Milieuzone voor de scooter
In sommige steden vind je zogenaamde milieuzones. Hier mogen vervuilende voertuigen niet rijden. Deze zones zijn ingesteld om het milieu te beschermen en luchtvervuiling te voorkomen. Zulke milieuzones liggen in de grotere steden: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. In Amsterdam geldt deze ook voor scooters, maar ontheffing is in bepaalde gevallen mogelijk. Bijvoorbeeld als je jouw scooter om medische redenen nodig hebt als vervoermiddel. Meer details over waar je milieuzones vindt en voor welke voertuigen deze gelden vind je op deze pagina.
Waar liggen milieuzones?
Milieuzones voor vervuilende voertuigen vind je dus vooral in de grotere steden van Nederland. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben allemaal zo'n milieuzone in de stad. Het doel van deze milieuzones is om de uitstoot van vervuilende gassen door voertuigen te verminderen. Zo wordt luchtvervuiling beperkt. Dit zorgt voor een schoner milieu in de steden.
Voor welke voertuigen gelden milieuzones?
Als je in een stad met een milieuzone komt, geldt deze dan ook voor jouw scooter? Dit verschilt per stad en per milieuzone. De verschillende steden hebben namelijk hun eigen regels voor welke voertuigen wel en niet zijn toegestaan binnen de milieuzone. We zetten hieronder voor je op een rij welke regels precies gelden in welke stad.
In Amsterdam vind je verschillende milieuzones: een groene milieuzone voor personen- en bestelauto’s, en een paarse milieuzone voor vrachtauto’s en autobussen. In Amsterdam geldt ook een milieuzone ook voor scooters, brom- en snorfietsen. Tenminste, voor scooters, brom- en snorfietsen die voor het eerst een kenteken hebben gekregen vóór 1 januari 2011. Het gaat om zogenaamde 2-takt en 4-takt voertuigen. Deze milieuzone voor de scooter bestaat sinds 2018.
De milieuzone in Amsterdam voor de scooter geldt in de hele bebouwde kom. De dorpen in landelijk Noord (Durgerdam, Holysloot, Ransdorp en Zunderdorp) vallen niet binnen de Amsterdamse milieuzone. Op amsterdam.nl/milieuzone vind je een kaart van de milieuzone. Hierbij moet je een vinkje zetten bij de categorie "brom- en snorfiets". Je vindt hier ook een kentekenchecker. Hiermee kun je controleren of jouw kenteken van na 1 januari 2011 is en of je dus met jouw scooter de milieuzone in mag.
In Rotterdam geldt ook een milieuzone voor vervuilende voertuigen. Sinds 1 januari 2022 geldt deze milieuzone in Rotterdam alleen voor vrachtauto’s met een emissieklasse 5 of lager. De zogeheten emissieklasse geeft met een cijfer aan hoe schoon een voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig. Voor personen- en bestelauto’s gelden hier geen beperkingen. Je vindt het precieze gebied van de milieuzone op deze kaart. Je mag in de milieuzone wel rijden op jouw scooter, brom- of snorfiets.
In Utrecht bestaat in het centrum een milieuzone voor vervuilende auto's. Deze milieuzone geldt voor personen- en bestelauto’s en vrachtwagens en autobussen (touringcars en OV-bussen) die rijden op diesel met lage emissieklassen. Deze voertuigen mogen niet in de milieuzone komen. Je herkent de milieuzone aan de borden met het woord ‘milieuzone’ die het begin en einde van de zone begrenzen. Waar de zone precies ligt, vind je op deze kaart. Voor scooters, brom- en snorfietsen gelden in de milieuzone van Utrecht geen beperkingen.
Ontheffing milieuzone voor jouw scooter
In sommige gevallen is het mogelijk om ontheffing voor jouw voertuig te krijgen in milieuzones. Bijvoorbeeld als jouw scooter, brom- of snorfiets een oldtimer is, of als je jouw scooter als vervoermiddel nodig hebt om medische redenen. Ook wanneer je de motor van jouw scooter hebt laten vervangen door een minder vervuilend exemplaar, kun je ontheffing krijgen.
Jouw scooter kan ook vrijgesteld worden als het eerste kenteken tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2011 bij de RDW geregistreerd is. Sinds 2008 worden er namelijk schonere motoren bij scooters ingebouwd. Zodra de 4-taktscooter ouder is dan 10 jaar, vervalt de ontheffing. Voor deze ontheffing is ook een keuring nodig.
De precieze regels voor ontheffingen verschillen per stad. Hoe je een ontheffing kunt aanvragen en om welke redenen, vind je op de website van de gemeente. Let op: het aanvragen van een ontheffing voor je voertuig kost wel geld.
Uitzondering voor elektrische scooters in milieuzones
Elektrische scooters en elektrische brommers zijn sowieso welkom in milieuzones. Elektrische voertuigen stoten namelijk geen schadelijke gassen uit en dragen daarom niet bij aan luchtvervuiling. Als jouw scooter elektrisch is, hoef je je dus geen zorgen te maken dat je in bepaalde steden of stadsdelen niet mag rijden.