder jaar ons bekende blues festival organiseren.”

Al 44 jaar Hoofdpiet

Maar of iedereen net zo actief is als Jan? Hij heeft zich tijdens zijn werkzame leven al nuttig gemaakt in talloze lokale besturen, van de ijsvereniging tot de kerkenraad en de sportclub, en hij was onder meer lid van de harmonie en de Vereniging voor Volksvermaak. Al 44 jaar maakt hij zich sterk voor het sinterklaasfeest in Assen. Daar vindt na Amsterdam ieder jaar de grootste intocht plaats met maar liefst 300 pieten en 20.000 bezoekers. Jan: “Het is een enorme klus om dat allemaal in goede banen te leiden, alles te regelen en de vele vrijwilligers ervoor klaar te stomen. In november en december kostte me dat altijd een paar dagen per week. Nu doe ik het wat kalmer aan. Het is tijd dat jonge mensen het stokje overnemen. Ik zit nog wel in het bestuur van de Sinterklaasstichting Assen en ik ben er trots op dat ik zo lang hoofdpiet mocht zijn. Ook ben ik nog betrokken bij hun sinterklaasviering in het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen.”

Plannen met de Lionsclub

Een mooie manier om maatschappelijk betrokken te zijn, vindt Jan bij de Lionsclubs. De Lions zetten zich in voor maatschappelijke projecten en goede doelen op het gebied van gezondheid, armoedebestrijding. Daar wordt geld voor ingezameld of gereserveerd. “Onze afdeling bestaat uit zo’n 20 tot 25 enthousiastelingen die ieder hun eigen ideeën en plannen opperen om goed bezig te zijn. Dat zijn vaak leuke initiatieven. Zo hebben we met een pubquiz 10.000 euro opgehaald voor kansarme kinderen in Assen en omgeving. En voor Oekraïense kinderen hebben we een schoolreisje georganiseerd. Eropuit met de trekkertram – een trekker met een grote huifkar erachter –, het Boomkroonpad aflopen en tot slot een lekker patatje en een ijsje. Een geweldige ontspanning voor kinderen die het moeilijk hebben.”

Waardering van anderen

Door zijn activiteiten is Jan een bekend gezicht in Grolloo. “Mensen kennen mij soms van projecten van jaren geleden. Bijvoorbeeld van de danslessen die ik samen met mijn vrouw gaf in de jaren tachtig. Die tieners van toen zijn nu volwassen, maar groeten mij nog steeds.”

Maar ook buiten Grollo kennen ze hem. Toen Univé een project ondersteunde voor tovertafels in het Beatrix Kinderziekenhuis, wisten ze Jan ook te vinden. “Mijn Univé-adviseur kent mij”, vertelt Jan. “Die weet dat ik maatschappelijk betrokken ben en dat ik een zwak heb voor het Beatrix Kinderziekenhuis. Zij nodigde mij uit om erbij te zijn toen de tovertafels werden overhandigd. Het is een prachtig project dat kinderen in het ziekenhuis de mogelijkheid geeft om tijdens hun verblijf lekker te spelen.”

Begrip voor elkaar

In hoeverre kan Jan de boerderij betrekken bij zijn maatschappelijke activiteiten? “We hebben wel eens nagedacht over een zorgboerderij, maar een akkerbouwbedrijf zonder dieren is daar niet zo geschikt voor. Waar ik wel een rol kan spelen, is in het vergroten van wederzijds begrip tussen burgers en boeren. Onze boerderij heeft vaak meegedaan met de Boerderijfietstocht, waarbij geïnteresseerden op de fiets langs een aantal boerderijen gaan en daar rondgeleid worden. Het is dan prachtig om te zien dat mensen ineens beseffen hoe hun voedsel in de supermarkt terechtkomt. We hebben ook een boerderijwinkel gehad waar we veel mensen ontvingen. Ook die stelden vragen over het reilen in zeilen op de boerderij. Omgekeerd vind ik dat je je als agrariër open moet stellen voor de wereld buiten jouw erf. Door met mensen te praten. En dan niet alleen in je eigen omgeving, maar ook daarbuiten. Mijn vrouw en ik hebben reizen gemaakt naar onder meer Cuba en Zuid-Afrika. Dan trekken we het hele land door en ontmoeten we uiteenlopende inwoners. Heel leuk en leerzaam.”

Tijd voor de volgende generatie

Jan is nu 69 en draagt de boerderij over aan zijn jongste zoon Arjan. Samen zitten ze in de maatschap van het akkerbouwbedrijf. “Het is een heel fijn idee dat het bedrijf in vertrouwde handen is”, zegt hij. “En ik blijf me natuurlijk betrokken voelen. Agrariërs staan voor ingrijpende veranderingen die ook grote maatschappelijke impact hebben. Wat de toekomst brengt? Ik zou het bijvoorbeeld leuk vinden als we net als vroeger een grotere diversiteit aan gewassen verbouwen. Of aan een stukje natuurbeheer doen. Maar het moet wel rendabel zijn en je moet na verloop van tijd niet weer opgezadeld worden met veranderde regels en wetten. Gelukkig is Arjan al net zo actief als ik. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij op een positieve en maatschappelijk betrokken manier het akkerbouwbedrijf voortzet.”

Deel dit bericht