Vakantie met baby's of peuters
Op vakantie met baby’s of peuters: het vraagt wat extra planning en regelwerk. Maar dat betekent niet dat reizen met je baby of peuter niet mogelijk is óf niet leuk kan zijn. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om reizen met je jonge kinderen zo makkelijk en leuk mogelijk te maken. Over reizen met het vliegtuig of de auto, het kiezen van een goede bestemming, en wat je mee moet nemen voor je kindje.
Vliegen met je baby of peuter
Vliegen met een baby of peuter is spannend, zeker als je het voor de eerste keer doet. Voor jonge kinderen is vliegen ook een spannende ervaring. Lang stilzitten in soms krappe stoelen, drukverschillen die kunnen zorgen voor oorpijn: het kan zorgen voor stress bij je kindje. Hoe kun je het vliegen met je baby of peuter zo soepel mogelijk laten verlopen? Je doet het met de volgende tips.
Wanneer het vliegtuig opstijgt en afdaalt, kunnen de drukverschillen zorgen voor oorpijn bij je baby of peuter. Het helpt om je kindje op dat moment te laten drinken. Dit haalt druk van de oren af, wat oorpijn vermindert.
Wil je in je handbagage babyvoeding of melk meenemen voor je kindje? Zie dan ook onze pagina over wat mee mag in je handbagage.
Lang in een vliegtuig zitten kan voor een baby of peuter stressvol zijn. Daarom is het verstandig om wat speelgoed mee te nemen. Bijvoorbeeld een rammelaar of de favoriete knuffel van je kindje. Hiermee kun je je baby of peuter afleiden en voor wat ontspanning zorgen.
Ook het zuigen op een speen kan zorgen dat er minder druk op de oren van je kindje staat. Daarom is het zeker bij het stijgen en dalen van het vliegtuig aan te raden om je kind een speen te geven.
Je kindje reist tot de leeftijd van 2 jaar met je mee op schoot in het vliegtuig. Voor peuters ouder dan 2 jaar is het nodig om een stoel bij te boeken. Neem dan een comfortabel autostoeltje mee voor je kindje om in te zitten. Dit zit voor een peuter fijner dan een vliegtuigstoel. Bovendien kent je kindje de autostoel al, waardoor hij zich rustiger voelt.
Vliegtuigen vliegen op grote hoogte, waardoor het soms best koud kan worden in de cabine. Zorg daarom dat je kindje warm is aangekleed voor het vliegtuig. Het is aan te raden om ook een dekentje mee te nemen voor je baby of peuter.
Op autovakantie met je kindje
Als je met de auto op vakantie gaat, is het goed om te weten hoe je de reis voor je kindje zo prettig mogelijk maakt. Houd daarom de volgende tips in je achterhoofd voor een soepele reis.
Voor een jong kind is lang achter elkaar in de auto zitten lastig. Zeker voor beweeglijke peuters die geen zin hebben in een dutje onderweg. Neem daarom voldoende pauzes onderweg, bijvoorbeeld door te stoppen bij een tankstation. Zo kan je baby of peuter even wat frisse lucht krijgen en bewegen buiten de auto. Het is aan te raden om elke twee uur minstens een kwartier te stoppen. Dan je kindje even vrij bewegen.
Een baby of peuter kan zich gaan vervelen tijdens een lange autorit. Daarom is het verstandig om te zorgen dat er afleiding is. Bijvoorbeeld door wat speelgoed of een voorleesboekje mee te nemen. Dat maakt de rit voor je kindje leuker.
Zorg dat het binnen in de auto niet te warm, maar ook niet te koud is. Zo blijft je baby of peuter comfortabel tijdens de rit. Wordt het erg warm? Zet dan de ramen open, of zet de airco in de auto aan. Is het fris in de auto? Zorg dan dat je kind een dekentje heeft om warm te blijven.
