Ga naar inhoud

Off piste verzekering

Off piste skiën kan voor de ervaren wintersporter een leuk avontuur en uitdaging vormen. Hier is rust en ruimte, en verse sneeuw. Toch is off piste skiën wel een risico: je hebt hier bijvoorbeeld meer kans om in een lawine terecht te komen. Zeker voor wie minder ervaring heeft op ski’s en snowboard, is off piste skiën een risico. Wat je reisverzekering dekt als je off piste gaat skiën of snowboarden, vertellen we je op deze pagina. 

Off piste skiën en je reisverzekering 

Bij Univé is off piste skiën verzekerd bij een reisverzekering met de aanvullende wintersportdekking. Off piste skiën of snowboarden is wel een groot risico. Je hebt hierbij bijvoorbeeld een groter risico om gewond of vermist te raken door een lawine.  

Ook kun je hier makkelijker ongelukken maken, bijvoorbeeld doordat er paaltjes of stenen onder de sneeuw liggen. Hierdoor kun je vallen of zelfs over de kop gaan. Daarbij kun je gewond raken: je kunt bijvoorbeeld je arm of been breken. Je skispullen raken hierbij vaak ook beschadigd.  

Waar op letten bij off piste skiën 

Als je toch besluit om off piste te gaan skiën of snowboarden, is er een aantal tips om in je achterhoofd te houden. Zo kun je het off piste skiën of snowboarden zo veilig mogelijk houden en de risico’s beperken.  

  • Houd het lawinerisico in de gaten

Houd het lawinerisico van jouw wintersportbestemming in de gaten als je off piste wilt skiën. Hoe groot dit risico is, wordt meestal vermeld op de website over de lawines in het land van jouw bestemming. Er zijn 5 officiële waarschuwingsniveaus voor lawines.  

- Bij niveau 1 en 2 is er weinig risico op lawines en kun je veilig skiën en snowboarden. 

- Bij niveau 3 is er aanzienlijk gevaar en is skiën en snowboarden risicovol.  

- Bij niveau 4 is er sprake van ernstig gevaar.  

- Bij niveau 5 is het gevaar zo groot dat skigebieden vaak worden afgesloten. 

  • Laat mensen weten waar je bent

Als je off piste gaat, laat dan ten minste één persoon (die niet meegaat) weten dat je off piste bent. Vertel daarbij ook waar je precies heen gaat. Zo is er altijd iemand op de hoogte van waar je bent. Daardoor word je makkelijker teruggevonden en ontvang je sneller hulp wanneer je een ongeluk krijgt of in een lawine terechtkomt. 

  • Ga niet te snel 

De sneeuw in het off piste gebied wordt door niemand van het skigebied gecontroleerd of bijgehouden. Daardoor is het mogelijk dat er bijvoorbeeld stenen, hekjes of paaltjes onder de sneeuw zitten. Als je hier met grote snelheid tegenaan komt of overheen skiet, kan het leiden tot ongelukken. Ski of snowboard daarom niet te hard of te snel: zo beperk je het risico. 

  • Blijf goed vooruit kijken

In het off piste gebied vind je obstakels die je op de pistes niet hebt. Bijvoorbeeld bomen of onregelmatig oppervlak met veel rotsen en kuilen. Daarom is het belangrijk om te allen tijde goed vooruit te blijven kijken en het oppervlak in de gaten te houden. Zo voorkom je dat je afgeleid raakt en ergens tegenaan botst.