Is onderhoud aan de cv-ketel verplicht voor je verzekering?
Als een cv-ketel in huis goed werkt, dan heb je er veel plezier van. Die zorgt namelijk voor warm water in jouw verwarming en douche. We noemen het ook wel een centrale verwarmingsketel. Je wilt niet dat je cv-ketel kapotgaat. Dat geeft veel overlast. Daarom is regelmatig onderhoud verstandig. Hoe het precies zit met cv-ketel onderhoud en je verzekering, leggen we hier uit.
Is cv-ketel onderhoud wettelijk verplicht?
Nee, het is niet wettelijk verplicht om je cv-ketel te onderhouden. Wat wel verplicht is, is dat alleen gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs mogen werken aan gasverbrandingstoestellen. Dat staat in de Gasketelwet die op 1 april 2023 inging. De cv-ketel gebruikt in veel gevallen gasverbranding om warm te worden. Daarom valt de cv-ketel ook onder deze wet. Zonder de juiste certificering mogen installatiebedrijven en monteurs dus geen cv-ketels meer plaatsen, onderhouden of repareren. Als jij iemand inhuurt die niet het juiste certificaat heeft, dan kun je een boete krijgen.
Is cv-ketel onderhoud verplicht voor je verzekering?
Nee, cv-ketel onderhoud is niet verplicht voor je verzekering. We adviseren wel om je cv-ketel minimaal één keer per jaar te laten onderhouden door een gecertificeerde installateur. Zo voorkom je dat je cv-ketel kapotgaat. Je cv-ketel verzeker je met een opstalverzekering. Ook de leidingen van en naar de cv-ketel horen hier bij. De opstalverzekering is er namelijk voor je huis en alles wat eraan vastzit. De muren, het dak en ook vaste onderdelen zoals je keuken en badkamer vallen hier onder.
Onderhoud aan de cv-ketel: waarom is het verstandig?
Ook al is het niet verplicht om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden, het is wel verstandig. Een goed onderhouden cv-ketel heeft minder vaak een storing. Daardoor gaat de cv-ketel langer mee en dat scheelt je in de kosten. Daarnaast is een goed onderhouden cv-ketel energiezuiniger. Bij het verbranden van gas komt de stof koolmonoxide vrij. Door regelmatig cv-ketel onderhoud, kun je koolmonoxidevergiftiging voorkomen. Daarbij kan een koolmonoxidemeter je helpen. Deze installeer je bij je cv-ketel.
Welke schade aan mijn cv-ketel vergoedt mijn verzekering?
Met de opstalverzekering verzeker je jouw cv-ketel tegen schade door brand, inbraak, lekkage, overstroming, storm en een aanrijding. Ook schade door het lekken van je cv-ketel is vaak verzekerd.
Is je cv-ketel kapot? Dan kunnen wij je cv-ketel laten repareren of je regelt het zelf. Voor de monteur en de onderdelen krijg je dan een vergoeding. Heb je een nieuwe cv-ketel nodig? Dan hangt de hoogte van die vergoeding af van de dagwaarde. Dat is de waarde die je cv-ketel op dit moment heeft. In onze afschrijvingslijst lees je hoe we de dagwaarde berekenen.
We verzekeren niet alle schades aan je cv-ketel. Namelijk schade door installatiefouten en schade door slecht onderhoud. We adviseren je daarom om je cv-ketel te laten installeren en onderhouden door een erkend installateur.
Is onderhoud van de cv-ketel verplicht in een huurwoning?
Woon je in een huurwoning? Dan heeft jouw huisbaas in veel gevallen de cv-ketel gekocht. De huisbaas is dan ook verantwoordelijk voor het jaarlijkse onderhoud van je cv-ketel. Klein onderhoud, zoals het bijvullen ervan, moet je zelf doen. Het onderhoud van de cv-ketel is in een huurwoning ook niet verplicht, maar wel verstandig. Is er schade aan je cv-ketel? Dan zijn de kosten voor je huisbaas. Heb je een nieuwe cv-ketel nodig en betaal jij die? Dan is je cv-ketel tot € 30.000 meeverzekerd met de dekking huurdersbelang op je inboedelverzekering. Dit is het totaalbedrag voor alles wat je aan je huurwoning hebt veranderd. Denk aan je zelfgeplaatste keuken of zelf gekochte zonnepanelen.
Schade aan je cv-ketel melden bij de verzekering
Heb je schade aan je cv-ketel? Dat is heel vervelend. Meld je schade bij je verzekering op een van de volgende manieren.
- Meld je schade online
Je kunt jouw schade 24 uur per dag online melden via Mijn Univé. Je beantwoordt daarbij een paar vragen en verstuurt online jouw gegevens naar ons. Nog geen account? Maak hier jouw account aan. - Schade melden via de Univé App
Meld je schade direct via de Univé App. Heb je de app nog niet? Dan kun je die hier downloaden. - Persoonlijk contact met een medewerker
Bekijk onze contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.
Sluit een verzekering af voor je cv-ketel
Wil jij je cv-ketel goed verzekeren tegen schade? Sluit dan een opstalverzekering bij Univé af. Zo verzeker je jouw cv-ketel tegen schade door onder andere brand, lekkage en storm. Ook je huis en vaste onderdelen in je huis verzeker je hiermee. Bereken gemakkelijk hoeveel premie je gaat betalen met onze rekentool.