De juiste vakantiebestemming voor je baby of peuter
Een geschikte vakantiebestemming uitkiezen voor je baby of peuter kan lastig zijn, zeker als je voor het eerst met je kindje op vakantie gaat. Daarom hebben we de volgende tips voor je om een goede bestemming uit te kiezen.
Een verre bestemming betekent lang onderweg zijn. Lang reizen kan voor een baby of peuter stressvol zijn. Daarom is het verstandig om een bestemming uit te kiezen waar je in een paar uurtjes al kunt zijn. Een vakantie in eigen land is fijn voor jonge kinderen. Zijn de kinderen al iets ouder? Dan is Duitsland, België of Frankrijk erg geschikt.
Voor een baby of peuter is extreme hitte of kou moeilijk te verdragen. Daarom is het geen goed idee om met je kindje naar een bestemming met drukkende tropische hitte, of een plek waar het heel hard vriest te reizen.
Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kindje ziek wordt tijdens de vakantie. Lees je daarom van tevoren in over hoe goed de hygiëne en gezondheidszorg zijn op je bestemming. Is het water uit de kraan schoon? Heb je goede toegang tot een arts of ziekenhuis? Komen er in het land ziektes zoals malaria voor? Bestemmingen waar de hygiëne en toegang tot gezondheidszorg slecht zijn en waar gevaarlijke besmettelijke ziektes voorkomen, zijn niet veilig om heen te reizen met (jonge) kinderen.
Een accommodatie uitkiezen
Voor je vakantieverblijf is het verstandig om rekening te houden met de behoeften van je baby of peuter. Het is bijvoorbeeld handig om een accommodatie te kiezen waar faciliteiten als een babybedje, kinderstoeltjes en aankleedkussen al aanwezig zijn. Maar let ook op de veiligheid. Zijn er bijvoorbeeld onbeschermde stopcontacten, of hoge plekken waar je kindje vanaf kan vallen? Dan is de accommodatie niet helemaal ‘babyproof’.
Ook de locatie van je vakantieverblijf is belangrijk om goed uit te kiezen. Voor kleine kinderen is het fijn als er voldoende rust en ruimte is. Een klein appartementje of hotelkamer midden in een drukke stad is voor baby’s en peuters niet de meest geschikte accommodatie. Het geluid van de straat kan zorgen voor moeite bij het slapen, en de krapte kan voor beweeglijke peuters misschien een beperking zijn. Kies in plaats daarvan voor een rustige plek met niet te veel lawaai. Als er ruimte is om te spelen en te rennen, bijvoorbeeld in een tuin of natuur bij de accommodatie, is dat ideaal voor kleine kinderen.
Spullen voor je kindje: inpaklijst
Voor jonge kinderen moet je redelijk wat spullen meenemen. Van een buggy tot een speen tot luiers: het is veel om te onthouden. Daarom hebben we hieronder een inpaklijst met de belangrijkste spullen voor je baby of peuter gemaakt.
Voldoende kleding
Luiers
Zwemluiers
Luiertas
Billendoekjes en billencrème
Natte doekjes om vlekken schoon te maken
Speelgoed
Favoriete knuffel(s)
Zonnebrandcrème
Zonnehoedje en zonnebril
Verzorgingsproducten als babyshampoo en tandpasta
Washandjes en handdoeken
Medische producten, zoals pleisters, zetpillen en eventueel andere medicijnen
Flesje of drinkbeker
Babyvoeding
Speen
Beddengoed en aankleedkussen (als dit er niet is op je accommodatie)
Buggy
Draagzak
Autostoeltje voor onderweg
Een reisverzekering afsluiten voor je vakantie
Als je op vakantie gaat, is het verstandig om eerst een reisverzekering af te sluiten. Zo ben je altijd verzekerd van hulp in vervelende situaties, zoals het kwijtraken van je bagage. Op die manier kun je zorgeloos genieten van je vakantie. Een reisverzekering heb je bij Univé al in een paar minuten online afgesloten. Je berekent daarbij meteen hoe hoog je premie wordt.