Elektrische scooter opladen
Heb je een elektrische scooter? Dan is tanken verleden tijd. Je kunt je e-scooter gewoon via een stopcontact opladen. Maar hoe gaat het precies in zijn werk, welke zaken heb je allemaal nodig en is er ook sprake van laadkosten? Wij leggen het je uit.
Het opladen van je scooter
Zoals gezegd kun je de elektrische scooter gewoon via het stopcontact opladen. Sommige modellen hebben uitneembare accu’s en andere modellen laad je op via een vaste laadkabel. Een uitneembare accu heeft als groot voordeel dat je de accu kunt meenemen en aan het stopcontact kunt leggen. Je kunt je elektrische scooter opladen bij oplaadpunten voor fietsers. Daarnaast zijn er vaak openbare laadstations te vinden in steden en bij openbare parkeerplaatsen en bieden horecagelegenheden ook de mogelijkheid om je e-scooter op te laden.
Laadkosten
De laadkosten zijn afhankelijk van de elektriciteitsprijs en het verbruik van je scooter. Laadstations rekenen kosten per kilowattuur (kWh). Sommige aanbieders hanteren speciale tarieven. Er bestaan ook snelladers voor de elektrische scooter, met zo’n lader kun je de laadtijd aanzienlijk beperken. Gemiddeld duurt het opladen van de accu zo’n vier tot zes uur voor hij volledig geladen is en je weer profiteert van je maximale actieradius.
Accu elektrische scooter
Er zijn verschillende type accu’s die in je elektrische scooter kunnen zitten. Zo is er een lithium accu of een loodaccu. Een lithium accu heeft een aantal voordelen: gaat langer mee en is daarmee ook duurzamer, heeft een grotere actieradius en is sneller opgeladen. Een lithium accu is wel duurder in de aanschaf. Maar brengt uiteindelijk meer voordelen met zich mee dan een loodaccu. Een loodaccu kan namelijk niet uit de scooter verwijderd worden (om hem bijvoorbeeld op te laden) en is ook een stuk zwaarder.
Kies je door de voordelen voor een lithium accu? Dan moet je er wel opletten dat je bij dit type accu geen helm onder je zadel kwijt kunt.
Waar zit de accu van een scooter?
De accu van de scooter zit in veel gevallen onder de treeplank, ook wel voetenplaat genoemd. Het is de plek waar je jouw voeten neerzet als je aan het rijden bent. Bij sommige scooters is het mogelijk om een tweede accu toe te voegen, deze plaats je onder je zadel. Zo kun je de actieradius vergroten. Is de ene accu leeg? Dan kun je hem omwisselen met de extra accu onder je zadel.
Verzekering afsluiten voor je e-scooter
Sluit je een verzekering voor je elektrische scooter af bij Univé dan zijn de accu en laadkabel standaard meeverzekerd. Meer weten over onderwerpen rondom elektrische scooter? Bekijk dan onze andere pagina’s.