Ben ik verzekerd bij stormschade aan de dakgoot?
Bij storm kan stormschade aan je dakgoot ontstaan. Je dakgoot kan bijvoorbeeld los gaan zitten of scheef gaan hangen. Deze schade is bij Univé verzekerd met de opstalverzekering, want het is een vast onderdeel van je huis. Wat je het beste kunt doen bij stormschade aan je dakgoot en wat je opstalverzekering hiervan vergoedt, lees je op deze pagina.
Wanneer hebben we het over stormschade?
Bij Univé spreken we van stormschade bij windkracht 7 of hoger. Dit is wind van 14 meter per seconde, dat is 50 kilometer per uur. Deze windsnelheid moet officieel gemeten zijn door het KNMI. Als je dakgoot bij zulke wind schade oploopt, heb je stormschade aan je dakgoot.
Storm kan ook gevolgschades hebben, zoals waterschade. Daarom spreken we ook van stormschade als neerslag binnenkomt in je woning als direct gevolg van een storm. Bijvoorbeeld als je dak lekt omdat er dakpannen zijn afgewaaid.
Hoe ontstaat stormschade aan de dakgoot?
Je dak krijgt flink wat te verduren tijdens een storm. Zeker als je dakgoot al een beetje los zat, kan hij makkelijk beschadigd raken. De harde windvlagen trekken aan de dakgoot en kunnen ervoor zorgen dat hij helemaal loslaat. Of dat hij aan één kant los gaat zitten en daardoor scheef hangt.
Een storm gaat soms ook gepaard met hevige regenval. Daardoor moet je dakgoot in één keer veel water verwerken. Als er bijvoorbeeld bladeren in de dakgoot liggen, kan hij snel verstopt raken en overlopen. Door de druk van het water kan de dakgoot ook los gaan zitten.
Stormschade aan je dakgoot en je opstalverzekering
Als je een opstalverzekering hebt, is schade aan je dakgoot door storm verzekerd. Deze verzekering dekt namelijk schade aan alle vaste onderdelen van je huis. Dus niet alleen je dakgoot, maar ook je dak, muren en vloeren. Ook ingebouwde onderdelen van je huis, zoals je badkamer, keuken en toilet, vallen onder de opstalverzekering.
Tegen welke schades ben ik verzekerd met een opstalverzekering?
Met een opstalverzekering ben je niet alleen verzekerd tegen schade door storm. Je bent ook verzekerd tegen schade door:
- Water
- Brand
- Inbraak
- Huisongelukjes, zoals vallen en stoten
Hoe kan ik stormschade aan mijn dakgoot voorkomen?
Hoe fijn het ook is dat je stormschade aan je dakgoot vergoed krijgt, je wilt natuurlijk liever geen schade. Bekijk daarom onderstaande tips om te zorgen dat jouw dakgoot de volgende storm doorkomt.
- Laat een loszittende dakgoot op tijd repareren
Een dakgoot die al een beetje los zit, zal tijdens een storm waarschijnlijk zwaarder beschadigd raken. Ook is er een kans dat hij zelfs helemaal loslaat. Als je merkt dat je dakgoot scheef hangt of los zit, is het daarom verstandig om dit snel te laten repareren. - Maak je dakgoot regelmatig schoon
Als je dakgoot vol zit met bladeren of vuil, dan loopt die snel vol met water als het regent. Dit zorgt voor meer druk op de dakgoot, waardoor hij kwetsbaarder is voor stormschade. Ook kan hierdoor water naar binnen stromen, wat zorgt voor waterschade. Maak daarom regelmatig je dakgoten schoon, zodat het water goed blijft doorlopen. - Check voor een storm of je geen losliggende dakpannen hebt
Wanneer er in het weerbericht een storm voorspeld wordt, is het verstandig om je dakpannen te checken. Als je losliggende dakpannen hebt, kunnen deze namelijk ook schade veroorzaken aan je dakgoot. Bijvoorbeeld doordat een dakpan erin valt en zo een loszittende dakgoot een laatste zetje geeft. Laat losliggende dakpannen daarom zo snel mogelijk repareren.
Verzeker je huis tegen stormschade met Univé
Met een Univé opstalverzekering verzeker je jouw dakgoot - en de rest van je huis - goed tegen stormschade. Zo hoef je je geen zorgen te maken over hoge kosten als bijvoorbeeld je dakgoot loswaait door een stevige storm.
Een opstalverzekering sluit je bij Univé in een paar minuten online af. Je vult daarbij een aantal gegevens in, zoals je adres en postcode. Je krijgt meteen te zien welke premie er bij de opstalverzekering voor jouw huis hoort. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.