Is waterschade in mijn tuin verzekerd?
Een hevige regenbui kan zorgen waterschade voor in je tuin. Bij Univé ben je hier in sommige gevallen voor verzekerd. Hoe het precies zit, leggen we je hieronder uit.
Met welke verzekering is waterschade in mijn tuin verzekerd?
Met de opstalverzekering verzeker je je huis en alles wat eraan vastzit tegen waterschade. Ook bijgebouwen zijn verzekerd. Zoals je tuinhuis of schuur. Met de inboedelverzekering met Buitenshuis dekking verzeker je je spullen in je tuin tegen waterschade. Denk hierbij aan tuinmeubelen, zoals tafels, stoelen, een barbecue, plantenbakken. Ook tuingereedschap en een (robot)grasmaaier vallen hier onder.
Welke waterschade in mijn tuin is verzekerd?
Waterschade aan je tuinhuis is verzekerd met de opstalverzekering. Denk aan lekkage na een hevige regenbui. Ook je tuingereedschap of je (robot)grasmaaier zijn in je schuur verzekerd voor waterschade bij lekkage.
Waterschade aan je spullen in je tuin is verzekerd met de inboedelverzekering met Buitenshuis dekking. Gaat het om je mobiele elektronica, zoals je telefoon op laptop? Dan zijn deze verzekerd met de inboedelverzekering met Mobiele Elektronica dekking. Let op, je bent niet verzekerd als je de schade had kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door de spullen op tijd binnen te leggen.
Welke waterschade in mijn tuin is niet verzekerd?
Niet alle waterschade in je tuin is verzekerd. Waterschade aan de planten in je tuin is niet verzekerd. Ook is je tuingereedschap en je (robot)grasmaaier in de tuin niet verzekerd tegen waterschade. Daarnaast ben je in de volgende situaties niet verzekerd:
- Schade door grondwater of grondwaterstandverandering. Bijvoorbeeld wanneer het jouw tuin deels onder water komt te staan omdat het grondwater heel hoog staat.
- Schade door water of stoom uit je tuinslang en koppelingen die daarbij horen. Voorbeeld: je hebt niet in de gaten dat je een druppelslang beschadigd tijdens het werken in de tuin. Daardoor krijgen planten teveel water en gaan ze kapot.
- Schade door een overstroming in je tuin. Bijvoorbeeld als een rivier of beek in de buurt overstroomt doordat het veel geregend heeft.
Hoeveel vergoeding krijg ik voor waterschade in mijn tuin?
Heb je waterschade aan je spullen in je tuin en ben je verzekerd met de inboedelverzekering met Buitenshuis dekking? Dan krijg je een vergoeding van ons. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van een aantal dingen. Zijn je spullen niet ouder dan vijf jaar op het moment van schade? Dan krijg je van ons de nieuwwaarde. Dit is het bedrag dat op dit moment nodig is om een nieuw, gelijkwaardig exemplaar (van dezelfde kwaliteit en soort) van je beschadigde of gestolen inboedel te kunnen kopen.
Zijn je spullen ouder dan 5 jaar? Als door gebruik of veroudering de dagwaarde van je spullen minder is dan 40% van de huidige nieuwwaarde, vergoeden wij de dagwaarde. Dat is de waarde die je spullen op dat moment hebben. Als de dagwaarde hoger is dan 40% van de kosten voor iets nieuws (nieuwwaarde), dan krijg je de nieuwwaarde. In onze afschrijvingslijst vind je hoe we de dagwaarde berekenen en welke uitzonderingen er zijn. Voor bijvoorbeeld grasmaaiers betalen we altijd de dagwaarde.
Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan betalen wij jou de vergoeding min het eigen risico. Is de waterschade ontstaan tijdens een storm? Dan geldt een verplicht eigen risico van € 250.
Hoe kan ik waterschade in mijn tuin voorkomen?
Waterschade in je tuin is vervelend. Het is beter om ervoor te zorgen dat je geen waterschade krijgt. Check daarom regelmatig je tuinslang of druppelslang op lekken. Heb je tijdens het omspitten van de tuin de slang geraakt? Vervang of repareer het zo snel mogelijk. Zware regenbuien of storm voorspeld? Dan kan er waterschade aan je tuinspullen ontstaan. Zet deze daarom binnen. Bijvoorbeeld in je huis of in je schuur.
Hoe kan ik waterschade in mijn tuin melden bij mijn verzekering?
Heb je waterschade in je tuin? Meld dit dan bij je verzekering. Dit kan via Mijn Univé of de Univé App. Heb je liever persoonlijk contact? Bel dan met onze klantenservice.