Onderwatersport en je reisverzekering
Onderwatersport, zoals duiken of scubaduiken, is de perfecte vakantieactiviteit voor de avontuurlijke reiziger. Maar aan onderwatersport kleven ook risico’s. Dit heeft ook invloed op je reisverzekering. De aanvullende ongevallendekking biedt namelijk geen dekking bij sommige onderwatersporten. Wat er precies wel en niet verzekerd is, vertellen we je op deze pagina.
Onderwatersport en ongevallen
Bij onderwatersport loop je andere risico’s dan tijdens een strandvakantie. Bijvoorbeeld gezondheidsschade door een zuurstoffles die niet goed werkt, of verwondingen door scherpe rotsen onder water. Bij deze onderwatersporten en -activiteiten heeft dit gevolgen voor de dekking van je reisverzekering:
Duiken in grotten
Speleologie (grottenonderzoek) onder water
De ongevallendekking, waarmee je verzekerd bent van een bedrag bij blijvende invaliditeit of overlijden, biedt bij deze activiteiten geen dekking. Wij betalen dus niet uit bij blijvende invaliditeit of overlijden door duiken in grotten of speleologie.
Er zijn ook onderwatersporten die wel standaard meeverzekerd zijn bij je reisverzekering. Dit zijn onder andere:
Vrijduiken
Scubaduiken
Snorkelen
Vinzwemmen
Onderwaterhockey
Andere watersporten zijn ook verzekerd. Hiervoor hoef je geen aanvullende dekkingen af te sluiten bij je reisverzekering. Bij deze sporten biedt een ongevallendekking wel een vergoeding bij blijvende invaliditeit of overlijden.
Veilig onderwatersporten
Kies je ervoor om aan onderwatersport te doen op vakantie? Er is een aantal maatregelen dat je kunt nemen om dit zo veilig mogelijk te doen:
Doe aan onderwatersport met een gecertificeerde instructeur
Het is verstandig om aan onderwatersport te doen met de hulp van een gecertificeerde instructeur. Zeker als je geen of weinig ervaring hebt met onderwatersport. De instructeur legt je uit hoe je de activiteit veilig kan doen. Ook herkent deze gevaren en kan deze je helpen als er iets misgaat.
Controleer je uitrusting voordat je begint
Voordat je diep het water in duikt, is het een goed idee om je uitrusting eerst te controleren. Zitten er geen gaten of andere beschadigingen in? Werkt alle apparatuur zoals het moet? Met zo’n controle kun je problemen op tijd opsporen en voorkomen dat je uitrusting niet goed werkt onder water.
Ga niet alleen
Als je (diep) onder water gaat, doe dit dan samen met een ander of met een groep. Zo is er altijd iemand in de buurt om je te helpen als je bijvoorbeeld een probleem hebt met een zuurstoffles.
Laat iemand (die niet meegaat) weten waar je bent
Vertel bijvoorbeeld aan een vriend of familielid, die niet met je meegaat, wanneer en waar je aan onderwatersport gaat doen. Mocht er iets gebeuren, dan is er iemand die weet waar je bent en waar hulp naartoe moet.