Eten in Vietnam
Als je op reis gaat naar Vietnam, krijg je te maken met de Vietnamese keuken. Het eten in Vietnam staat bekend om de mix van verschillende smaken zoals zoet, zout, zuur en pittig. Het gebruik van veel verse kruiden, specerijen en aroma’s maakt de gerechten stuk voor stuk uniek. Een smaakbeleving die je niet wilt missen!
Het Vietnamese ontbijt
Het ontbijt is in Vietnam één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Het ontbijt wordt vaak vroeg in de ochtend gegeten bij plaatselijke straatkraampjes. Het bestaat meestal uit hartige gerechten, die verschillen per regio. In ieder vakantiegebied in Vietnam zul je dus weer andere ontbijtgerechten vinden.
In het noorden van Vietnam is het eten minder pittig dan in andere regio’s. Populaire gerechten zijn daar bijvoorbeeld pho, een noedelsoep met rundvlees, kruiden en een lichte bouillon. Ook gestoomde rijstvelletjes met verschillende vullingen (banh cuon) of noedelsoep met krab (bun rieu) zijn er geliefd.
In centraal Vietnam worden veel kruiden gebruikt. Bekende gerechten zijn daar bon bo hue, een pittige noedelsoep met rundvlees en specerijen uit de stad Hue. Ook com tam is een populair gerecht. Dit gerecht bestaat uit een combinatie van gebroken rijst met gegrild vlees, gebakken ui, ei en groenten.
In Zuid-Vietnam eten ze graag banh mi, een knapperig brood gevuld met vlees, ei of groenten. Verder is banh canh een populair ontbijt. Dit zijn dikke noedels in een rijk gevulde soep met garnalen of varkensvlees.
Lunch in Vietnam
Voor de lunch nemen veel Vietnamezen de tijd om samen te genieten van verschillende gerechten. Populaire lunchgerechten zijn bijvoorbeeld gegrilde vis of vlees met daarbij een frisse salade. Com tam (letterlijk: ‘gebroken rijst) is een rijstgerecht dat niet alleen populair is als ontbijt, maar ook als lunch. Bun cha, een gerecht met gegrild varkensvlees en noedels, is vooral in hoofdstad Hanoi een favoriet.
Een typisch Vietnamees diner
Een typisch Vietnamees diner is vaak net wat uitgebreider dan de lunch. Er komen meerdere gerechten op tafel, die samen met familie en vrienden worden gedeeld. Een van de populairste gerechten is hotpot (lau). Hierbij worden ingrediënten zoals vlees, vis, groenten en kruiden in een smaakvolle bouillon gekookt.
Als avondeten kiezen Vietnamezen ook vaak stoofpotten als ca kho to. Dit is een visstoofpot met een gekarameliseerde saus, die vaak met witte rijst gegeten wordt. Ook xoi, een kleverige rijst met toppings zoals vlees, vis of paddenstoelen is een populair gerecht.
Naast deze maaltijden zijn er ook een aantal populaire dranken die de Vietnamezen combineren met hun eten. Ze drinken graag verse vruchtensappen zoals lychee, kokosnoot of watermeloensap. Bier (Bia) wordt ook vaak gedronken bij het diner, vooral in het zuiden van Vietnam. Na het diner drinken ze meestal koffie (cà phê). Hierbij zijn ‘Vietnamese drip coffee’ en ‘egg coffee’ populaire opties.
Vietnamese lekkernijen
De Vietnamese keuken heeft ook speciale snacks die je niet mag missen. Er zijn veel kleine gerechten die ideaal zijn voor tussendoor. Nem chua, gefermenteerde varkensworst, is een geliefde hartige snack. Voor iets knapperigs kun je kiezen voor banh trang nuong, ook wel bekend als Vietnamese pizza, waarbij een rijstvel met verschillende toppings belegd wordt.
Desserts
Een nagerecht dat veel gegeten wordt is che. Dit is een zoet dessert in de vorm van een drankje of pudding, gemaakt van bonen, kokosmelk en tapioca. Ook rau cau, een frisse pudding gemaakt van pandan of kokosmelk, wordt vaak als nagerecht of lekkernij gegeten. Voor de zoetekauw is er ook nog banh troi nuoc. Dit zijn kleverige rijstballetjes in een zoete gembersaus.
Zorgeloos genieten
Wil jij tijdens je reis zorgeloos genieten van eten en drinken in Vietnam? Dan is het handig om voor vertrek een reisverzekering af te sluiten. Met een reisverzekering ben je verzekerd in onverwachte situaties, bijvoorbeeld als je extra kosten maakt als je ziek wordt. Je kunt ook aanvullende verzekering of dekking afsluiten voor als je je reis ineens moet annuleren, of als je spullen gestolen worden.