Eten in Noorwegen
Ga je op vakantie naar Noorwegen en ben je benieuwd naar het eten? Het eten in Noorwegen lijkt veel op het eten dat bijvoorbeeld in Zweden en Finland wordt gegeten. De Noren eten over het algemeen vier keer per dag. Maar wat eten ze in Noorwegen? Lees hier alles over de maaltijden in Noorwegen.
Het ontbijt in Noorwegen
Het ontbijt in Noorwegen lijkt veel op dat in Nederland. Noren eten graag brood. In de ochtend beginnen ze met brood. Er zijn in Noorwegen veel verschillende soorten brood te koop. Broden worden vaak ongesneden verkocht: dit betekent dat je ze thuis zelf moet snijden. Noren eten ook vaak pap als ontbijt. Of ze kiezen voor cornflakes of muesli met yoghurt.
Noorwegen staat bekend om de verse vis. Op brood wordt dan ook vaak vis gegeten, zoals zure haring of zalm. Verder eten Noren veel kaas. Ongeveer 35 procent van de kaas is ’brunost’ (bruine kaas). Deze kaas is zoetig van smaak en bestaat uit gekookte koe- of geitenmelk, of een mengsel van beide.
De Noorse lunch
De lunch in Noorwegen lijkt op de lunch in Nederland. Bijna iedereen in Noorwegen neemt zijn eigen boterhammen mee. In Noorwegen heet je lunchtrommel een ‘matpakke’. Deze vul je met vers brood en je favoriete beleg, stukjes fruit en soms groenten. De lunch wordt meestal tussen 11.30 en 12.30 uur gegeten.
De meeste supermarkten, kiosken en tankstations verkopen broodjes of ’rundstykker’. Dit is de helft van een hard bolletje met granen, pitten of zaden, dat belegd wordt met bijvoorbeeld kaas. In kantines van universiteiten en sommige werkplekken is tussen de middag vaak ook een warme maaltijd te krijgen.
Avondeten in Noorwegen
In Noorwegen is het avondeten een moment om met familie en vrienden door te brengen. Noren houden van simpel, vers en voedzaam. Het avondeten bestaat net als in Nederland vaak uit vlees, aardappels en gekookte groenten. Of bijvoorbeeld spaghetti, pannenkoeken of pizza. Vlees wordt ook vaak vervangen door vis, zoals zalm of kabeljauw. In Noorwegen wordt er vaak vroeg gegeten. Meestal is dit tussen 16.00 uur en 17.00 uur. Dit komt omdat de meeste mensen vroeg klaar zijn met werken.
In Noorwegen eten ze ook veel wild. Een populair vleesgerecht is 'joika'. Dit is ingeblikt rendiervlees in een sterke, kruidige saus. Ook is ’lapskaus’ een gerecht dat veel gegeten wordt. Dit is een soort hachee die gemaakt wordt van vlees, aardappels, ui, wortel, selderij, vet en kruiden. Het wordt vaak gegeten met flatbrød. Flatbrød is dun en knapperig platbrood dat vaak wordt gegeten bij vis, stoofschotels en soepen.
Tweede avondmaaltijd
Omdat de Noren al rond 17.00 uur eten, eten ze later op de avond vaak nog een lichte maaltijd. Deze maaltijd bestaat uit wat de Noren ‘kvelds’ noemen. Kvelds kan knackebrød of een boterham met beleg zijn of bijvoorbeeld een wafel. Soms worden er ook restjes van soep of eerdere maaltijden gegeten.
Specialiteiten in Noorwegen
Als je graag nieuwe dingen probeert, kun je ook voor een van de Noorse specialiteiten gaan. Bijvoorbeeld:
Graut of grøt
Graut is een pap met water of melk, gemengd met granen zoals haver, gerst of rijst. Het staat ook wel bekend als ‘de oudste warme maaltijd’. Het lijkt een beetje op havermout of rijstepap. Het wordt vaak gegeten met suiker, kaneel, boter of jam. Je kunt de pap op een hartige manier, maar ook op een zoete manier maken. Het gerecht komt uit de Vikingtijd en was ideaal voor harde werkers en tijdens koude winters.
Rakfisk
Rakfisk is een visgerecht dat bestaat uit forel. Nadat de forel gevangen is, wordt deze meteen schoongemaakt en een paar uur in zout water gelegd. Daarna laten de Noren de vis minimaal 2 maanden tot soms wel een jaar fermenteren (gisten). De vis wordt geserveerd met ‘lefse’. Dit is een traditioneel plat zacht broodje uit Noorwegen. Je maakt rakfisk af met rode uien en zure room. Het gerecht is erg populair.
Elandvlees
In Noorwegen mag je alleen op elanden jagen in het najaar en moet je daarbij aan strenge regels voldoen. Toch is elandvlees het hele jaar door te koop in Noorwegen. De Noren maken er vooral elandstoofpot of elandburgers van. Ook in veel restaurants kun je een elandburger of stoofpot proeven. De stoofpot wordt vaak geserveerd met groenten, aardappelen en bessen.
Ben je benieuwd naar het eten tijdens de feestdagen in Noorwegen? Bekijk dan onze speciale pagina over de feestdagen.
Met een gerust gevoel op reis
Ga je op reis naar Noorwegen? Dan is een reisverzekering een goed idee. Je bent dan verzekerd van hulp als je bijvoorbeeld ziek wordt tijdens je reis.
Je kunt je reisverzekering verder uitbreiden met aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld met de dekking medische kosten. Zo ben je nog beter verzekerd als je op reis gaat door Noorwegen.