5 januari 2022Wonen
De stoep sneeuwvrij maken: hoe kun je dit het beste doen?
Wist je dat je sinds 2007 niet meer wettelijk verplicht bent om je eigen stoep sneeuwvrij te maken? Maar iedereen die langs je huis loopt, vindt het fijn als dat zonder slippen en uitglijden kan. Toch maar sneeuwruimen dus. Maar wat is de handigste manier: een (metalen) sneeuwschuiver, een sneeuwschep, strooizout of toch zand?
1. Je stoep sneeuwvrij maken met een metalen sneeuwschuiver
Er bestaan verschillende manieren om de sneeuw van je stoep te verwijderen. Het eenvoudigst is om een (metalen) sneeuwschuiver te gebruiken: deze berg je na de winter op en haal je weer tevoorschijn als het weer gesneeuwd heeft. Voor € 20 koop je er eentje bij de bouwmarkt óf probeer er eentje tweedehands op de kop te tikken via bijvoorbeeld Marktplaats (het liefst in de zomermaanden).
De grootste lading sneeuw kun je naar de zijkant van de stoep schuiven, maar let er hierbij op dat de sneeuw niet in de afvoergoot naast de stoep terechtkomt. Bij grote hoeveelheden sneeuw en ijs kan het afvoerkanaal verstopt raken wanneer het smelt. De overgebleven vlokken kun je ten slotte wegvegen met een bezem.
Een sneeuwschep en sneeuwschuiver is niet hetzelfde, al dienen ze wel hetzelfde doel: sneeuw ruimen. Ze zijn verschillend gevormd en bedoeld voor verschillende toepassingen. Kijk welke voor jou het beste en het fijnste werkt.
2. Je stoep sneeuwvrij maken met strooizout
De onderste sneeuwlaag die al lang op de stoep ligt, heeft de neiging om aan te vriezen. Deze laag is niet te verwijderen met de sneeuwschuiver of de sneeuwschep, maar kan wél voor een gevaarlijke situatie zorgen. De stoep is immers glad en een valpartij ligt dan op de loer.
Vaak wordt geroepen om voor deze laag strooizout te gebruiken. Effectief is het zeker, maar duurzaam niet. Gestrooid zout droogt bomen en dieren uit, doordat het zoutgehalte in de bodem hierdoor toeneemt. Onlangs is er een duurzaam alternatief gevonden, namelijk gras-sap (inderdaad: sap uit gras) om sneeuw en ijs van de stoep en wegen te verwijderen. Één nadeel: het is duurder dan strooizout.
Wil je toch aan de slag met zout? Ga dan aan de slag met de methode natzout strooien: dit zorgt ervoor dat je minder zout nodig hebt en minder vaak hoeft te strooien. Óf vervang het zout voor zand!
3. Je stoep sneeuwvrij maken met zand
In plaats van strooizout kun je dus ook kiezen voor zand. De sneeuw smelt met deze methode niet, maar het maakt de sneeuw stroever. Hierdoor heb je meer grip. Bovendien helpen we er de planten en dieren enorm mee.
Letsel door gladde stoep
We willen allemaal een gladde stoep voorkomen. Maar stel dat er toch iemand voor je huis uitglijdt. Ben je dan aansprakelijk? Niet als de gladheid is ontstaan door sneeuwval. Sneeuwruimen is immers sinds 2007 niet meer verplicht voor huiseigenaren. De stoep is wél eigendom van de gemeente en die heeft een zorgplicht voor het vrij maken van wegen en paden. Indien je een rechtsbijstandverzekering bij Univé hebt met de dekking Consument en Wonen, kun je informatie inwinnen over het aansprakelijk stellen van derden.
Heb je toevallig de dag ervoor je auto op de stoep gewassen of hebben je kinderen een ijsbaan van de stoep gemaakt? Dán kun je wel aansprakelijk worden gesteld.
Aansprakelijkheidsverzekering biedt uitkomst
Zonder dat het je bedoeling is, kun je schade veroorzaken bij anderen. Als je daarvoor aansprakelijk gesteld wordt, kan dat tot hoge kosten leiden. Bij Univé kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten waarmee u dat risico afdekt.
Wij adviseren je de weersverwachting goed in de gaten te houden en op tijd de sneeuwschuiver van zolder te halen. Na sneeuwval schuif je het grootste gedeelte van de gevallen sneeuw naar de kant van de weg waar geen afvoer zit. Het laatste laagje sneeuw veeg je weg met een bezem of gebruik je voor een sneeuwbal of sneeuwpop. Pas op dat je niet valt, maar vergeet vooral niet te genieten. Want zo vaak sneeuwt het niet.
Deel dit bericht