Hoe kan ik schoon en veilig hout stoken?
De energieprijzen worden alleen maar hoger na de gascrisis, dus zijn we allemaal op zoek naar alternatieven om te bezuinigen. Eén van deze alternatieven is een houtkachel. Hoewel een houtkachel erg knus is, is hout stoken niet erg goed voor je gezondheid. Daarnaast kan het door verkeerd gebruik erg onveilig zijn. Wij vertellen je hoe je ervoor zorgt dat je zo gezond en veilig mogelijk hout stookt.
De voorbereiding
Het stoken met een haard of kachel zit jaarlijks bij de top 3 brandoorzaken in Nederland. Het gaat dan om schoorsteenbrand. Je kunt met een houtkachel of haard ook overlast veroorzaken voor je omgeving wanneer het weer niet geschikt is voor het stoken van hout. Volg altijd onderstaande stappen om goed te beginnen aan het stookseizoen:
De aanslag in jouw schoorsteen bestaat uit roet en oliën, ookwel brandbaar creosoot genoemd, die vlam kunnen vatten. Daarom is je schoorsteen laten vegen de eerste stap voordat je begint met stoken. Zo kun je met een gerust hart je huis verwarmen zonder de brandweer te hoeven bellen.
Het weer in Nederland is niet altijd geschikt voor hout stoken. Denk aan laaghangende wolken of smog. Dit zorgt ervoor dat de lucht die uit het stoken ontstaat langer blijft hangen. Hout stoken is niet goed voor je gezondheid en vooral mensen met luchtwegproblemen krijgen hier last van. Daarnaast is de geur die achterblijft niet altijd prettig. Wanneer het weer niet geschikt is kun je dus veel overlast veroorzaken voor je omgeving. Check daarom altijd van tevoren het stookadvies van het RIVM om te zien of het weer op die dag geschikt is.
Hout stoken doe je met schoon en droog hout. Het beste hout voor je kachel heeft een vochtgehalte van tussen de 13 tot 18%. Je meet dit makkelijk zelf met een vochtmeter. Is jouw hout niet droog genoeg? Dit zorgt voor extra aanslag in jouw schoorsteen. Dat verhoogt het brandgevaar en betekent dat je jouw schoorsteen vaker moet laten vegen.
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe goed je je ook voorbereidt, brandgevaar is altijd aanwezig. Neem daarom van tevoren al veiligheidsmaatregelen, zodat je er in het ergste geval zo snel mogelijk bij bent. Doe dit door een emmer met zand naast je houtkachel te plaatsen of in ieder geval binnen handbereik te houden. Ontstaat er brand? Doof deze dan met het zand en nooit met water. Water zorgt voor een enorme rookontwikkeling en kan zelfs een explosie veroorzaken in jouw schoorsteen.
Controleer van tevoren ook of er vogels of vogelnesten in je schoorsteen zitten. Zit er een vogel of vogelnest in je schoorsteen? Laat deze dan verwijderen.
Wil je weten hoe je sociaal vuur stookt, zodat je je omgeving zo min mogelijk tot last bent? In dit artikel vertellen we je alles over sociaal vuur stoken in de tuin.
Houtkachels met schone verbranding
Tegenwoordig worden er kachels ontwikkeld met een zogenaamde schone verbranding. Deze kachels hebben twee brandkamers in plaats van één. Hierdoor worden de schadelijke deeltjes, zoals fijnstof, verbrand voordat ze jouw schoorsteen in komen. Hiermee is de lucht die je schoorsteen vervolgens verlaat minder schadelijk dan de lucht bij de oudere houtkachels. Ook zorgen deze kachels met schone verbranding voor een efficiëntere verbranding van hout. Je hout gaat met deze kachels dus ook langer mee.