Stormschade aan mijn dakraam, ben ik verzekerd?
Je dakraam krijgt tijdens een storm flink wat te verduren. De rukwinden trekken aan het kozijn en kunnen het glas laten trillen. Ook kunnen er spullen tegen je dakraam aan waaien, zoals losgewaaide dakpannen. Bij Univé ben je verzekerd tegen deze schade als je een opstalverzekering hebt. Lees op deze pagina precies hoe het zit met je verzekering bij stormschade aan je dakraam.
Wanneer is er sprake van stormschade aan je dakraam?
Wind met windkracht 7 of hoger beschouwen we bij Univé als storm. Dit is wind met een snelheid van 14 meter per seconde of meer, oftewel 50 kilometer per uur of meer (gemeten door het KNMI). Schade die bij wind van die kracht en snelheid ontstaat, zien we bij Univé als stormschade.
Door storm ontstaat soms gevolgschade, zoals waterschade. Bijvoorbeeld doordat je dak is gaan lekken. Zulke schades, die het directe gevolg zijn van storm, rekenen we daarom ook onder stormschade.
Welke verzekering dekt stormschade aan mijn dakraam?
Bij Univé ben je verzekerd tegen stormschade aan je dak met een opstalverzekering. Je dakraam valt ook standaard onder de dekking van deze verzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade aan je ruiten als dit een direct gevolg is van een storm. Heb je geen opstalverzekering omdat je in een huurhuis woont? De verhuurder heeft normaalgesproken een opstalverzekering. Neem contact op met je verhuurder voor het regelen van de schade.
Wat krijg ik vergoed bij stormschade aan mijn dakraam?
Als je een woonverzekering hebt bij Univé, krijg je de kosten voor een nieuwe ruit vergoed. Dit is een ruit die vergelijkbaar is met je oude ruit. Heb je een ander type ruit nodig vanwege het Bouwbesluit? Dan krijg je de kosten voor het benodigde type ruit vergoed.
Bij het vervangen van je dakraam kunnen de glaslatten schade oplopen. Als dit het geval is, krijg je ook nieuwe glaslatten vergoed van je verzekering. De kosten voor het plaatsen van de nieuwe ruit worden ook vergoed. Als het gaat om schade ontstaan door een storm wordt er standaard een eigen risico toegepast van € 250.
Stormschade aan je dakraam is erg vervelend. Bekijk daarom de volgende stappen om de kans op stormschade aan je dakraam te verkleinen.
Sluit je dakraam goed af voor een storm
Je dakraam goed afsluiten voor een storm is belangrijk om schade te voorkomen. Check daarom voor een storm altijd of je dakraam goed dicht zit en niet toch op een kiertje open staat. Als dat wel zo is, kan de wind namelijk behoorlijk trekken aan het raam en de ruit laten trillen. Dit vergroot de kans op stormschade aan je dakraam.
Check je dakraam op kieren en beschadigingen
Als je dakraam kieren of beschadigingen heeft, wordt deze schade vaak groter tijdens een storm. Door storm kan het raam namelijk gaan trillen, waardoor een klein barstje snel groter kan worden. Als je kieren in het kozijn hebt, kan de harde wind ook je huis in waaien. Controleer daarom, als er in het weerbericht een storm voorspeld is, je dakraam op kieren en beschadigingen. Zie je deze? Laat ze dan zo snel mogelijk repareren.
Verwijder losliggende dakpannen
Heb je dakpannen die los zitten op je dak? Verwijder deze dan en plaats ze op een veilige plek. Zo kunnen ze tijdens een storm niet tegen je dakraam aan waaien en de ruit breken. Het is ook verstandig om je dak, als de storm is gaan liggen, zo snel mogelijk te laten repareren.
Wat moet ik doen als ik stormschade aan mijn dakraam heb?
Heb je toch stormschade aan je dakraam? Dan wil je dat de schade snel afgehandeld wordt. Als je verzekerd bent bij Univé, kun je de schade op de volgende manieren melden:
Direct gevaar en calamiteiten
Is er door de storm een noodsituatie ontstaan en heb je hulp nodig? Bel dan de Univé Alarmcentrale op 0592 348 112. Je kunt dit nummer 24 uur per dag, 7 dagen bellen. Gebruik dit nummer alleen bij enorme schade of een noodgeval. Dit kun je namelijk niet online melden bij Univé.
Online 24/7 schade melden
Heb je de Univé App op je telefoon? Dan kun je hier direct je schade melden. Je kunt jouw schade ook 24/7 online melden via Mijn Univé. Je beantwoordt daarbij een paar vragen en verstuurt je gegevens digitaal naar ons. Als je nog geen account hebt, kun je dat hier aanmaken.
Spreek een medewerker
Bekijk al onze contactgegevens of ga langs bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.