Dakgoot verstopt: oorzaken en oplossingen
De dakgoot van je huis zorgt ervoor dat het regenwater vanaf het dak netjes wordt opgevangen en afgevoerd. Wanneer de dakgoot verstopt raakt kan dat op verschillende manieren voor overlast en schade zorgen. Op deze pagina lees je hoe een verstopte dakgoot herkent, voorkomt en oplost.
De functie van een dakgoot
De dakgoot vangt het water op dat bij een regenbui op het dak valt. Via de regenpijp wordt het water vervolgens afgevoerd, bijvoorbeeld in het riool of een regenton. Zonder die dakgoot zou het water recht naar beneden vallen. Dat zorgt voor grote plassen rondom het huis en en kan zelfs schade veroorzaken.
Problemen bij een verstopte dakgoot
Wanneer de dakgoot verstopt raakt kan dat voor allerlei problemen zorgen. Het hemelwater kan namelijk niet meer weg via de gewone afvoer. Ook kan de regenpijp verstopt raken. Als het veel regent zal het water op een andere manier weglopen. Dat kan voor schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan:
- houtrot en schimmel in huis
- vochtige buitenmuren
- loslatende specie
- lekkages in huis door dakgoot
Daarnaast kan ook de dakgoot zelf beschadigd raken, wat natuurlijk ook voor vervelende extra kosten zorgt.
Zo zie je dat de dakgoot verstopt is
Een dakgoot die compleet verstopt is herken je makkelijk. Het water loopt er duidelijk overheen. Maar het is juist belangrijk om al eerder te zien dat de dakgoot verstopt is. De volgende signalen zijn reden om de dakgoot eens verder te inspecteren:
- de muur onder de dakgoot is vochtig na een regenbui
- er groeien gras en plantjes in de dakgoot (die groeien op vocht en vuil)
- je ziet veel vliegen of muggen rond de dakgoot (een teken dat er stilstaand water in de dakgoot is)
De dakgoot schoonmaken
Als de dakgoot verstopt is, moet deze natuurlijk schoongemaakt worden. Dat kun je zelf doen, maar dat is best een spannend klusje. Sta je liever niet zelf op de ladder? Huur dan iemand in die de dakgoot voor je kan schoonmaken.