Ga naar inhoud

Een thermische breuk in (HR++) glas en je verzekering

Wanneer de buitenlucht een stuk kouder is dan je ruit, kan een thermische breuk in het (HR++) glas ontstaan. Hierdoor isoleert het glas minder goed en is er kans op grotere schade aan het glas. Hoe herken je zo’n thermische breuk, en wat vergoedt je verzekering bij deze schade? Je leest het op deze pagina.

Wat is een thermische breuk (in HR++ glas)? 

Een thermische breuk in glas ontstaat door grote temperatuurverschillen tussen je ruit en de lucht buiten. Om precies te zijn: temperatuurverschillen van meer dan 30ºC. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het buiten vriest, maar er wel felle zon op je ruit schijnt. Hierdoor wordt de ruit erg snel warm, terwijl het glas de warmte slecht kwijt kan.  

Doordat de ruit ongelijk verwarmd wordt, ontstaat spanning op het glas. Het barst hierdoor niet meteen kapot, maar er ontstaat wel een zichtbare scheur in je ruit.  

Thermische breuk (in HR++ glas): wat vergoedt mijn verzekering?

Een thermische breuk in je ruit is verzekerd als je een woonverzekering bij Univé hebt. Hiervoor heb je wel de extra dekking Ruitbreuk nodig. Deze kun je afsluiten bij een opstalverzekering, maar ook bij een inboedelverzekering. Het is dus ook mogelijk om je te verzekeren tegen ruitschade als je in een huurwoning woont.  

Een thermische breuk in glas kun je niet repareren. Hetzelfde geldt als je raam lek is of als er een barst in je dubbele glas of HR-glas zit. Bij zo’n breuk moet je de ruit dus laten vervangen. Je krijgt daarbij de kosten voor een nieuwe ruit, vergelijkbaar met de oude ruit, vergoed. Moet je het glas vanwege het Bouwbesluit vervangen door een andere glassoort? Dan krijg je ook de extra kosten hiervoor vergoed. We vergoeden ook de kosten voor nieuwe glaslatten, mochten deze stuk gaan tijdens het plaatsen van een nieuwe ruit.

Daarnaast krijg je ook de installatiekosten voor het plaatsen van een nieuwe ruit vergoed. Is er een noodoplossing nodig omdat je de ruit niet meteen kunt vervangen? Dan krijg je de kosten voor deze noodoplossing, zoals een houten plaat voor de ruit, ook vergoed. 

Een thermische breuk (in HR++ glas) voorkomen 

Een thermische breuk in je ruit, die je daardoor moet vervangen, is erg vervelend. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen. Daarom vind je hieronder een aantal tips om de kans op een thermische breuk te verkleinen: 

  • Breng geen folie of schilderwerk aan op het glas

Beschildering of beplakking, zoals raamfolie, absorbeert warmte. Dit vergroot de kans op een thermische breuk van je ruit. 

  • Plaats verwarmingselementen zoals kachels niet te dicht bij je ruiten

Als je een kachel of ander soort verwarmingselement vlakbij je raam hebt, kan het raam erg warm worden. De temperatuur van het glas kan dan erg verschillen met de temperatuur van de buitenlucht. Dit vergroot de kans op een thermische breuk.

  • Hang gordijnen, lamellen of jaloezieën niet te dicht achter je ruit

Gordijnen, lamellen en jaloezieën houden warmte vast. Als deze heel dicht bij je ruit hangen, wordt de ruit vanbinnen warm. Dit vergroot het temperatuurverschil met koude buitenlucht, wat kan zorgen voor een thermische breuk. 

  • Vermijd het plots verwarmen of afkoelen van je glas

Als je bijvoorbeeld ‘s zomers met een tuinslang koud water op een door de zon verwarmde ruit spuit, creëert dit een plots temperatuurverschil. Ook dit kan leiden tot thermische breuken. 

  • Plaats geen grote voorwerpen vlak achter het raam

Als je een groot voorwerp vlak achter je raam neerzet, kan de warmte tussen je ruit en dit voorwerp blijven hangen. De ongelijke verdeling van warmte in de ruit kan een thermische breuk veroorzaken. 

  • Overweeg om gehard glas te laten plaatsen

Gehard glas is een type glas dat goed bestand is tegen thermische breuken. Als je je ruiten laat vervangen door ruiten met gehard glas, heb je dus minder kans op een thermische breuk. 

Verzeker je goed voor thermische breuken (in HR++ glas) met Univé

Met een woonverzekering van Univé kun je je goed verzekeren tegen ruitschade door bijvoorbeeld een thermische breuk. Dit doe je door de extra dekking Ruitbreuk af te sluiten bij je inboedelverzekering of opstalverzekering

Een opstalverzekering of inboedelverzekering sluit je gemakkelijk af via onze website. Daarbij kun je gelijk extra dekkingen afsluiten, zoals Ruitbreuk. Ook zie je meteen welke premie je gaat betalen voor jouw woonverzekering. 

Premie berekenen opstalverzekeringPremie berekenen inboedelverzekering